Çoğul gebeliklerde görülen riskler arasında en ciddi olanı erken doğumdur. Ortalama doğum haftası ikiz gebeliklerde 36, üçüz gebeliklerde 33, dördüz gebeliklerde ise 29 ila 31’dir. Çoğul gebelik dördüzden fazla ise bebeklerin sağlıklı doğma ihtimali oldukça düşüktür.Erken doğan bebekler bakım ünitelerine alınmaktadır. Yeni doğan bakım ünitelerine alınan bebekler genelde hayatta kalmaktadır.
#Çoğul Gebelik Riskli MiSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverUltrasonografinin yaygın kullanımının kadın doğum alanındaki en önemli ilerlemelerden biri olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kırbaş, ayrıntılı fetal ultrasonografi hakkında yaptığı detaylı açıklamada, "Erken gebelik haftalarında gebeliğin varlığı, bebeğin canlı olup olmadığının ve gebelik haftasının tespiti, çoğul gebeliklerin tespiti değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıntılı ultrason bebeğin kafadan başlayarak ellere, ayaklara kadar tüm organların varlığı, sayısı ve yapısal olarak normal olup olmadığı, bebeğin su miktarı ve görünümünün normal olup olmadığı değerlendirilmektedir" dedi.
#HamilelikBugün Pelin Akil ve Anıl Altan çiftinin evlerine konuk oluyoruz. Eminim sizler de benim kadar bu güzel çiftin ve sevimli bebeklerinin ev yaşantılarını merak ediyorsunuz. Hamilelik döneminden ikizlerin doğumuna, karantina sürecini nasıl geçirdiklerinden yeni reklam filmlerine kadar pek çok konuda çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.<br><br>Röportaj: Sedef Batı
#Pelin AkilGeçtiğimiz günlerde Insider’da yer alan habere göre yenidoğan bir bebeğin ikiz kardeşine hamile olarak doğduğu, minik bebeğe doğumdan hemen sonra acil bir şekilde sezaryen yapıldığı haberi yayınlandı. Ana rahmindeyken embriyoların henüz erken aşamadayken füzyona uğraması sonucu ikizini rahminde taşıyan ve “Itzmara” adı verilen minik kız sezaryenle dünyaya geldi. Doğumdan bir gün sonra doktorlar minik bebeğe de sezaryen yaparak karnından ikizini çıkardılar. 500.000 doğumda bir rastlanan bu durumla ilgili merak ettiklerimizi Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı Betül Görgen'e sorduk.
#Kayıp İkiz SendromuHer yıl binlerce bebek zamanından önce dünyaya geliyor. Kendileri küçük ama mücadeleleri büyük olan prematüre bebeklerde ciddi sağlık sorunları görülebiliyor. Bebeklerini bir an önce kucağına almak isteyen anne babaları ise zorlu bir süreç bekliyor. Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Esin Koç ile hem prematüre bebek bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri hem de prematüre ailelerinin cesaretini artırmak için düzenledikleri sergiyi konuştuk.
#Prematüre Bebek GelişimiTüp bebek tedavisi uzun yıllardır uygulanmasına karşın, doğru bilgiye sahip olunmaması, birçok yanlış inanışı da beraberinde getiriyor. Tüp bebek tedavisinde istenilen sonuçlara ulaşmak için çiftlerin beklentilerinde gerçekçi olması gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu da hekimlerin hastalarını doğru bir şekilde bilgilendirmesinden geçiyor.
Yardımla üreme yöntemlerinde başarının ölçüsü değişti. Artık hedeflenen sadece gebelik değil. Güvenlik, önem sırasında ilk sırada. Daha az yan etkili, daha ucuz ve daha etkili sonuç veren tedaviler gözde. Aşılama, hasta dostu yumurtalık uyarılması, tek embriyo transferi gibi uygulamalar tam da bu felsefeye hizmet ediyor. Geçtiğimiz hafta Antalya’da yapılan 2’inci Üreme Tıbbı Derneği Kongresi’nde, tüp bebek yöntemlerindeki deneyim ve varılan noktalar tartışıldı.