Paylaş
Öncelikle çoğunlukla cinsellik bir tabu olarak görüldüğü için ebeveynler bu konu hakkında açıklama yapmaktan kaçınabilirler veya çocuğa “seni leylekler getirdi” “benim karnımdan bir anda çıkıverdin” gibi gerçeği yansıtmayan hikayeler anlatabilirler. Ancak çocuğun dünyaya nasıl geldiğini çocuğun yaşına uygun olacak şekilde çocuğa anlatmak hem çocuğun bu konu hakkında doğru bir bilgi almış olmasını sağlar hem çocuğun ileride ailesine karşı bir güvensizlik duymasını engeller, hem de yetişkinliğe adım atmaya başladığında kafasında cinsellikle ilgili mitler yani doğru bilinen yanlışlar daha oluşmadan giderilmiş olur.
Anne ve babanın bu konuda aynı şeyleri anlatması yani bu konuyu nasıl anlatacakları konusunda hemfikir olmaları gerekmektedir. Genellikle kız çocukları bu konuyla ilgili sorularını anneye, erkek çocukları ise babaya yöneltebilir. Anne ve babalar bu konu hakkında konuşurken kendilerini rahat hissetmeyebilir ancak unutulmamalıdır ki anne ve babanın cinsellik hakkında sahip olduğu bilgilere ve tabuya çocuk sahip değildir ve bu nedenle bu konu hakkında konuşulduğunda çocuk herhangi bir utanç veya mahcupluk hissetmez. Değinilmesi gereken önemli noktalardan bir diğeri ise çocuğun ne sorduğunu iyice anlamak ve buna göre yanıt vermektir. Örneğin bazı çocuklar direk olarak bebeğin nasıl yapıldığını öğrenmek isterlerken bazıları bebeğin anne karnından nasıl çıktığını merak ediyor olabilir.
Özellikle 8 yaşından sonra bu konuyla ilgili bilgi verilirken anne ve babanın cinsel organlar için penis ve vajina kelimelerini kullanmaları önemlidir. Bu yaştan sonra bunlara ek olarak ise ereksiyon, mastürbasyon, cinsel boşalma ve regl dönemleri hakkında bilgiler de verilebilir.
Bu yaş aralığında olan çocuklara bu konuyu anlatırken cinsel ilişkiye odaklanmaktansa çocuğun anne ve babanın yaşadığı sevgi ve aşktan dolayı dünyaya geldiği söylenebilir.
Bu yaş aralığında olan çocuklara ayrıntıya girmeden yumurta ve spermden bahsedilebilir. Ancak bunun nasıl olduğuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermek de çocuğun kafasını karıştırabileceği için cinsel ilişkiden çok bahsetmemek gereklidir. Örneğin; “Baban ve ben bir çocuk sahibi olmak istedik. Vücudumda ufak bi yumurta olarak oluştun ve 9 ay boyunca gözlerin, kulakların, kolların, bacakların oluşmaya başladı. Daha sonra vücudumda duramayacak kadar büyüdüğünde senin için dışarı çıkma vakti geldiğini anladık, hastaneye gittik ve sen doğdun!”gibi cümleler kurulabilir.
Eğer bu yaş aralığında olan çocuğunuzun bu konuları öğrenmek için yeterince olgunlaştığını düşünüyorsanız cinsel ilişkiden bahsedilebilir. Aynı zamanda çocuğa anne ve babanın bu konu hakkında bilgi vermesinin yanı sıra bu konuyu görsel bir şekilde anlatan kitaptan da faydalanılabilir.
8 yaşında ve 8 yaşın üstünde olan çocuklar için bu konu hakkında ayrıntılı bir biçimde bilgi verilebilir. Örneğin; “Erkeklerin penisi vardır, kadınların ise vajinası. Penis vajinaya girdiğinde kendine bir yumurta bulur. Sperm ve yumurta bir araya geldiğinde bir bebeğe dönüşürler. Baban ve ben bunları yaşadık ve 9 ay boyunca karnımda ellerin, kulakların, bacakların, kolların yani her şeyinle sen büyümeye başladın. Karnım çok büyüdüğünde dışarı çıkman gerektiğini anladık ve babanla hastaneye gittik. Doktorun yardımı ve senin tekmelerinle vajinamdan çıkarak dünyaya geldin.” gibi cümleler kurulabilir. Özellikle 8 yaşından sonra yurtdışında da olduğu gibi çocuğa cinsellikle ilgili eğitimler vermek, bu konuyla ilgili eğitici kitaplar almak çocuğun doğru ve güvenilir bilgi alması için önemli adımlar olacaktır.
Cinsellik biz yetişkinler için bile konuşulması zor bir konu olmasının yanı sıra bugünkü yazımızda çocukların dünyaya nasıl geldiğiyle ilgili cinsel konulara değinmeye çalıştık. Yukarıda belirtilen yaş gruplarına göre bu konu hakkında genel olarak bilgi vermeye çalıştık. Tabii ki bu yaş gruplarının yanı sıra çocukların gelişim düzeyine de dikkat etmemiz gerekebilir çünkü bazı çocuklar daha erken olgunlaşırken bazıları daha geç olgunlaşabilir.
Özetle, ileriki dönemlerde çocuğun vücudunu tanıyabilmesi, yetişkin olduğunda cinsellikle ilgili yanlış bilgilerin oluşmaması, ailesine yönelik güven sağlayabilmesi için bu konunun önemini kavramak ve çocuğun yaşına, olgunluğuna göre çocuğa cevaplar vermeye çalışılmalı ancak bu konu çok hassas bir konu olduğu için gerektiği durumlarda yine bir uzmandan destek alınabilir.
Paylaş