Güncelleme Tarihi:
BEŞTEPE’de dün Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce (DSİ) 66 ilde inşa edilen 369 tesisin açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, törende şunları söyledi: “Hızlı tüketim ve kirliliğin etkisiyle birlikte kullanılabilir temiz su kaynakları maalesef hızla azalıyor. Ayrıca iklim değişikliği, kuraklık, kentleşme ve sanayileşme sebebiyle su kaynakları üzerinde baskılar da günden güne artıyor. Tabii bir de buna her yıl artan nüfusu eklememiz lazım. Yarım asır önce 4 milyar civarında olan dünya nüfusu bugün 8 milyarın üzerine çıktı.
AFETLER ŞİDDETLENİYOR
İklim krizi derinleştikçe su kaynakları kalite ve miktar yönünden olumsuz etkilenmektedir. İklim değişikliğine bağlı olarak tüm dünyada afetlerin sıklığı ve şiddeti de artmaktadır. Özellikle Türkiye’nin içinde yer aldığı Akdeniz çanağındaki ülkeler, iklim değişikliğinin olumsuz yansımalarını daha fazla hissediyor. Şu hakikat-le artık daha fazla yüzleşiyoruz. Tabiattaki düzen her geçen gün bozulmaktadır. Bu bozulmanın temel sebebi de insanın doğayı hoyratça kullanmasıdır.
SU, GIDA GÜVENCESİDİR
Su güvencesi aynı zamanda gıda güvencesi demektir. Tarım ve gıda suya en fazla ihtiyaç duyan, suyu en çok kullanan, suyun vazgeçilmez olduğu iki sektördür. Ülkemizin gıda güvenliğini garanti altına almanın yolu su kaynaklarımızı etkin, verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanmaktan geçiyor. Bu bizim için tercihten öte zorunluluktur. Çünkü biz yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke değiliz. Türkiye kişi başına düşen yıllık 1.3 metreküp kullanılabilir su miktarıyla su stresi çeken ülkeler grubundadır. Zaten sınırlı olan su kaynaklarımızı Irak ve Suriye gibi komşularımızla da paylaşmak mecburiyetinde kalıyoruz.
SUYUMUZU PAYLAŞIYORUZ
Suyumuzu komşularımızla paylaşırken, adaleti ve hakkaniyeti gözetmenin gayretindeyiz. Ülkemizin bu konuda ne kadar dengeli, ne kadar sorumlu, ne kadar fedakârane davrandığı herkes tarafından çok iyi biliniyor. Yıllık ortalama 574 milimetre yağış miktarı ile dünya ortalamasının altında yağış almamıza rağmen bu konuda gereken hassasiyeti sergiliyoruz. Burada şu gerçeğin altını tekrar çizmek istiyorum; Türkiye’nin boşa harcanacak bir damla dahi suyu yoktur. Hele hele su kaynaklarımızı kirletmek, ihanete eşdeğer bir gaflet halidir. Nerede olursa olsun suyumuzu tükenme sınırına gelmeden korumalı, verimli kullanmalı ve kaynaklarımızı doğru yönetmeliyiz.
ÇOK BASİT TEDBİRLER
İşte, evde, bahçede, tarlada ve günlük hayatınızda alacağımız bu çok basit tedbirlerle su israfının önüne kolayca geçebiliriz. Suyumuzun yani geleceğimizin parmaklarımızın arasından akıp gitmesine hiçbir vatandaşımızın izin vermeyeceğine inanıyorum. Buradan 85 milyonun her bir ferdini,‘Bir damla da sen ol’ parolasıyla yürüttüğümüz su verimliliği seferberliğimize destek olmaya, katkı vermeye çağırıyorum. Yaz kış demeden, hayatının her safhasında suyu tasarruflu kullanan, suyun kıymetini bilen tüm vatandaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.”
