Paylaş
Mevsim geçişlerinde özellikle de yazın bitip sonbaharın başladığı dönemde sıcakların yerini alan serin havanın, artan rüzgârların ve rutubetli ortamın özellikle alerjik bünyelerde negatif etkileri olabiliyor. Rüzgâr ve yağışlarla bir yerden bir yere taşınan alerjen maddeler, örneğin polenler ya da mantar sporları solunduğunda semptomlara yol açabiliyor. Benzer şekilde doğada ve ev gibi kapalı alanlarda artan nem, akar ve küf oluşumuna elverişli koşullar sağlayarak şikâyetleri arttırabiliyor.
Bu dönemde hapşırık, burun tıkanıklığı, kaşıntı ve gözlerde kızarıklık gibi alerjik rinit belirtilerinin yanı sıra öksürük, uyku bozuklukları, vücutta kabarma/kızarıklık, yorgunluk gibi şikâyetleri de göz ardı etmemek önemli. Özellikle de astım hastalarının daha dikkatli olması gerekiyor.
Alerjiye bağlı semptomları azaltmak için ilk olarak yapılması gereken mümkün olduğunca alerjenlerden korunmak. Alabileceğiniz basit önlemlerden bazıları şöyle: Sportif faaliyetler için kapalı alanları tercih etmek, rüzgârlı havalarda polen/mantar sporlarının girişini önlemek için pencereleri kapalı tutmak, dışarıdan gelindiğinde duş alıp kıyafetleri değiştirmek, evi akarların yaşayamayacağı şekilde düzenlemek, küf mantarlarına karşı banyo ve mutfak temizliğine özen göstermek, kıyafetleri havalandırmak ve iç mekânlarda kurutmamak.
Alerjiyle mücadele etmek için doğanın gücünden de yararlanabiliriz. Etkilerini hafifletmek için kullanabileceğimiz doğal ürünlerden bazıları şöyle:
Quercetin (Kuersetin): Antienflamatuar ve antioksidan etkisiyle alerjiye neden olan ‘histamin’i düşüren ‘quercetin’, bu rahatsızlıkla mücadelede doğanın sunduğu en iyi çözümlerden biri. Üzüm, soğan, sarımsak, elma, lahana, yeşil çay, brokoli, yabanmersini gibi birçok meyve ve sebzede quercetin bulunuyor. Kalp-damar sağlığı üzerindeki olumlu etkileri de bilinen quercetin’i dengeli ve yeterli beslenmenin yanı sıra doktorunuz veya eczacınızın tavsiye etmesi halinde önerilen dozda takviye olarak almak da mümkün. Ananasta bulunan bir enzim olan ‘bromelain’ de alerjik şikâyetlerin azalmasına yardımcı olabiliyor.
ŞİFALI YAĞLAR
Çörekotu yağı: Antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olması sebebiyle çörekotu yağı da sonbahar alerjilerine karşı önerilenler arasında öne çıkıyor. Burun tıkanıklığına ve öksürüğe karşı hem çocuklar hem de yetişkinler çörekotu yağından faydalanabilir. Soğuk sıkım pres yöntemiyle hazırlanmış çörekotu yağından, doktorunuzun veya eczacınızın önerisine göre çocukların günde 1-2 çay kaşığı, yetişkinlerinse günde 1-2 tatlı kaşığı içmesi yeterli. Öte yandan alerjiye bağlı burun tıkanıklığı için eczanelerde satılan ve çörekotu yağı içeren burun spreylerinden de yararlanabilirsiniz.
Nane yağı ve okaliptüs yağı: Alerjinin semptomlarına karşı uçucu yağlar da etkili. Nane, okaliptüs, çay ağacı ve nioli yağları burun tıkanıklığının açılması, boğazdaki kaşıntının giderilmesi, balgamın atılması ve sinüslerin rahatlamasında fayda sağlayabiliyor. Burun tıkanıklığı için kaynar suya 2’şer damla bu dört yağdan damlatarak buhar banyosu yapılabilir. Evde veya iş yerinde bu yağları bir difüzöre koyarak semptomların etkisini azaltan bir hava sahası oluşturabilirsiniz.
BELİRTİLER KARIŞMASIN
- Alerjik rinit belirtilerini soğuk algınlığı ya da COVID-19’la karıştırmamak, içinde bulunduğumuz dönemde önemli. Doğru tanı konması için alerji belirtilerini takip ederek mutlaka bu konuda uzman bir doktorla görüşün.
- Alerjinize bağlı gelişen burun tıkanıklığını açan ‘dekonjestan’ burun spreylerini beş günden fazla kullanmamaya dikkat edin. Kimyasal içerikli bu burun açıcı spreyler, daha uzun süreli kullanımda bağımlılık yapabiliyor.
AKARLARA KARŞI DOĞAL SPREY
Alerjik yakınmalarınızın sebeplerinden biri de bulunduğunuz ortamdaki gözle görünmeyecek kadar küçük akarlar olabilir. Ev tozu akarlarının vücut artıkları özellikle dışkıları, alerjik kişilerde burun akıntısı, hapşırık gibi semptomlara yol açabiliyor. Evinizde veya iş yerinizdeki eşyaların üzerine sıkarak akarları yok edebileceğiniz doğal bir karışım hazırlayabilirsiniz. 500 ml distile suya, 50 damla palmarosa, 50 damla da karanfil yağı damlatarak hazırlayacağınız karışımı bir sprey şişesine koyun. Bulunduğunuz ortamdaki eşyalardan ve özellikle yatağınızdan akarları uzaklaştırmak için bu karışımdan yararlanabilirsiniz.
Paylaş