Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yarın okullarda coşkuyla kutlanacak. Pandemi koşulları nedeniyle iki yıldır yapılamayan kutlamalar için çocuklar sabah saatlerinden itibaren okullarında olacak. 23 Nisan nedeniyle okulların dışında da günboyunca yurdun dört bir yanında etkinlikler düzenleniyor. Çocuklar için düzenlenen 23 Nisan etkinliklerden bazıları şöyle:
#23 NisanEylül ayında başlayan 2019-2020 eğitim öğretim dönemi tüm hızıyla devam ederken, sömestr tatilinin başlayacağı tarih, öğrencilerin yanı sıra ailelerinin de bir numaralı gündem maddesi oldu. Şubat tatili olarak da bilinen tatilinin başlayacağı tarihi merak eden vatandaşlar, her yıl ocak ayında başlayan karne tatilinin kesin tarihini araştırıyor. Peki, okullar ne zaman kapanıyor? Şubat tatili ne zaman başlayacak?
#Okullar Ne Zaman Kapanıyor?MEB, öğrenci ve veliler için ‘Eğitim Takvimi’ hazırladı. Her yeni güne, ‘Bugün 24 saat ve her saniyesi çok kıymetli’ başlığıyla yaprakları aralanan takvimde, ‘Günün Sözü’, ‘Günün Kelimesi’, ‘Günün Atasözü’, ‘Günün Doğrusu’, ‘Günün Oyunu’ gibi bölümler yer alıyor.
#MebÇocuklar boş bir levhadır yani bir şeylere öğrenmeye aç ve bir o kadar da meraklıdır bu yazıda da ebeveynlerin belki de en korktuğu sorulardan biri olan “Ben dünyaya nasıl geldim?” sorusuna yönelik ebeveynlere bakış açısı kazandırmaya çalışacağız. Çocuklar bu soruyu çevrelerinde yeni doğmuş bir bebek gördüklerinde veya bu konuyla ilgili bir şey duyduklarında merak edip sorabilirler. Dolayısıyla ebeveynlerin böyle bir soruyla ne zaman karşılaşacaklarıyla ilgili net bir yanıt yoktur. Ancak çocuğun yaşına göre bu soruya cevap verirken ebeveynlerin dikkat etmeleri birkaç nokta vardır diyebiliriz.
#Çocuklarda MerakUzmanlar, çocukların gelişimsel özelliklerinden birinin meraklı olmak olduğunu söylüyor. Eğer çocuğunuz soru sorup öğrenmek istemiyorsa, bunun hiç de normal bir durum olmadığını ve anne babaların önce kendilerini sorgulaması gerektiğini belirterek aileleri uyarıyorlar: Otoriter, kısıtlayıcı ve ilgisiz anne baba tutumlarına maruz kalan çocukların da merak duyguları zedeleniyor.
#ÇOCUKABD ziyareti sırasında Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Filistin'de soykırım yapmış bir suçlunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yer alabilmesi gerçekten bir utanç vesilesidir. Bizim Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmamızın akabinde İsrail delegasyonunun tavırlarına dikkat ettiyseniz, çok garip bir tavır içindeydiler. Çünkü kendilerini savunacak halleri yok" dedi. F-35 sorunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "1 milyar 450 milyon dolar alacağımız var. Bu öyle böyle bir rakam değil. Şimdi bu alacağımızı tahsil etme noktasında da adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan“Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve robotik gibi alanlar hayatımızın her alanında etkili olmaya başladı. Bu değişim ve gelişimle birlikte, geleceğin bireylerini yetiştirmek için eğitim sistemimizin de değişmesi ve adapte olması gerekiyor. Bu noktada, çocuklar için felsefe eğitiminin önemi ve değeri giderek artar.”
#Bayburt ÜniversitesiMagazin sayfalarında her gün haberlerini gördüğünüz ünlülerin nasıl evlerde yaşadığını merak ediyor musunuz? Kimi zaman ünlüler; bazı mimari ya da dekorasyon yayınları için bu merakı biraz da olsa giderecek adımlar atıyor elbette. Evlerine davet ettikleri kameralar aracılığıyla nasıl bir ortamda yaşadıklarını gözler önüne seriyorlar.
#Victoria BeckhamAileler çoğunlukla çocukları da evlensin, bir yuva kursun ve çocuk sahibi olsun istiyor, hatta zaman zaman bu konuda onlara baskı dahi yapabiliyor. Evlilik ve çocuk baskısı, günün birinde evlenmek, anne baba olmak isteyenler için çoğunlukla katlanılabilir olsa da bir de hiç çocuk sahibi olmak istemeyenler var. Çocuk sahibi olmak istemeyen insanlar bu kararlarını çoğunlukla ailelerine kabul ettiremiyorlar. Peki aileler çocuklarının anne ya da baba olmak istemediklerini neden kabullenemiyor? Hem bu konuda ailesiyle sorun yaşayan insanların hikâyelerini dinledik hem de Uzm. Klinik Psikolog Berkay Ateş ile nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini konuştuk.
