Güncelleme Tarihi:
PROTOKOL İMZALANDI
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in katılımıyla dün düzenlenen törenle “Hukuk ve Adalet Dersi” öğretim programı işbirliği protokolü imzalandı. MEB’deki törende konuşan Ergin, demokratik hoşgörü, birlikte yaşama ve farklılıklara saygı kültürünün topluma egemen olması için hukuk ve adalet eğitimine ihtiyaç bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
UYUŞMAZLIK ÇIKMAZ
“Daha az ihtilafa düşen, ihtilafa düştüğünde bunu demokratik hak arama yöntemleriyle çözen bir toplumun varlığı güçlü bir sosyal ve kültürel altyapıyla mümkündür. İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi temel misyonunda eğitim ve öğretimin kilit rolü bulunmaktadır. Kuşkusuz bu eğitim süreci ailede başlayacak, okul ve diğer kaynaklarla devam etmektedir. Çocuklar ve gençler aileden, çevreden, medyadan ve okuldan aldığı eğitimle kendilerini hayata hazırlamaktadır. Bu süreçte, aileden ve okuldan yeterli desteği ve eğitimi almamış kişilerin hak ve sorumluluk bilincinin yeterli düzeyde gelişimi de mümkün olamamaktadır. Ülke çapında hukuk bilincinin geliştirilmesi ve vatandaşlar arasında uyuşmazlıkların çıkmadan önlenmesi amacıyla temel hukuk bilgilerinin ilköğretim çağından itibaren öğretilmesi zorunludur. Bu zamana kadar çocuklarda, medeni bir ülkede yaşayan bireylerin hakları, hak arama konusunda çekingen olmama ve haksızlıklar karşısında duyarlı olma konularında gerekli bilincin oluşturulabilmesi için yeterli çaba gösterilmedi.”
Bilinç artacak
BAKAN Ömer Dinçer, “hukuk ve adalet” dersiyle hukuk bilincini erken yaşlarda geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Amacımız, hak, eşitlik, özgürlük, adalet gibi insan olmaktan kaynaklanan tüm taleplerin hepimizin ortak talepleri olduğunu ve hepimizin hakkı olduğu bilincini çocuklarımıza verebilmektir. Çocuklarımızın hak kavramını içselleştirmeleri ve dil, din, cins, sınıf ayırt etmeksizin herkesin hakları olduğu konusunda bir bilinç geliştirmelerine yardımcı olmak üzere Adalet Bakanlığı ile yeni bir çalışma başlatıyoruz. Seçmeli ders olarak koyacağımız Hukuk ve Adalet dersinin kazanımlarına ilişkin en temel beklentim, çocuklarımıza başkalarının hakkına saygıyı öğretmesi ve bunu ilişkilerini yansıtabilmesidir. Bu bakış açısını edinen bir öğrencinin hem özsaygısı ve hak arayışı gelişecek hem de haklarının olduğu kadar görev ve sorumluluklarının da idrakında olacaktır. Eski paradigmalara göre tek tip düşünce ve kalıplarla bireyleri geleceğe hazırlamak mümkün görünmüyor. İnsan haklarına duyarlı olmanın yolu adalet duygusundan geçmektedir.”
AJANDA
- Akşam Liseleri sınav başvuruları Özel akşam liselerinin 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenecek birinci dönem sınavı 15 ve 16 Aralık’ta yapılacak. Sınav için 30 Kasım’da başlayan başvurular yarın sona eriyor.
- Görme engellilerden tiyatro Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği ve Tiyatro Hayat’ın ortak projesi olan ‘Tarih Şakacı Bir Çocuktur’ adlı oyun 9 Aralık Pazar Günü Beşiktaş Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. 6-18 yaş arasında, okul öncesinden liseye kadar, görme engelli veya az gören öğrencilerin rol aldığı oyun saat 19.00’da başlayacak.