çocuklarda uyku haberleri sayfasında çocuklarda uyku hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1630 çocuklarda uyku haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Uykunun hem bebek hem de çocuk gelişiminde neden önemli? Çocuklar günde kaç saat uyumalı? Çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalı? Bebekler ne zamandan itibaren kendi odasında uyumalı? Uzman Psikolog Senem Olcay Kademoğlu, çocuklarda uyku düzeni ile ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtlıyor.
#Çocuklarda UykuOkul öncesi dönemde, ailelerin en çok zorlandıkları konulardan birisi de çocuklarına düzenli bir uyku rutini oluşturabilmektir. Aileler genellikle uyku saati geldiği halde çocuklarının uyumak istemediklerini söyleyerek yatmaya karşı çıktıklarını, yatağa girdikten sonra da uykuya geçmekte zorlanarak defalarca anne-babalarını çağırdıklarını ya da onların yanına geldiklerini anlatırlar. İnatlaşmadan, sakin bir uyku düzeni kurmakta zorlandıklarını söylerler.
#Uykuyu Sevmeyen ÇocuklarTüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, tatilde geç uyanan çocukların okul döneminde güne erken başlayabilmesi için uyku ve uyanıklık dönemlerinin düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü geç yatıp erken kalkma ile kısalan uyku süresi çocuklarda okul başarısızlığına sebep oluyor" diye konuştu.
#Uyku DüzeniAğırlıklı battaniyeler, vücut üzerinde yarattığı rahatlatıcı baskı sayesinde uyku kalitesini artırdığı, uyku süresini uzattığı, uykusuzluk veya kaygı sorununu azalttığına inanan pek çok yetişkin tarafından kullanılıyor. Üretici firmaların birçoğu bebekler, hatta yeni doğanlar için giyilebilir battaniye ve kundaklar da dahil olmak üzere ağırlıklı uyku ürünleri pazarlıyor ama söz konusu çocuklar olunca çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Yetişkinler için herhangi bir zararı olmayan bu ürünler, bebek ve çocuklar için olumsuz etkilere neden olabilir.
#Bebek Bebek SağlığıSon yıllarda oldukça popüler olan ve pek çok yetişkin tarafından kullanılan ağırlıklı battaniyeler artık giyilebilir battaniye ve kundak şeklinde çocuklar için de üretiliyor. Ancak bu ürünlerin güvenli olduklarına dair çok az kanıt var ve bu konu uzmanları alarma geçirdi. Çocuk doktorları bu ağırlıklardaki hafif baskının bile bebekler için tehlikeli olabileceği konusunda aileleri uyarıyor.
#BebekErgenlerin neredeyse dörtte biri uykusuzluk problemiyle boğuşuyor. Uzmanlar ise küçük değişikliklerin büyük bir fark yaratabileceğini belirtiyor. Gelişme çağındaki gençlerde dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve kimi fiziksel sorunların yaşanmasına yol açan uyku bozukluğunu tersine çevirmek mümkün mü? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal, merak edilenleri cevapladı. İşte yanıtları…
#Uyku BozukluğuBüyük bir yıkıma neden olan çifte deprem, ruhumuzda da derin yaralar açtı. Bölgedeki depremzedeler yas, korku, şok, kaygı, stres, öfke gibi çok sayıda duyguyla baş etmek zorunda. Sahaya inen psikologlar, depremzedelerin elini tutuyor, acılarını paylaşıyor, ruhsal yaralarını sarmaya çalışıyor...
#DepremUYKU apnesinin çocukların sağlığını, ruhsal veya bilişsel gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyen Özel İzmir Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Sinan Başoğlu, çocuklarda bir defa da olsa 5 saniye nefes durmasının gözlenmesinin tanı için yeterli olduğunu söyledi. Horlama, hırıltılı solunum, huzursuz uyku, ağzı açık uyuma, uyku sırasında baş bölgesinde aşırı terleme ve sabahları uyanmakta güçlük yakınmalarının anne-babaların bu hastalıktan şüphelenmelerini gerektiren bulgular olduğunu belirten Başoğlu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğu düşünülen çocuklarda bazen altta yatan neden olarak uyku apnesinin akla gelmesi gerektiğini vurguladı.
#1Dişleri gıcırdatma ve diş sıkma hemen hemen her yaş grubunda meydana gelebilen bir durumdur. Diş gıcırdatma bilinçsiz yapılan bir harekettir. Genel olarak kişiler bu durumun farkında değildir. Ama ebeveynler özellikle çocukları uyurken diş gıcırdatma hareketlerini rahatlıkla görebilirler. Peki, çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir sizin için derledik.
#ÇocukÇocukların büyüme süreçlerinde bazı etkenlere ve alışkanlıklara dikkat edilmesi gerekmektedir. Çocuklarda uyku problemi de doğru bir şekilde tedavi edilmelidir. Çocuklarda uyku problemi ve bozuklukları neden olur ve nasıl tedavi edilir? Tüm detayları sizler için derledik.
