Paylaş
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı, Türk Onkoloji Vakfı, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Türk Onkoloji Grubu Derneği, Kanserle Dans Derneği işbirliğiyle “Çocuğunuzu Melanom’dan Koruyun” kampanyası, pilot bölge olarak seçilen Sarıyer’de başladı.
Türk Onkoloji Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul, deri kanserleri içinde hızlı yayılımı ve ölüm riskinin fazla olması nedeniyle üzerinde önemle durulan melanomun sıklığının arttığını söyledi. Melanoma hayat boyunca yakalanma riskinin giderek attığını belirten Prof. Dr. Kurul, çocukların korunmasında ailelere büyük görev düştüğünü vurguladı. “Bebeklikte güneşe maruz kalmak cilt kanseri riskini 2 kat artırıyor” dedi.
TATİLCİLER DAHA BÜYÜK RİSK ALTINDA
Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, melanom ve diğer deri kansererinde temel nedenin yüzde 90 oranında UV olduğunu belirterek, “Ömür boyu alınan toplam doz birikiyor ve deride hasar yaparak sonuçta deri kanserini oluşturuyor. Toplam doza solaryumlar da katkıda bulunuyor” dedi. UV’nin başka etki şekli de ani ve yüksek doz etkisi. Güneş ışınlarının yanık yapacak kadar yüksek dozda alınması deri kanserleri ve özellikle melonama daha da yaklaştırıyor. Prof. Dr. Aydemir, “Melanomda sürekli güneşten çok, ani güneş maruziyetleri daha etkili. Dolasıyla tatilcilerde yani ara ara ve yüksek doz UV alanlarda daha çok görülüyor” dedi.
Prof. Dr. Aydemir, 11.00-15.00 arasında güneşe çıkılmaması, sık dokulu, kuru ve koyu renkli giysiler giyilmesi, SPF koruması en az 30 olan koruyucuların sürülmesi, bilhassa çok sayıda beni olanların iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi.
TÜM DÜNYADA ARTIYOR
Kanserle Savaş Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin kanserin yüzde 90 oranında çevresel faktörlerden kaynaklandığını hatırlattı. Deri kanselerinde en önemli çevresel faktörün de UV olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gültekin, Türkiye’de yılda 735 erkek, 560 kadına melanom tanısı konduğunu söyledi. Tüm dünyada melanom kanserlerinde artışın gözlendiğini belirten Doç. Dr. Gültekin, “Melanom artışı bekliyoruz” dedi.
BIÇAK DEĞER!
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Kuran, melanomun asıl tedavisinin cerrahi olduğunu belirterek, “Bıçak değerse kötü olur düşüncesi yanlış. Çok basit bir cerrahi işlemle kanseri, şüpheli beni çıkarmak mümkün” dedi.
Melanom uzak bölgelere dağıldığında bu kez devreye ilaç tedavileri giriyor. Türk Onkoloji Grubu Derneği’nden Prof. Dr. Alper Sevinç yeni geliştirilen kanser hücresi ve bağışıklık sistemine yönelik tedavilerle çok yol alındığını söyledi.
Çocukları güneşten korumak için
* 0-6 aylık bebekleri güneşten uzak tutun.
* 6-12 aylık bebekler belirli kurallar çerçevesinde güneşe çıkabilir.
* 10.00-16.00 arasında çocuklarını güneşten korunakla alanlarda tutun.
* Güneş cildine değmeyecek şekilde giydirin.
* Şapka ve güneş taktırın.
* Güneş kremini ihmal etmeyin.
Risk grubunda olanlar
Açık kenk tene, sarı, kızıl saça, mavi, yeşil göze sahip olanlar, çocuklukta ağır güneş yanığı hikayesi bulunanlar, çok sayıda beni olanlar, önceden tespit edilmiş melanom veya melanom dışı deri kanseri olanlar.
Anne-babalara not
* Güneşin zararları konusunda bilgilenin.
* Çocuğunuzun derisini muayene edin. Herhangi bir ben, kabarıklık, kızarıklık fark ettiğiniz zaman doktora götürün.
* Çocuğunuz risk grubundaysa yılda bir kez deri hastalıkları uzmanına muayeneye götürün.
Paylaş