Ahlak eğitimi çocuk doğduğu andan itibaren başlar. Din eğitimi için belli bir yaş gözetilir. Ahlak eğitimi aslında son zamanlarda popüler olan değerler konusuyla paraleldir. Ahlak eğitimi, iyi insan olmak, hak gözetme, toplumun değer yargıları içinde davranma, saygılı olmak, yalan söylememek gibi sayabileceğimiz birçok değeri kapsar. Ailelerin çocuk doğduğu andan itibaren kendi yaşam şekilleriyle çocuklara farkında olmadan verdikleri bir eğitim şeklidir.
#Çocuklarda Din EğitimiEğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının 1950’den bu yana siyasi partilerin her seçim döneminde tekrar ettikleri vaatlerin başında geldiğini biliyor muydunuz? Hatta Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019-2023 stratejik planında da hedef olarak yer almış. Demek ki tam 72 yılda Türkiye ne yazık ki eğitimde fırsat eşitliğini tam olarak gerçekleştirmemiş... Ne acı değil mi?
#Eğitimİnsanlığın var oluşundan beri iyi insan yetiştirme kavramının da var olduğu söylenebilir. Ancak insanlık olarak bu konuda pek de başarılı olduğumuz sözlenemez. Dünya üzerinde sosyal, ekonomik, siyasal, teknolojik vb. ne kadar problem varsa bunların çoğunda insan faktörü vardır.
#Konuk YazarErken çocukluk dönemi, insan yaşamının ilk sekiz yılını kapsayan dönem olarak kabul edilir. Erken çocukluk döneminin insan gelişimine temel oluşturacak becerilerin ve alışkanlıkların kazanıldığı kritik bir dönem olduğunu tüm dünya tarafından kabul edilir. Öğrenme yaşam boyu devam eder ve bu dönemde yaşamın hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı bir gelişme ve öğrenme süreci yaşandığını gösterir.
#Sosyo-Kültürel KuramMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Selçuk, 'Tatil uzayacak mı?' sorusuna "Uzaktan eğitimin uzayıp uzamaması konusu Bilim Kurulu'nun dünya ve Türkiye'deki gelişmeleri izleyip alacağı tavsiye kararlara bağlı olacak. Biz bu kararları alırken tek başımıza almıyoruz. Tüm bakanlıklar eşgüdümlü alıyoruz." yanıtını verdi. 'Tercihim sınavları ertelememek' diyen Bakan Selçuk, 3 adet sınav planlarının olduğunu söyledi. Selçuk, "Biz sınavı yüz yüze yapılan eğitimlerden yapacağız." derken EBA sisteminde eğitimlerin 23 Mart günü saat 09.00'da başlayacağını söyledi.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya SelçukTaslak müfredatla ilgili tartışmalar sürüyor. Biz de alanında uzman isimlere müfredatı sorduk. Kimi evrimsiz biyoloji olmayacağını söyledi, kimi ise matematikte ‘analiz’ kelimesinin geçmemesini eleştirdi. Ortaklaştıkları nokta da vardı: Güncelleme için çalışılması olumlu.
#GazetehaberleriÇoktan seçmeli testler yaşamın bir parçası. Sorulması gereken soru, ne kadar büyük bir parçası olması gerektiği. Örneğin ABD’de üniversitelere girişte standart test sonuçlarına bakılır ama başka kriterler de kullanılır (kompozisyon, mülakat, özgeçmiş, portföy vs.). Öte yandan ülkemizde hem liseye hem üniversiteye (hem de devlete) girişte sadece standart test sonuçları kullanılıyor.
#EğitimOtizm, doğuştan gelen ya da belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor.
#Otizm2-6 Aralık’ta düzenlenen 19. Milli Eğitim Şûrası’na “Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ilkokul 1’inci sınıftan itibaren zorunlu olsun”, “Turizm okullarında alkollü kokteyl hazırlama dersi kaldırılsın”, “İmam hatip liselerinde Osmanlıca Türkçesi zorunlu olsun” önerileri ve genel kurulda bu konularda alınan tavsiye kararları damga vurdu.
ANTALYA’daki 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nda komisyonda kabul edilen ilkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıflar için zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ilişkin tartışmalar sürüyor. Eğitim- İş Eğitim Sekreteri Önder Yılmaz, Eğitim Bir Sen'in okul öncesi için din dersi yanında, Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in hayatının okutulması, ilahi ve sofra dualarının yapılması önerilerinin reddedildiğini açıkladı.
Antalya’da düzenlenen 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nda, Eğitim-Bir-Sen’in okul öncesinde 'değerler eğitimi' ile ilkokul 1’inci, 2’nci ve 3’üncü sınıflarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu hale getirilmesi yönündeki önerisi görüşülerek, komisyon kararı alındı. Komisyonun bu kararı, şura genel kurulunda görüşülecek.
SBS sonuçlarının 12 Temmuz’da açıklanması bekleniyor. İşte bu tarihten sonra adaylar ve aileler tercih koşuşturması içinde olacak. En az sınava hazırlık süreci kadar önemli olan bu dönemde adayların listesine almayı düşündükleri tüm okullar hakkında bilgi sahibi olmaları ve tercih listelerini istek sırasına göre oluşturmaları oldukça önemli.
#SbsMilli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü ile artık ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencileri seçmeli “hukuk ve adalet” dersi alabilecekler. Gelecek eğitim- öğretim yılından itibaren başlayacak olan dersle öğrenciler hukuk bilincinin geliştirilmesi ve uygulamalarını öğrenebilecek.
Baden-Württemberg Eyaleti'nin yeni Başbakan Yardımcısı Nils Schmid, şuan konsolosluklarca düzenlenen anadil derslerinin okullarda 2 veya 3. yabancı dil dersi olarak okutulmasını arzu ettiğini söyledi. Gelecek perşembe yemin ederek göreve başlayacak SPD-Yeşil koalisyon hükümetinin 2. numaraları adamı SPD'li genç politikacı Hürriyet'e samimi açıklamalarda bulundu.
AKP yönetimi belediyelere bir genelge göndererek dini içerikli yayınlar konusunda uyardı. Genelgede "Asli görevleriniz arasında yer almamasına rağmen yaptığınız yayınlarda tartışma yaratabilecek sosyal ve dini konular işleniyor. Bunlar Genel Merkez’ce tasvip edilmemektedir" denildi.