Disleksi hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir öğrenme bozukluğudur. Semptomları ve şiddeti yaşa göre değişebilir. Genel olarak, disleksili bireyler kelimeleri basit seslere ayırmakta zorluk çekerler. Seslerin harfler ve kelimelerle nasıl ilişkili olduğunu öğrenmekte zorlanırlar, bu da yavaş okumaya ve okuduğunu anlama problemlerine neden olur. Disleksi genellikle okuma bozukluğu olarak bilinir.
#Konuk YazarÇocuklarda disleksi denilen durum okuma ve yazma ile ilgili öğrenme güçlüğünü ifade ediyor. Zekâ seviyesi normal olan çocuklar okuma ve yazmada sorun yaşıyorlar. Bu durumun farkına genelde ilk okula başladıkları sene ya da 2. sınıfta varılıyor. Harfleri karıştırdıkları gibi, kelimeleri de sondan başa doğru okuyabiliyorlar.
#DisleksiDisleksi, zeka ile doğrudan bir bağlantısı olmayan, hatta özel yeteneklere sahip, yüksek zekalı çocuklarda bile görebileceğimiz, konuşma, yazma, akıl yürütme ve matematik yeteneklerinin kazanılması ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bi
#DisleksiÇocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#Öğrenme BozukluğuHalk arasında disleksi olarak bilinen öğrenme bozukluklarının görülme sıklığı sandığımızdan çok daha fazla. Dünya genelinde yüzde 4 ila 18 arasında görülen öğrenme bozuklukları en sık okul çağında kendini gösteriyor ancak maalesef hâlâ çok fazla insan bu belirtileri ayırt edemiyor. Öğrenme bozukluklarında dikkat edilmesi gereken önemli işaretler neler? Aileler neler yapmalı? İşte çocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#DisleksiAltın Kitaplar Akademi eğitim platformunun, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ile birlikte düzenlediği ‘Dünyayı Okumak: Okuryazarlık Sempozyumu’ 17 Aralık’ta İPA Florya Kampüsü’nde gerçekleşecek. Doğan Hızlan, Kenan Kocatürk, Cem Seymen, Seda Öğretir, Ebru Cündübeyoğlu, Hüseyin Çağlar İnce, Ömür Kurt gibi alanında uzman isimlerin katılacağı sempozyum, halka açık ve ücretsiz olacak.
#Altın Kitaplar AkademiErgenler içinde bulundukları gelişim dönemi itibarı ile keşfetmeyi yeni denemeler yapmayı oldukça severler. Özellikle daha dürtüsel yapıda, macera ve hareketi seven gençler bu yeni denemelere çok heveslidir. Bu denemelerde olası riskleri görme konusunda da gençler daha duyarsız olabilir. Çoğu ergenin kendisine hiçbir şey olmayacağı gibi yanılsamalı bir düşünce yapısı bulunabilir.
#Konuk YazarKonuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.
#ÇocukÇağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalBir tür öğrenme güçlüğü sorunu olan disgrafi özellikle ebeveynler tarafından erken teşhisi için büyük önem taşıyor. Çocuğun el yazısı ile anlaşılabilen disgrafi sinir sistemi ve motor becerileri ile ilgili bir durumdur. Peki, disgrafi belirtileri ve özellikleri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte disgrafi ile ilgili detaylı bilgiler...
#Disgrafiİlkokul birinci sınıftan itibaren teşhis edilebilen özgül öğrenme güçlüğü, çocuğun akademik başarısını ve geleceğini etkileyebiliyor. Özgül öğrenme güçlüğünün çocuğun elinde olan bir isteksizlik ve reddetme durumu olmadığını vurgulayan uzmanlar, çocuğu suçlayıcı yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Özgül öğrenme güçlüğüne erken müdahalenin önemine işaret eden uzmanlar, tedavinin aksatılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.
#Özgül Öğrenme GüçlüğüAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından geliştirilen ’neurosound cihazı’ başta otizm olmak üzere disleksi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu gibi nörogelişimsel problemlerin çözümüne katkı sağlıyor. Neurosound programı Türkiye genelinde 60 noktada uygulanıyor.
#TeknolojiEğitmen Şafak Coştu, sınıfında disleksi tanılı öğrenci sayısının fazla olduğunu fark edince soruna değil çözüme odaklanmaya karar verdi. Öğrencileri için özel bir çalışma yürüterek öğrenmelerinde fark yarattı ve Türkiye’de ilk olan görsel disleksi alfabesini geliştirdi. Eğitimde fırsat eşitliği adına özel gereksinimli çocuklar için farkındalık çalışmalarına ağırlık veren Şafak Coştu, çalışma tekniğini bir eğitim seti eşliğinde tüm çocuklarla buluşturmak için de kolları sıvadı.
#Şafak CoştuÇocukların her biri kendi hızında öğrenir ve gelişir. Bir noktaya kadar çocukların okuma konusunda zorlanması yaygındır. Ancak okumayı öğrenmek ya da okumak için yoğun çaba harcamak, çocuğu sürekli akranlarının gerisinde bırakan ve mücadele etmesi gereken bir duruma düşürdüğünde disleksi akla gelmelidir.
#DisleksiPandemi döneminde çocuk ve ergenler önce yetişkinlerin yaşadığına benzer bir şok yaşadı. Sağlığı korumak adına getirilen tedbirlerin çeşitli ruhsal etkileri oldu. Çok uzaklarda yaşanan ve de ‘bize etki etmez’ diye düşünülen bu sağlık problemini enselerinde, yakınlarında hissettiler. Bu hissediş tahmin edileceği üzere sosyal ve görsel medya aracılığıyla öğrendikleri kısıtlamalarla oldu. Okullar kapandı. İlk dönemlerde tatil gibi algılandı. Kısa zamanda klasik bir tatil olmadığını çoğu hissetti. Ekşimsi-acımsı bir tatlıydı bu tatil.
#KoronavirüsDisgrafi yazı güçlüğü olarak da bilinmektedir. Akranlarına göre yazı yazma konusunda daha yavaş ilerleyen disgrafi bulunan öğrenciler, yazı yazarken boşluk bırakmama ile eğilimindedirler. Ünlü harfleri atlama ve ünsüz harfleri ters çevirme gibi eylemlerde bulunabilirler. Disgrafi, öğrenme güçlüğü sınıfında yer alan ihtimallerden birisidir. İşte, disgrafi hakkında bazı detaylar
#DisgrafiDisleksi, genel tabiri ile öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. Genel anlamda matematik ve akıl yürütme gibi yeteneklerin sekteye uğradığı disleksi, dahi hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Peki, öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilen disleksi nedir ve türleri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Disleksi Nedir