Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine bağlı olarak antibiyotiksiz iyileşme döneminde enfeksiyon sonrası çocuklarda kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, bu yüzden Strep A bakterisi görülen çocuklarda antibiyotik tedavisinin şart olduğuna dikkat çekti.
#Strep ATüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘COVID-19’ pandemisi sonrası olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Pandemi sırasında yaşadığımız sosyal ve fiziksel izolasyondan kaynaklanan pek çok bedensel ve ruhsal ‘artçıl’ hasar ile uğraşıyoruz. Pandemi sırasında evlerimizde izole olurken COVID-19’dan başka birçok mikropla da karşılaşmamış olduk.
#Konuk YazarTürkiye’de doğum oranı en yüksek illerin başında gelen Şanlıurfa’da, havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında yüzde 100 artış yaşandı. Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mehmet Fatih Palalı, günde 4 ile 5 bin çocuğun kendilerine başvurduğunu belirterek, aileleri hijyen ve beslenme konusunda uyardı.
#ŞanlıurfaTürkiye’de doğum oranı en yüksek illerin başında gelen Şanlıurfa’da, havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında yüzde 100 artış yaşandı. Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mehmet Fatih Palalı, günde 4 ile 5 bin çocuğun kendilerine başvurduğunu belirterek, aileleri hijyen ve beslenme konusunda uyardı.
#Şanlıurfa2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi bugün başlıyor. Pandemi dolayısıyla uzun bir süre online eğitime devam eden öğrenciler yeniden okullarına kavuşmanın heyecanını yaşıyor. Veliler ise tereddütte… Okulların kademeli olarak açılması salgın sürecini ve çocukları nasıl etkiler? İşte akıllardaki tüm soruların yanıtları…
#Yüz Yüze EğitimÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, özellikle bronşit, ağır astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları ile kistik fibrozis hastalığının, bağışıklık sistemi ve immün tedavisi alma zorunluluğunun çocuklarda koronavirüs için risk faktörü olduğunu söyleyerek aileleri uyardı.
#ÇOCUKÇocuklarda böbrek taşı hastalıkları sıklığı tüm dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe artış göstermektedir. Taşların büyük bir kısmı ilaç tedavileri ile kendiliğinden düşse de bir kısmına müdahale edilmesi, dışarıdan taş kırma tedavisi (ESWL) veya cerrahi tedavi uygulanması gerekmektedir.
#ÇOCUKKoronavirüs (COVID-19) salgını sürecinde çocuklar ve gençler için ailelere uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Kadir Göktürk, “Çocuklar ve gençlerde yaygın olarak hastalığın ağır tablosu görülmese de taşıyıcı olma ihtimalleri çok yüksek olduğu için bulaştırma riskine karşı gerekli önlemleri almaları konusunda çok hassasiyet göstermeleri gerekiyor” dedi.
#Medicana Çamlıca HastanesiDemir eksikliği nasıl giderilir sorusu internetet aranan konular arasında geliyor. Demir eksikliği çeşitli belirtiler ile hissedilebilen bir rahatsızlık. Peki Demir eksikliği nasıl giderilir? İşte demir eksikliğini gideren besinler.
#Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?Yüksek ateşiniz mi var? Yutkunma güçlüğü mü çekiyorsunuz? Boğazınızın çevresinde ağrılı bezeler mi elinize geliyor? Karnınızın üst tarafında dolgunluk ve ağrı mı hissediyorsunuz? Aynı zamanda bulantı, iştahsızlık ve kilo kaybı mı yaşıyorsunuz? Bu belirtiler varsa çok korkmanıza gerek yok, öpücük hastalığı geçiriyor olabilirsiniz. İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya, öpücük hastalığı ile ilgili bilgi verdi.
#SağlıkOkulların açılması ve değişen mevsimle birlikte çocuk hasta sayısında artış yaşandı. Enfeksiyonların yüzde 80’inin el temasıyla bulaştığını belirten Prof. Dr. Alpay Çakmak, "Çocuklarınızın ellerini yıkayın, okuldan gelir gelmez mutlaka kıyafetlerini değiştirin" dedi.
#HastalıkSağlık ya da dini nedenlerle uygulanan sünnetin, psikolojik ve fiziksel etkilerini ne kadar biliyoruz? Olağan diye düşündüğümüz birçok davranış, aslında çocuklarımıza zarar verebiliyor. Peki, nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Çocuk Doktoru Erhan Ateş ve pedagog Elif İpek, sünnet ile ilgili aklınıza takılanları cevaplıyor.
#Sünnetin Faydaları NelerdirDoç. Dr. H. Cem Razi, “2 yaşına kadar olan çocuklar yılda 6-8 arasında basit üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebiliyor. Yaş arttıkça enfeksiyon sıklığı biraz daha azalıyor. Geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları immün sistemin sağlıklı gelişmesi için gereklidir” uyarısında bulundu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı ve Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, "İdrar yolu enfeksiyonu, küçük çocukların gelişen böbreklerinde kalıcı hasar oluşturarak hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine bile neden olabilir" dedi.
İstanbul’da yaşayan 8 yaşındaki Muhammed Mesih Avuoğlu, kalem kapağıyla ıslık çalmaya çalışırken 2 santimlik kapağı yutunca ölümden döndü. Avuoğlu, “Kalemin altıyla ıslık çalıyordum, nefes aldığım gibi boğazıma kaçtı. Arkadaşlarıma böyle şeyler yapmayın diyorum, ben yaşadım, onlar yaşamasın” dedi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ise, “Gerçekten verilmiş sadakası varmış çünkü o kapağın ana yolu tıkamaması büyük bir şans, tıkansa orada vefat edebilirdi, ailelerin çok dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.
#Kalem KapağıDünya 20'nci yüzyılın ilk yarısında korkunç bir virüsün etkisi altındaydı. 5 yaşından küçük çocuklara bulaşan bu virüs ölümle ve engellilikle sonuçlanan çok ağır bir hastalığa yol açıyor bazı vakalarda iyileştikten 40 yıl sonra felce neden oluyordu. Üstelik ne tedavisi ne de önleme yolu biliniyordu. Ta ki 1953 yılına kadar...
#Sağlık