#ÇocukBebeklerde en önemli durumlarda birisi de uyku düzenidir. Bebeklerin sağlığı için düzenli uyumaları gerekmektedir. Bu anlamda bazı bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı uyku bozukluğu problemi olmaktadır. Bu hastalık ebeveynleri hem korkutmakta hem de endişelendirmektedir. Peki, bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir? Sizlere bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeUyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#PandemiBebeklikten itibaren anne babaların çocuklarıyla ilgili en çok yakındığı konuların başında uyku problemleri ve çocukları uykuya yatırırken yaşadıkları zorluklar gelir. Çocuğunuzu yatağa götürürken pek çok problemle karşılaşabilirsiniz. Vakti geldiğinde bir türlü uyumak istemeyen ve huzursuzluk çıkaran çocuklar ebeveynleri epey zorlar. Peki, bu durumda ne yapmalı? Uyumak istemeyen çocuğa yaklaşım nasıl olmalı?
#ÇocukUzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
#Bebek Ağlamasıİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şengül Mertol İlgar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde okul öncesi eğitimdeki değişikliklere, teknoloji kullanımına, çocuk-ebeveyn ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.
#PandemiÇocukluk çağı obezitesi tüm dünyada en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösteriliyor. Ülkemizde, TÜİK verilerine göre, 15 yaş üstü bireylerde obezite oranı 2008 yılında %15.2 iken ciddi bir artış ile 2014 yılında bu oran %19.9’a ulaşıyor. Obez çocukların üçte biri yetişkinlik dönemlerine de obez olarak devam ediyor. Ebeveynlerden birindeki obezite varlığı, çocuktaki obezite riskini 2-3 kat, her iki ebeveyndeki obezite varlığı ise çocuktaki obezite riskini 15 kata kadar artırıyor. Bu nedenle ailelerin bilinçlenmesi çocukların sağlığında büyük önem taşıyor.
#ÇocukBasit kâbuslarla karıştırılan, gece terörü ya da uyku korkusu olarak da adlandırılan uyku terörü; bir uyku bozukluğudur. Çocukların geceleri düşmanı haline gelen gece terörü hakkında Uzman Pedagog Zeynep Şimşek, ailelere tavsiyelerde bulundu.
#Gece Terörünün NedenleriUyku duygusal etkinliklerin sınırlandığı, tepki gücünün zayıfladığı, hareketimizi sağlayan kasların nerdeyse tamamının dinlenme durumuna geçtiği ancak uyandırılabilirdik durumunun her şeye rağmen devam ettiği bir bilinç durumudur. Yaşamımızın ortalama üçte biri uykuyla geçmektedir. Uyumak esasen bedenen ve ruhen bir arınma dönemidir. Yani bu dönemin moda sözü olarak gerçek bir detokstur. Ayrıca bu arınma dönemi aynı zamanda hem yenilenme hem de yeni bir güne dayanıklı bir Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, uyku kalitesinin önemini anlatıyor.
#Uyku SorunuÇocuklar ve gençler gece başına en az dokuz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku sorunları ve uykusuzluk çocuğun gelişimine, öğrenmesine ve sosyal ilişkilerine olumsuz etkileri olabilir. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda uyku bozukluklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
#UykuUykunun hem bebek hem de çocuk gelişiminde neden önemli? Çocuklar günde kaç saat uyumalı? Çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalı? Bebekler ne zamandan itibaren kendi odasında uyumalı? Uzman Psikolog Senem Olcay Kademoğlu, çocuklarda uyku düzeni ile ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtlıyor.
#Çocuklarda UykuOkul öncesi dönemde, ailelerin en çok zorlandıkları konulardan birisi de çocuklarına düzenli bir uyku rutini oluşturabilmektir. Aileler genellikle uyku saati geldiği halde çocuklarının uyumak istemediklerini söyleyerek yatmaya karşı çıktıklarını, yatağa girdikten sonra da uykuya geçmekte zorlanarak defalarca anne-babalarını çağırdıklarını ya da onların yanına geldiklerini anlatırlar. İnatlaşmadan, sakin bir uyku düzeni kurmakta zorlandıklarını söylerler.
#Uykuyu Sevmeyen ÇocuklarYaşam kalitesini en fazla etkileyen faktörlerin başında uyku kalitesi geliyor. Peki, omurga sağlığı için yatak seçimi nasıl olmalıdır? Yatak seçiminin uyku üzerindeki etkisi nedir? Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Özlem Çakır, kaliteli bir uykuya kavuşmanın püf noktalarını paylaşıyor.
#SağlıkGünümüzde televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi teknolojik araçlar insan yaşamının önemli bir parçasını oluşturuyor. Teknoloji hayatımızın kaçınılmaz gerçeği. Peki bu kaçınılmaz gerçek hayatımızı nasıl etkiliyor? Teknolojinin bilgiye hızlı ulaşım, hızlı haberleşme, çalışmalarımızı düzenli ve pratik hale getirme gibi birçok olumlu etkisi var.
#Teknoloji