ESERLERİYLE KONUŞAN BİR HÜKÜMETİZ
- Açılış programımızla tek seferde toplam yatırım 53 milyar lirayı bulan projeleri resmen hizmete alıyoruz” diyen Erdoğan şu bilgileri verdi:
“Aralarında baraj, içme suyu, sulama, toplulaştırma, atık su ve taşkın koruma tesislerinin yer aldığı 369 farklı tesisin 66 ilimizde yaşayan vatandaşlarımızla birlikte tüm milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Açılışını yaptığımız eserlerimiz içinde özellikle 3 tanesi ön plana çıkıyor. Temelden yüksekliği 135 metre olan Mersin Pamukluk Barajı ile toplam 282 milyon metreküp su toplanacak.
Bir diğer önemli projemiz 541 milyon lira yatırım tutarına ve 5 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip Antalya Kapıçay Barajı’dır. Toplam 457 milyon liralık yatırım rakamıyla hayata geçirdiğimiz Kocaeli İhsaniye Barajımızla ilçemize yıllık 16 milyon metreküp içme suyu temin edeceğiz. Türk ekonomisine yıllık bazda 5 milyar lira katkı yapacak 369 tesisimizin her birinin aziz milletimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Her zaman söylüyorum; biz meydanlarda verdiği sözleri göreve gelince unutanlardan değiliz. Biz seçim döneminde esip gürleyip sonra sesi soluğu çıkmayanlardan da değiliz. Bilakis biz eserleriyle, yatırımlarıyla, projeleriyle konuşan bir hükümetiz.”
‘SU AKAR TÜRK BAKAR’ SÖZÜ TARİHE KARIŞTI
- Burada özetin özeti mahiyetinde bazı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum. Sadece su alanında açtığımız tesis sayısı 10 bin 86’yı geçti. Güncel rakamla 1 trilyon 260 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik.
- Cumhuriyet tarihinde yapılanın iki katından fazla depolama tesisi yaptık. Depolanan su miktarını 183 milyar metreküpe çıkardık.
- Yaklaşık 23 milyon dekar alanı sulamaya açarak sulanan tarım alanını 71 milyon dekara ulaştırdık.
- Yerli ve temiz enerji kaynağı olan hidroelektrik projelerimizle 625 adet hidroelektrik santralini hizmete aldık. Böylelikle 45 milyar kilovatsaatlik üretim kapasitemizi yaklaşık 112 milyar kilovatsaate çıkardık.
- Şehirlerimiz içme suyu sıkıntısı yaşamasın diye ‘81 İl İçme Suyu Eylem Planı’ hazırladık. 21 yılda 316 adet içme suyu ve 24 adet atık su tesisini hizmete sunduk, yıllık 3.1 milyar metreküp içme ve kullanma suyu temin ettik.
- Yeraltı sularının korunması amacıyla 127 adet yeraltı depolamasını ve suni besleme tesisini tamamladık.
- 5 bin 679 yeni taşkın koruma tesisiyle insanımızın can ve mal emniyetini sağlama aldık.
- Olağanüstü gayretlerimiz neticesinde ‘Su akar Türk bakar’ sözü tarihe karışmış, bunun yerini ‘Su akar, Türk yapar’ sözü almıştır.”
SIFIR ATIK ÇÖZÜMÜ
- ERDOĞAN , Birleşmiş Milletler nezdinde bir marka haline gelen Sıfır Atık Projemizle özellikle toprağın ve suyun en büyük düşmanı olan plastik atıklar sorununa kalıcı çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz. İnşallah 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefine ulaşıncaya kadar bu çabalarımızı arttırarak sürdüreceğiz” dedi.
ENFLASYONUN ATEŞİ DÜŞÜYOR
- CUMHURBAŞKANI Erdoğan işsizlik oranının ekim ayında bir önceki aya göre yarım puan azalışla yüzde 8.5’e düştüğünü belirterek “İşsizlik oranında Kasım 2012’den beri en düşük seviyeyi yakalamış olduk. Büyüme ve ihracatta zaten çok iyi bir yerdeyiz. Enflasyonun ateşi de düşmeye başladı. Aldığımız tedbirlerin pozitif etkileri piyasada daha fazla hissediliyor” dedi.
ESKİ TARIM BAKANLARI DA KATILDI
- BEŞTEPE’de düzenlenen 66 ildeki 369 tesisinin açılış programına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra eski Tarım Bakanları Mehdi Eker, Veysel Eroğlu, Bekir Pakdemirli ve Vahit Kirişçi de katıldı.