Avustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı ÖzenBazı öğrenciler arasında matematik dersine karşı ön yargı, beraberinde derse karşı korku ve ilgisizliği getiriyor. Sonucunda ise başarısızlık ortaya çıkıyor. Bu ön yargının slogan gibi yerleşmiş cümlesi ise ‘bu benim gerçek hayatta ne işime yarayacak’ oluyor. Matematik öğretmeni İlknur Pınarcı, öğrencilere bu sorunun yanıtını, tasarladığı metaverse evreninde matematik serüveni yaşatarak veriyor. Pınarcı’nın öğrencileri matematik sorularının hayat pratikleri içinde nasıl karşılık bulduğunu sanal dünyada deneyimleyerek öğreniyor.
#MetaverseÇocuklar boş bir levhadır yani bir şeylere öğrenmeye aç ve bir o kadar da meraklıdır bu yazıda da ebeveynlerin belki de en korktuğu sorulardan biri olan “Ben dünyaya nasıl geldim?” sorusuna yönelik ebeveynlere bakış açısı kazandırmaya çalışacağız. Çocuklar bu soruyu çevrelerinde yeni doğmuş bir bebek gördüklerinde veya bu konuyla ilgili bir şey duyduklarında merak edip sorabilirler. Dolayısıyla ebeveynlerin böyle bir soruyla ne zaman karşılaşacaklarıyla ilgili net bir yanıt yoktur. Ancak çocuğun yaşına göre bu soruya cevap verirken ebeveynlerin dikkat etmeleri birkaç nokta vardır diyebiliriz.
#Çocuklarda Merakİstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, “Öğretmen yetiştirme meselesinde sanki bizim öğretmen kadromuz Mançurya’dan gelmiş gibi, bu ülkenin değeri değilmiş gibi acımasızca öğretmene yükleniyoruz. Farkında değil çoğunlukla bu eleştirileri yapanlar. Ellerinden tuttuğunuz zaman ortaya müthiş öğretmen tipi çıkıyor. Öğreten de öğrenen de öğretmen veya öğrenci olabiliyor” dedi.
#Ömer Faruk YelkenciTÜRKİYE İstatistik Kurumu verilerine göre 78 milyonluk Türkiye nüfusunda kişi başı 8,4 kitap düşüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 2017 Yılı Performans Programı'nda yer alan tabloya göre, 2017'de öğrenci başına düşen kitap sayısının ilkokuldayken 25 iken, yaş büyüdükçe de kitap okuyan öğrenci sayısının azaldığına dikkat çekiliyor.
#İzmir2009 Dünya Astronomi Yılı 2009 yılı neden Dünya Astronomi Yılı seçildi? PROF. EVREN: Birleşmiş Milletler'in desteği ve UNESCO’nun katkılarıyla Uluslararası Astronomi Birliği ilan etti. Çünkü ilk defa Galileo 1609'da teleskobu astronomi amaçlı kullandı. Sloganı, "Evren sizi bekliyor."
İki yaşındaki Juwan, oldukça sağlıklı bir bebekti. Bir gün tanıdık bir yetişkin tarafından öpüldü ve ondan sonra hayatı sonsuza kadar değişti. Kendisini öpen yetişkinden virüs kapan bebek, görme yetisini kaybetti. Peki basit bir öpücük nasıl bir bebeğin hayatıyla oynayabiliyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Pınar Karadeniz ile tüm merak edilenleri konuştum.
#Herpes SimpleksTürkiye genelinde yapılan ‘Çocuklar ve Ailelerin Toplumsal Cinsiyet Algısı’ araştırması çocukların mesleklere bakış açısında eskiye nazaran cinsiyet ayrımı yapmadığını gösteriyor. Fakat ebeveynler bu konuda hâlâ baskıcı bir tutum sergileyebiliyor. Toplumsal cinsiyet algısı 7 yaşından itibaren şekilleniyor. 10 çocuktan 9’u ev işlerinin hem anne hem babanın görevi olduğunu düşünüyor.
#Gülay Barbaros AltanVücudunun yaşlanmaması anlamına gelen oldukça nadir bir rahatsızlığa sahip olan bir genç, hastalığın neden olduğu çoklu organ hasarı sonucu hayatını kaybetti. İtalya'dan 18 yaşındaki Elena, dünyada NUBPL mitokondriyal hastalığı adı verilen genetik hastalığa yakalandığı bilinen sadece 18 kişiden biriydi. 2016 yılında 10 yaşındayken teşhis konan kadın, İtalya'daki bilinen tek vaka oldu.
#NUBPL Mitokondriyal Hastalığı“Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.” Sait Faik AbasıyanıkTürk edebiyatının usta hikayecisi “yazmasam deli olacaktım” diyerek yazmanın psikolojik boyutuna vurgu yapıyor. Elbette yazmanın en önemli katkılarından birisi rahatlama sağlaması, peki bu kadarla sınırlı mı?
#Konuk YazarSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık18 yaş altı tip 1 diyabet hastası çocukların, sensörlü glikoz izleme cihazları SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bu, yıllardır ‘Parmak uçlarımız bize kalsın’ sloganıyla yüzlerce ailenin beklediği bir karardı. Şimdi uygulamanın nasıl olacağı, cihazların özel sağlık sigortalarının da kapsamında olup olmadığı soruluyor. Detayları sizler için araştırdım...
#Diyabet