#Bir Sorudan Fazlası49. Pantene Altın Kelebek Ödülleri’nde ikinci tur oylama süreci başladı, Yıldızı Parlayanlar kategorisinin kazananları da belli oldu. Ödül bu yıl Caner Topçu, Özge Yağız, Sıla Türkoğlu ve Simay Barlas’a takdim edilecek. Yorumlarınızı alalım...
#Altın KelebekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Riyad’da biz ateşkes için hem yükleneceğiz hem de bu ateşkeste usul itibarıyla neler olması lazım, esasta neler olması lazım onun ön çalışmalarını yapacağız. Zirvede bu usul-esas konusunda sunumlarımızı yapacağız ve buna göre inşallah ateşkes için şartları zorlayacağız. Burada tabii özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin duruşu çok önemli" dedi. İsrail'in çok yanlış bir adım attığını vurgulayan Erdoğan, "Bu adımla aslında kendi geleceğini kararttı, diyebilirim. Bu sadece İsrail'i değil, İsrail'in dışındaki uzantılarını da rahatsız eden bir durum. Onun için yapılması gereken buradan geri adım atması ve bu işin durmasıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Netanyahu hiçbir şekilde bizim için muhatap alınabilir biri değil artık. Onu sildik attık. Bu konudaki kararı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde yapacağımız görüşmelerle vereceğim" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanRuh sağlığı ve hayata dair zihin açan görüşleriyle tanıdığımız Prof. Dr. Yankı Yazgan gelecekle ilgili olarak kendini ‘umutlu karamsar’ diye tanımlıyor ve “Negatif olasılıkları iyi tartmanız gerekiyor ki asıl gerekeni yapın” diyor. Prof. Dr. Yazgan’a göre kişinin kendi değerini kimin biçeceğine karar vermesiyse bir tercih: “Değerimizi değerbilmezlere ölçtürmek zorunda değiliz.”
#Ruh SağlığıÇocuklar karne aldı, yaz tatili başladı. Eğitime verilen bu uzun ara çocukların öğrenme kaybı yaşamasına sebep oluyor. Eğitim Bilimci Dr. Bahar Eriş, eğitimin sürekli bir eylem olduğunu belirtiyor ve yaz dönemini verimli geçirmenin öneminin altını çiziyor. Peki, ama yaz tatilini verimli geçirmek için neler yapılmalı? İşte öneriler...
#ÇOCUKMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesindeki öğrencilerin eksiklerinin kapatılması için telafi programlarının uygulanacağını açıkladı. Bakan Özer, “Deprem bölgesinde bulunan illerdeki öğrencilerimizin öğrenme kayıplarını telafi etmek için 1 Ağustos – 1 Eylül tarihlerinde telafi programları yapacağız” dedi.
#Mahmut ÖzerAlmanya’yı sarsan çocuk cinayetinde, katillerin de 12 ve 13 yaşlarındaki iki çocuk olması büyük tartışmalara yol açtı. Çocukların reşit olmaması nedeniyle polis detayları açıklamazken, herkesin merak ettiği cinayetin sebebinin intikam olduğu belirtildi.
#AVRUPADAN HABERTüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refakatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen onbinlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk
#DepremErgenlikteki çocuklar cinselliklerini keşfetmeye başlar ve cinsellikle ilgili konuları merak ederler. Cinsel içerikli videolar izlemek de bu merakın bir yansımasıdır. Çocuğunuzu böyle bir video izlerken gördüğünüzde ne yapmalısınız? Uzmanlara sorduk...
#ÇocukFacebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok... 7’den 70’e hepimiz her gün, günün belli bir bölümünü bu sosyal medya uygulamalarında geçiriyoruz. Gündemi, trendleri, yakınlarımızı, ünlü isimleri bu mecralar aracılığıyla takip ediyoruz. Bu uygulamalar sayesinde yeni şeyler öğreniyor, eğleniyoruz. Öte yandan kimi uzmanlar ‘fazla’ sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olduğundan söz ediyor. Twitter’da olan biteni kaçırmak istemediğinden uyumayan ya da TikTok’ta gördüğü cilde zararlı bakım önerilerini uygulayan gençlere sıkça rastlıyoruz. Bunların nedeni ne? Önlemenin yolu var mı? Uzmanlara sorduk, önerilerini aldık.
#Sosyal Medya