Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkAğızda tükürük bezleri ile pankreas tarafından üretilen amilaz enzimi, insanlarda sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Dolayısı ile “amilaz nedir?” ve “Amilazın normal aralığı nedir?” gibi soruların cevapları ayrıntılı bir şekilde araştırıp, sizler için derlenmiştir.
#Amilaz Enzimi NedirHidroksi vitamini, sağlıklı bireylerde çok önemli bir vitamin çeşididir. Özellikle kemiklerin korunması adına büyük katkı sağlayan Hidroksi vitamini yaşam boyunca büyük bir öneme sahiptir. Vücutta bulunan D vitamini seviyesini ölçmek için 25-hidroksi D vitamini testi yapılmaktadır. Hidroksi vitamini hakkında tüm merak edilenler soruları ve Hidroksi vitamininin düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenlerini sizler için derledik.
#SağlıkBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkÜnlü oyuncu Ufuk Özkan'ın karaciğer yağlanması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığı ve üçüncü derece siroza yakalandığı öğrenildi. Peki karaciğer yağlanmasının arka planında ne yatıyor? Bu durum hangi tehlikeleri beraberinde getiriyor? Karaciğer yağlanmasına karşı nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkObezite çağımızın önemli hastalıklarından birisidir. Her yaşta görülebilen obezite son yıllarda çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Obezite hastalığının tedavisi bulunmaktadır. Özellikle bu hastalığın önüne geçilmez ise çocuklarda farklı pek çok hastalık görülebilmektedir. Peki Çocuklarda obezite neden olur ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda obezite nasıl geçer? Sizlere çocuklarda görülen obezite hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#ÇocukAĞRI, sık tuvalete gitme, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle çocuklarda kendini gösterebilen böbrek hastalıkları bazen hiç belirti vermeyerek sessizce ilerleyebiliyor. Çocuklarda büyüdükçe böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek ciddi sorunların önüne geçilmesi için anne babaların erken dönemde koruyucu önlemler alması büyük önem taşıyor.
#1Covid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikDSÖ’nün Avrupa Obezite Kongresi’nde açıklanan ve 53 ülkeyi kapsayan obezite raporunda Türkiye birinci sıraya oturdu. Türkiye nüfusunda fazla kilolu ya da obez yetişkin oranı yüzde 66.8 olarak açıklandı. Kadınların erkeklere oranla daha fazla risk altında olduğu görülen raporda, obezitenin Avrupa’nın yeni salgını olduğuna dikkat çekildi.
#ObeziteOmicron varyantı tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken dünyadan gelen çocukların diğer varyantlara oranla daha fazla enfekte olduğu verileri endişe yaratıyor. Omicron çocukları daha mı fazla enfekte ediyor? Okullar risk faktörü mü ve en önemlisi çocuklar aşı olmalı mı?
#KoronavirüsTürkiye ve dünyada son yıllarda artış gösteren şeker hastalığı, ciddi hastalıkların başında gelebiliyor. Obezite, hareketsiz yaşam, katkı maddesi yüksek hazır gıdaların tüketimi gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bu hastalık, sık acıkma ve su içme isteğinin artması gibi belirtilerle üç ayrı çeşitte görülüyor. Şeker hastalığına iyi gelen meyve, sebze, yiyecek ve besinler sayesinde doğal ve bitkisel yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki şeker hastalığı nasıl geçer? Evde şeker hastalığına ne iyi gelir? Su içmenin şeker hastalığına faydası nedir? Limon, tarçın, tahin ve sarımsak şeker hastalığına iyi gelir mi? İşte şeker hastalığının nedenleri ve şeker hastalığına iyi gelen doğal ve bitkisel öneriler...
#Şeker Hastalığına Ne İyi GelirMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitDiz ağrısı eklemlerde en sık karşılaşılan ağrılardan biridiri. Dizlerimiz gün içinde en yoğun kullandığımız eklemlerimizden biridir.. Bu sebeple dizde meydana gelen kronik ağrılar önemsenmelidir. Bu ağrılar merdiven inip çıkarken, menisküs veya romatizma nedeniyle meydana gelebilir. Diz ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle de evde çözüm üretilebilir. Peki diz ağrısı nasıl geçer? Evde diz ağrısına ne iyi gelir? Diz kapağı ağrısı nasıl geçer? Diz ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte diz ağrısı nedenleri ve diz ağrısına iyi gelen öneriler...
#Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?Covid-19 pandemisinde kötü postür yani duruş bozukluğuna bağlı ağrıların arttığına dikkati çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Duruş bozukluğu genelde yaşla birlikte artar ancak son zamanlarda pandemi dolayısıyla çocuklarda ve genç erişkinlerde de sıkça görülüyor. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde kronik kas iskelet rahatsızlıklarına, ruhsal bozukluklara yol açabilir” dedi.
#Duruş BozukluğuDoç. Dr. Betül Kılıç “Gelişimsel koordinasyon bozukluğuna çoğunlukla ‘sakar çocuk sendromu’ da denir. Bu durumda çocuklar yürüyüş bozukluğu, düğme ilikleme, ayakkabı bağcığını bağlamada zorlanma, çatal, bıçak, kaşık ve bardak kullanımında zorluklar yaşar. Zayıf çizim veya boyama becerileri vardır, makas kullanmakta ve bisiklet sürmekte zorluk gözlenir” dedi.
#ÇOCUKÇocukluk çağı obezitesi tüm dünyada en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösteriliyor. Ülkemizde, TÜİK verilerine göre, 15 yaş üstü bireylerde obezite oranı 2008 yılında %15.2 iken ciddi bir artış ile 2014 yılında bu oran %19.9’a ulaşıyor. Obez çocukların üçte biri yetişkinlik dönemlerine de obez olarak devam ediyor. Ebeveynlerden birindeki obezite varlığı, çocuktaki obezite riskini 2-3 kat, her iki ebeveyndeki obezite varlığı ise çocuktaki obezite riskini 15 kata kadar artırıyor. Bu nedenle ailelerin bilinçlenmesi çocukların sağlığında büyük önem taşıyor.
#ÇocukGelişimsel koordinasyon bozukluğuna çoğunlukla sakar çocuk sendromu da denildiğine dikkat çeken Çocuk Nörolojisi Bölümünden Doç. Dr. Betül Kılıç, “Bu durumda çocuklar yürüyüş bozukluğu, düğme ilikleme, ayakkabı bağcığını bağlamada zorlanma, çatal, bıçak, kaşık ve bardak kullanımında zorluklar yaşar. Zayıf çizim veya boyama becerileri vardır, makas kullanmakta ve bisiklet sürmekte zorluk gözlenir” dedi.
#ÇOCUKErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#SağlıkBacakta hissedilen ağrının neden kaynaklandığı, bu sorunla karşı karşıya kalan vatandaşlarca araştırılıyor. Özelikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan bu sorun, oldukça can sıkıcı bir hal alabiliyor. Peki, Bacak ağrısı neden olur? İşte bacak ağrısı nedenleri...
#Bacak Ağrısı Neden Olur?Ergenlik dönemi fiziksel ve hormonal olarak çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecidir. Ergenlikte hormonal değişim ile birlikte sekonder cinsel özelliklerin belirginleşmesi, vücut yağ dağılımın değişimi, boy uzamasında sıçrama ile yetişkin boya ulaşma, erkek ve kızlarda fertilite kazanımı olur.
#Erken ErgenlikÇocuklar ve gençler gece başına en az dokuz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku sorunları ve uykusuzluk çocuğun gelişimine, öğrenmesine ve sosyal ilişkilerine olumsuz etkileri olabilir. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda uyku bozukluklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
#UykuHem dünyada hem de ülkemizde obezite sorunu bir çığ gibi büyüyor. Bu konuda sayısız araştırma yapılıyor ve çocukluk çağı obezitesini önlemek için nasıl önlem alınması gerektiği konusunda aileleri bilinçlendirici yüzlerce makaleler yayınlanıyor. Buna rağmen dünyadaki obez insan sayısı her geçen gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanan bir çalışmaya göre, Türkiye obezitede dünya sıralamasında 4. ülke. Türkiye'deki her 3 kişiden birinin obez ve kadınların oranı erkeklerden daha fazla.
#Obezite