Paylaş
Peki, çocuklar neden uyumak istemez? Öncelikle okul öncesi dönem çocukların kendi özgürlüklerinin sınırlarını test ettikleri, kendi başlarına karar verme konusunda deneme-yanılmalar yaptıkları bir dönemdir. Üstelik bilişsel gelişimin çok hızlı yaşandığı bir dönem olduğu için çocukların zihni pek çok soruyla doludur. Oldukça meraklıdırlar. Sizinle vakit geçirmeye, sohbet etmeye, aklına takılanları sormaya ihtiyaçları vardır. Bu dönemde yaşanan inatlaşmalara doğru şekilde yaklaşmak, çocuklarla düzenli şekilde kaliteli zaman geçirebilmek çok önemlidir.
Öncelikle uyku öncesi rutini oluşturun ve ona bağlı kalın:
Uyku zamanı öncesinde, her gün düzenli şekilde uygulayabileceğiniz bir rutin oluşturun. Mesela yatmadan önce banyo yapma, diş fırçalama, kitap okuma, biraz sohbet ve iyi geceler öpücüğü gibi her gün aynı sırada tekrarlayan bir rutin oluşturabilirsiniz. Uyku zamanının yaklaştığını çocuğunuza öncesinden haber vermek de çocuğunuzun bu rutine uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. Yatma zamanı geldiğinde rutininizin içinde olmayan oyuncak oynama, televizyon izleme gibi etkinliklere izin vermeyin.
Rutinin içinde seçenekler sunun:
Çocuğunuz kendi kararlarını verebildiğini göstermek için uyku zamanına karşı çıkıyor olabilir. O yüzden sınırlar içerisinde kendi kararlarını almasına izin verin. Uyumadan önce hangi kitabın okunmasını istediğine, suyunu yatmadan önce mi yoksa sonra mı içeceğine kendisi karar verebilir. Böyle konularda ne istediğine dair sorular sorarak kendisinin karar vermesini teşvik edebilirsiniz. Ancak sorduğunuz sorular rutininize dâhil olan konularda olmalıdır. ‘Şimdi uyumak ister misin?’ gibi sorulara olumlu yanıt alma olasılığınız düşük olabilir.
Çocuğunuz gün içerisinde yaşadıklarını size anlatmak için ya da sizinle sakince baş başa sohbet edebilmek için uykuya direniyor olabilir. Özellikle uzun çalışma saatleri olan ebeveynler için uykudan önce baş başa kısa bir sohbet, pek çok açıdan faydalıdır. Bu kısa sohbet, çocuğa gün boyu yaşadıklarını, duygularını paylaşma imkânı vererek çocuğun uykuya daha rahat geçmesine yardımcı olur.
Sakin ve kararlı olun:
Zaman zaman bütün çocuklar birazcık daha oturmak isterler, böyle anlarda sakin ve kararlı bir şekilde uyku zamanının geldiğini açıklamanız gerekebilir. Eğer çocuğunuz size karşı çıkıyorsa, inatlaşmak yerine sakince tekrar anlatın. Eğer özel bir durum olmadan uyku saatini değiştirirseniz, çocuğunuzun bir sonraki gün de aynı uzatmayı isteme olasılığı oldukça yüksektir.
Adım adım ilerleyin:
Çocuğunuzun bir anda bütün kuralları öğrenip uyku rutinine hemen uyum sağlamasını beklemeyin. Her seferinde bir adım atın. Eğer çocuğunuz sizin yatağınızda uyumaya alıştıysa, ilk adımınız onun kendi yatağına geçmesini sağlamak olmalıdır. Bunun için kendi yatağını ve odasını benimsemesi önemli bir aşamadır. Kendi yatağında yatmaya başladıktan sonraki adımınız da, sizi yanına çağırma sıklığını azaltmak olmalıdır. Kurallarınızı net olarak koyar ve tutarlı bir şekilde uygularsanız, sağlıklı bir uyku düzenine adım adım ulaşabilirsiniz.
Olası problemleri gözden geçirin:
Çocuğunuzun uykuya dalmasını zorlaştıran olası başka faktörleri de mutlaka gözden geçirin. Korkuyor mu? Onu korkutan bir şey duymuş, izlemiş olabilir mi? Çok mu yorgun? Yoksa uyku saati çok mu? Yoksa çok mu erken?
Çocuğunuza daha rahat uyuması için yardımcı olabilecek şeyleri de sorabilirsiniz. Odasına gece lambası koymayı ya da koridorun ışığını açık bırakmayı teklif edebilirsiniz. Kendisinin de fikrini belirterek bir parçası olduğu plana uyum sağlaması çocuğunuz için daha kolay olacaktır.
Ayrıca gün içerisinde yeterince temiz hava aldığından ve hareket ettiğinden emin olun. Uygun miktarda fiziksel aktivite, iyi düzenlenmiş, tutarlı bir uyku öncesi rutini çocuğunuzun uyku zamanında inatlaşmayacak kadar uyumlu ve uykusu gelecek kadar yorgun olmasını sağlar. Eğer uyku saatinde inatlaşma krizleri yaşıyorsanız ya da çocuğunuz aşırı kaygılıysa mutlaka bir uzmana danışın.
Paylaş