Sabah kalkınca limonlu su mu içeceğiz, zeytinyağı mı? “Sarımsak çiğneyin” diyen de var, ‘2 beden incelten’ karışım öneren de... Uzmanlarsa “Gördüğünüz her formüle inanmayın” diyor. Faydalı bazı besinlerin bile bir rahatsızlığımız varsa aksine etki yapabileceği konusunda uyarıyorlar.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkAmerika’da yayımlanan yeni bir çalışma Türkiye dahil pek çok ülkedeki çörekotu yağı sahtekârlığını ortaya koydu. Çalışma ülkemizde çörekotu yağlarında yüzde 40’a varan oranda sahtecilik yapıldığını gösteriyor. Öte yandan ayçiçeğiyağı da mentol eklenip nane yağı diye satılıyor, kara mürver ürünlerine mor pirinç veya mor havuç ekstreleri koyuluyor. Yağdaki sahtekârlığın sağlığa olumsuz sonuçları bazen ölüme kadar gidebiliyor.
#Çörekotu YağıDeniz sezonu yaklaşınca ödemden ve fazla kilolardan kurtulma çalışmalarımız da hızlanıyor. Son dönemin trendi fonksiyonel beslenme. Diyetisyen Yeşim Temel Özcan diğer diyetlere kıyasla fonksiyonel beslenmenin yağ yakma etkisinin çok daha fazla olduğunu söylüyor ve “Ayrıca cildin ve saçların parlamasına, vücutta nemin korunmasına da destek veriyor” diyor.
#DiyetBurun tıkanıklığı, kaşıntı, hapşırma ve geniz akıntısı gibi şikâyetlere neden olan sonbahar alerjisinden evde alacağımız basit önlemlerle korunabiliriz. Quercetin’in yanısıra çörekotu, nane ve okaliptüs yağı gibi doğal maddeler de alerjiye karşı etkili.
#Sonbahar AlerjisiDermatolog Dr. Güneş Ertürk’e mevsim geçişlerinde yaşadığımız cilt sorunlarını nasıl çözeceğimizi ve bu ara hangi güzellik uygulamalarının popüler olduğunu sorduk. Ertürk’ten ışıl ışıl bir cilt için öneriler de aldık: “Kivi yerken bir parçasını da yüzünüze sürün, 10 dakika bekletip yıkayın. Pirinci içinde beklettiğiniz suyu tonik gibi kullanın.”
#GazetehaberleriBesinlerin insan sağlığına birbirinden çok faydası bulunmaktadır. Bunun için sebze ve meyvelerden yapılan kürler doğru bir şekilde uygulandığı takdirde çeşitli sağlık sorunlarının da önüne geçilir. O nedenle kürler doğru bir şekilde uygulanmalıdır Zerdeçal kürü nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Havalı bir görüntü için havalı saçlar önemli! Saçlarımızın ihtiyacıysa her mevsim değişiyor. Peki bahara girerken dökülme ve matlık gibi sorunlarla karşılaşmamak için neler yapabiliriz? Saçımızı sık yıkamamak, havayla temasını kesmemek, bol su içmek, kurulamak için havlu kullanmak ve bakım yapmak bunlardan bazıları...
#GazetehaberleriPandemi sürecinde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme nedeniyle tercih edilen bitkisel ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Bu dönemde en çok sumak, kekik, kara mürver, zerdeçal, zencefil gibi tıbbi ve aromatik bitkilere rağbet gösterildiğini belirten uzmanlar, bunların toplanmasından saklanmasına kadar pek çok noktaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
#Bağışıklığı GüçlendirmeCildimizin ve saçlarımızın ihtiyaçları her mevsim değişiyor, kış soğuklarına dikkat etmek gerekiyor. Bu vesileyle Dermatolog Özlem Dicle bakım dünyasındaki yeni çözümleri, Suna Dumankaya ise evde hazırlayabileceğimiz çeşitli kürleri anlattı. Kuaförler de saçlarımız için önerilerini paylaştı.
#GazetehaberleriEylül'ü geride bırakırken sonbahar kapımızı çaldı ve ardından kış... Tek endişemiz sağlığımız aslında. Hasta olmamak için gereken tedbirleri almak, hijyen çok önemli ve kapalı alanlarda, kalabalıklarda kalmamak. Pandemi sürecinde en çok da aldığımız her nefesin kıymetini anladık. Temiz havan, sağlıklı gıda, el sıkışıp dokunabilmek ne kadar değerliymiş.
#BaharatKoronavirüsle birlikte bağışıklığı güçlendiren maddelere olan talep de arttı. Son günlerde özellikle çörek otu yağına ciddi bir ilginin olduğunu söyleyen Zade Vital Genel Müdürü Kadir Taha Büyükhelvacıgil, “Biz de hakkında en fazla klinik çalışma yapılan değerli tohumlardan biri olan ve bağışıklığı dengeleyici etkiye sahip çörek otu yağıyla çalışmalarımızı arttırdık. Özellikle ABD’den gelen talep çok fazla” dedi.
#GazetehaberleriYaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, koronavirüs her geçen gün etkisini artırırken, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Uzel, “Bağışıklık sistemini normal şartlarda güçlü tutmak gerekir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi, hastalıklarla mücadelenin gündemden düşmediği bu günlerde hassasiyetle değerlendirilmesi gereken bir gündem oluşturmalıdır” dedi.
#KoronavirüsDeniz Orhun bir mühendis-şef. Ankara Üniversitesi Ziraat Mühendisliği’ni bitirdikten sonra Kendall College USA’de gastronomi eğitimi aldı. Pek çok uluslararası platformda Türkiye’yi şef olarak temsil etti. Eski Amerikan Başkanı Obama’ya bile yemek pişirmişliği var! Geçen günlerde de Başkent Üniversitesi bünyesinde kurulan Thermopolium Gastronomi Uygulama Merkezi’nin master şefi olan Orhun, “Doğru beslenirseniz pamuk gibi insan olursunuz” diyor.
#Deniz OrhunGüngören’de öyle bir mahalle var ki birbirini kesen dört-beş sokakta yan yana 50 kadar kebapçı sıralanmış. Mahallenin üstü, haftanın yedi günü ızgara dumanı; kimseye sormadan ızgara kokularını takip ederek de bulabilirsiniz. Burası sanki günlük hayatın, sohbetlerin, ekonominin, turizmin hep kebabın etrafında döndüğü, bambaşka bir ülke gibi.
#Kebabistan