Parmak emme durumu; çocuklarda herhangi bir patolojik etmen olmadan 4 yaşına dek görülen bir davranış şeklinde tanımlanabilir. Bebekler için emme refleksi doğumdan hemen sonra başlamaktadır. Emme davranışının asıl amacı, beslenmedir. Daha sonra alışkanlık durumuna dönüşmesi olağandır. Bu dönem içerisinde bebekler parmak emerek haz alır. Bu durum çocukluğa kadar sürebilmektedir. Peki çocuklarda parmak emme davranışı neden olur ve nasıl tedavi edilir? İşte detaylar.
#ÇocukTırnak yeme davranışı genellikle 3 yaşından itibaren ortaya çıkan uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı sinirlenmeye, heyecana bağlı olabilirken, obsesif-kompulsif bozukluk sebebiyle de oluşabilmektedir. Bu durumla her ebeveyn karşılaşabilir.
#Çocuklar Neden Tırnak YerArtık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkTürkiye geçen hafta ‘yenidoğan çetesi’ haberiyle sarsıldı. Başında Dr. Fırat Sarı’nın olduğu iddia edilen çete SGK’dan daha fazla para almak için ihtiyacı olmayan bebekleri yoğun bakıma yatırarak ölümlerine sebep olmakla suçlanıyor. 22’si tutuklu 47 şüpheliye ilişkin soruşturmada iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Fakat iddianameden sonra ortaya çıkan ve mağdur olduğunu söyleyen ailelere bakılırsa olay ne yazık ki söylendiği gibi 10 bebekle sınırlı kalmayacak. Çete üyesi olduğu iddia edilen iki doktorla yolları kesişen iki aileyle konuştuk.
#Gizem CoşkunardaDiş sağlığı her yaşta büyük önem taşıyor. Bu nedenle çocuklarda ilk dişin görülmesiyle birlikte diş sağlığı için ilk adımları da atmak gerekiyor. İlk dişle birlikte yapılan ilk muayenenin önemine dikkat çeken Uzm. Dt. Işıl Kırgız Karahasanoğlu, “Uzun dönemde ise düzenli diş hekimi kontrolleriyle çürüksüz ve sağlıklı dişlerin temelleri atılmış olur” diyor.
#Bebekİzmir Seferihisar’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin toplumun her kesimini derinden üzdüğünü, psikolojisini olumsuz etkiledi. Rehberlik ve Liseler Koordinatörü Sibel İzgiman, depremin çocuklar ve ergenler üzerindeki etkilerine yönelik açıklamalar yaparak, ailelere uyarılarda bulundu.
#Deprem Korkusuİzmir Seferihisar’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin toplumun her kesimini derinden üzdüğünü, psikolojisini olumsuz etkilediğini söyleyen İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Rehberlik ve Liseler Koordinatörü Sibel İzgiman, çocukların psikolojik iyi oluşlarına dikkat çekerek, “Çocuklar bu süreçte okula gitmek istemeyebilirler, ya da dikkat toplayamama ve okul başarısında düşüş gibi durumlar oluşabilir. Küçük yaş grupları aileden ayrılmak istemeyebilir, ebeveyn ile birlikte uyumak isteyebilirler. Eğer bu tepkilerle baş edilmezse korku ‘travma sonrası stres bozukluğuna’ dönüşebilir. Duyguların ifadesi çok önemli, aileler iletişim ve paylaşımda bulunmaya dikkat etmeliler” dedi.
#Sibel İzgimanDeprem gerçeğiyle tekrar karşılaştığımız bugünlerde fizyolojik etkilerin yanı sıra psikolojik etkiler de dikkat çekiyor. Depremi yerinde yaşayanlar gibi yaşamayanlarda da deprem korkusu belirmeye başladı. Peki bu korkularla nasıl baş edilebilir? Çocuklar deprem gerçeğine nasıl hazırlanabilir? Psikolog Serap Duygulu tüm merak edilenleri yanıtladı...
#DepremMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA TV’de yayınlanan veli kuşağında velilere seslenerek, "24 saat anne babalık yapmamız gereken bir durumda, anne babalığı belki yeniden öğrenmek, yeniden hatırlamak gerekecek. Çocuklar anne babalarını öğretmen rolünde gördüğünde çoğu zaman olumsuz tepki veriyor. Anne babanın belki koç, mentor, antrenör gibi olması daha uygun. Canı sıkılan çocuk arayış içine girer, merakının peşine düşer, fikir üretmeye çalışır, kitap karıştırır. Can sıkıntısından dolayı yüzlerce, binlerce sanat eseri, binlerce bilimsel buluş çıkmıştır. Bu günler gelip geçecek. Bu sorunların üstesinden hep beraber geleceğiz. Hepsi geçtiğinde, iyi ki o günleri güzel değerlendirdik demek umuduyla" dedi.
#Ziya SelçukYaklaşan yaz sezonu ile birlikte sünnet sezonu da başlıyor. Peki, sünnet için ideal süreç nasıl olmalıdır?Türk gelenek ve göreneklerine göre ve de sağlık anlamında da yapılması uygun bulunan bu operasyon için en uygun yaş ne zamandır?Ebeveynler nelere dikkat etmelidir?
#Sünnet İçin İdeal SüreçBilinenin aksine, kadın doğurmadan da emzirebilir. Hatta yumurtalıkları ve rahmini alınan kadınlar bile emzirebilir. Düşük yapan, bebeği karnında ölen, menopoza girmiş kadınlar dahi emzirebilir. Çünkü süt üretiminin bu tür anatomik ve fizyolojik durumlarla bir ilişkisi yoktur. Çünkü emzirmek beynin ve kalbin yaptığı bir iştir. Çünkü, kadın bedeni bilgedir. Her yeni duruma uyumlanabilir. Kalbi, beyni, memesi olan her kadın, emzirebilir.
#EmzirmeÇocuklarda tırnak yeme probleminin altında birçok sebep yatıyor olabilir. Bunlardan bazıları stres ve endişe, can sıkıntısı veya güvensizlik duygusu olabilir. Bazı çocuklar bu davranışa yaşadıkları stresten kurtulmak ve sonrasında rahatlamak için başvurabilirler. Bazen de çocuklar bu davranışı çevresindeki insanlardan görüp taklit edebilir veya ailenin geçmişinde tırnak yeme alışkanlığı olan farklı bireyler olduğu görülebilir.
#ÇocukPsikolog Elif Beydağı, travmanın nedenleri, insanda yaratmış olduğu etkiler ve başa çıkabilme yöntemleri hakkında bilgiler vererek, "Yaşamınıza, vücut bütünlüğünüze, inanç sistemlerinize, sevdiklerinize yönelik olan herhangi bir tehdit insanda travma oluşturabilir" dedi.
#TravmaHer çocuğun uyku düzeni ve süresi birbirinden farklıdır. Bazı çocukların uzun süre uykusuz geceler yaşadığını, bazılarının ise uykularının doğdukları ilk günden itibaren düzenli seyrettiğini söyleyen Psikolog Nur Dinçer Genç, “Anne ve baba tutumlarının, çocukların uyku ile yaşadığı problemler üzerinde etkisi büyüktür. Doğumdan sonraki ilk günlerde, annenin oldukça yorgun olması nedeniyle, bebeği uyutabilmek için kazandırılan bazı alışkanlıklar, ileride uyku ile ilgili sorunlara yol açabilir” diyor.
#Alışkanlık