Parklarda, kumsalda veya çayır ve çimenlerde… Çocuklar yaz aylarında genellikle açık havada fazla zaman geçirmeleri nedeniyle güneş ışınlarına daha yoğun maruz kalıyorlar. Güneş ışınları her ne kadar D vitamini için önemli olsa da, ozon tabakasında oluşan delinmeler ve incelmeler ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle çocuklar yaz aylarında açık havanın keyfini çıkarırken onları güneşin zararlı etkilerinden korumak çok önemli. Özellikle bebekleri ve 5 yaşın altındaki küçük çocukları ciltlerinin hassas yapılarından dolayı güneşten korurken çok daha dikkatli olmak gerekiyor.
#Çocukları Güneşten KorumakÇocuklar yapıları gereği yetişkinlere nazaran dış etkenlerden daha fazla etkileniyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında çocukları güneşin zararlı etkilerinden korumak gerekiyor. Peki, ama nasıl? Dermatoloji Uzmanı Dr. Hicran Ercan, çocukları güneşe karşı korurken işinize yarayacak 5 öneri sıralıyor.
#GüneşGüneşin zararlı ultraviyole ışınları, yetişkinlere oranla cilt sağlığı açısından hassas yapıda olan bebekleri ve çocukları daha fazla etkiliyor. Bir insanın tüm yaşamı boyunca aldığı ultraviyole ışınlarının yarısından fazlası çocukluk dönemine ait olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsettin Ayçiçek, çocukların sağlıklı gelişimi için aldığı gıda kadar güneş ışığndan faydalanmanın da o kadar önemli olduğunu vurguluyor.
#AlerjiDeri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, yaz aylarında özellikle çocukların güneşten korunması gerektiğini vurgulayarak, “Çocukları güneşten korumak çok önemli. Çünkü çocukluk döneminde oluşan güneş yanıkları ileriki hayatta cilt kanserlerine yol açabiliyor.” dedi.
#KanserÇocuklarda güneş yanıkları, daha ileri yaşlarda (20-50) başta melanom olmak üzere deri kanserlerine yol açıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, ömür boyu maruz kalınan ultraviyole(UV) dozunun yüzde 20’sinin ilk 20 yaşta alındığını hatırlatıyor. Özellikle ilk 10 yaşta alınan UV dozu deri kanseri açısından önemli. Bu yaşlarda deri kanserinin tohumları atılıyor.
İngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiÇocuklar güneşli günlerde deniz ile havuzun keyfini çıkarmak, park ve bahçede koşup oynamak için günün büyük bir bölümünü dışarıda geçirmek istiyorlar. Ancak dikkat! Çünkü güneş ışınları, sıcak ve nem pek çok sağlık problemlerine davetiye çıkarabiliyor.
#ÇocukPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Severcan, yaz aylarında bronz bir cilde sahip olmak için uzun süre güneşlenmenin, kısa dönemde cilt yanıklarına, uzun dönemde ise deri kanserine ve yaşlanmaya neden olduğunu söyledi.
#Güneşin Cilde EtkisiOzon tabakasının her geçen yıl biraz daha incelmesiyle güneş ışınları yeryüzüne daha az filtre edilerek, daha yoğun ulaşıyor. Bu da güneş ışınlarının zararlı etkilerini çoğaltarak cilt lekelerine, foto yaşlanmaya ve kansere neden olabiliyor. Güneşin bu zararlı etkileri, son yıllarda çok daha fazla görülüyor. Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Eneida Kote, güneşin cilde etkileri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Güneş Kremi KullanımıBütün kış özlemini çektiğimiz, tatil planları yaptığımız, bol güneşli sıcak yaz günlerinin gelmesiyle açık havada daha fazla zaman geçirmeye başladık. Bu zamanlarda şüphesiz ki ebeveynlerin aklına ilk gelen sorular; çocuklarımız bu güneş ışınlarından ne kadar faydalanmalı, fazla maruz kalınması durumunda nelere dikkat etmeli ve ne şekilde korunmalı?
#Çocuk