Güncelleme Tarihi:
Çocukluk döneminde obeziteye yakalanan çocuklar tedavi edilmez ise yetişkinlik döneminde de obezite hastalıkları devam etmektedir. Bunun yanı sıra obeziteye bağlı olarak birçok farklı hastalıkta çocuklarda ve yetişkinlik döneminde görülebilmektedir.
Çocuklarda Obezite Neden Olur?
Halk arasında şişmanlık olarak bilinen obezite bir estetik kaygısı değil, hastalıktır. Vücutta normal düzeyden daha fazla yağ birikmesi sonucunda obezite hastalığı ortaya çıkmaktadır. Çocukluk döneminde bu hastalık oldukça önemli bir sorundur. Çocuklarda obezite hastalığın görülmesinin pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Bu nedenler şunlardır:
- Çocukların ebeveynlerinin de obezite problemlerinin olması çocuklarda obezite olma ihtimalini arttırmaktadır. Fakat anne veya babadan herhangi birinin şişman olması çocuklardaki obezite ihtimalini %40 oranına düşürmektedir.
- Kent bölgelerinde yaşayan çocukların fiziksel aktivitelerden mahrum kalması ve obeziteye sebep olabilecek gıdaların tüketilmesi nedenleri arasında bulunmaktadır.
- Teknolojik araçlar çocukların aktivitelerini kısıtlamaktadır. Bu nedenle enerji tüketimi azalmakta ve obezite hastalığı oluşmaktadır.
- Karbonhidrat ve yağ bakımından zengin olan besinleri tüketen çocuklarda obezite riski de artmaktadır.
- Troid bezi hastalıkları, böbrek üstü besi hastalıkları gibi bazı hormonal hastalıklar obezite riskini azaltmaktadır.
- Son olarak ailevi ve çevresel sebepler de çocuklarda obezite riskinin artmasına neden olmaktadır.
Çocuklarda Obezite Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda obezite tedavisi doktor, diyetisyen ve hastanın beraber hareket etmesi ile yapılmaktadır. Bu tedavide amaç çocuğun kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Bu sebeple obezite hastalığı olan çocukların hayatında düzenli beslenme ve spor hayatın bir parçası haline getirilmelidir. Ayrıca bu konuda ailenin de çocukları bilinçlendirmesi gerekmektedir. Çocuklarda obezite tedavisinde şu uygulamalar yapılmaktadır:
- Çocuktaki harcanacak enerjiyi arttırmak, alınacak enerjiyi azaltmak gerekmektedir. Bu nedenle tedavide çocuğun yaşı ve kilosuna göre günlük egzersizler veya yürüyüşler verilmektedir.
- Obezite tedavisinde en önemli şey beslenmedir. Bu nedenle çocuklarda beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
- Obezite çocuklarına uygulanan diyetler mutlaka diyetisyen tarafından doktor kontrolünde hazırlanmalıdır.
- Çocukların öğünleri genellikle sık ve küçük öğünler olacak şekilde ana ve ara öğünler ile beraber hazırlanmalıdır.
- Çocukların ihtiyaç duyduğu kalsiyum, demir, vitamin ve çinko alınması sağlanmalıdır.
Çocuklarda Obezite Nasıl Geçer?
Çocuklarda görülen obezitenin geçmesi için yapılması gereken tek şey bir doktora başvurmaktır. Burada doktor, diyetisyen ve hasta iş birliği ile tedavi süreci başlamaktadır. Obezitenin geçmesi için uygulanacak tedavisi beslenme düzeni çok önemlidir. Beslenme düzeni oluşturulan çocuklarda enerjiyi harcamak için bazı egzersizler de önerilmektedir.
Burada ailelerin doktor ve diyetisyen ile beraber uyumlu olarak tedavi sürecini geçirmeleri gerekmektedir. Aileler bu konuda bilinçlendikten sonra çocuklara da uygulanacak tedavi anlatılmalıdır. Burada çocukların yaş kilo ve cinsiyetine göre diyet listesi hazırlanmalıdır.
Çocuklarda Obezitenin Neden Olduğu Problemler Nelerdir?
Çocuklarda obezite sonrasında bazı hormonal değişiklikler görülmektedir. Bu sağlık problemlerin yaşanmaması için obezite tedavisi oldukça önemlidir. Çocuklarda obezitenin neden olduğu sağlık problemleri şunlardır:
- Yetişkinlik döneminde şeker hastalığına neden olabilir.
- Kız çocuklarında erken ergenlik ve adet düzensizliğine neden olabilmektedir.
- Aşırı kilodan dolayı solunum sıkıntıları olabilir.
- Obez çocuklarda yüksek tansiyon görülebilmektedir.
- Ortopedik problemler görülebilir.
- Safra kesesi hastalıklarına da neden olabilmektedir.