Göç, evlilik ya da iş gibi nedenlerden ötürü yurtdışında yaşayan bireylerin çocukları birden fazla dili öğrenmede güçlük çeker mi? Çift dillilik konuşma gecikmesine neden olur mu? Çocuklarda çift dilliliğin (bilingualizm) akıcı bir şekilde ilerlemesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk’e sorduk.
#Dil Ve Konuşma TerapistiÇocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluOkulun ilk günü öğretmenler öğrencileri tek tek ayağa kaldırır ve tanışmak amacıyla hem kendilerini hem de ailelerini anlatmalarını ister. Öğrencilerin anne ve baba adları ve meslekleri de bu tanışma faslının en yaygın sorularıdır. Peki bu soruları sormak ne kadar doğru? Ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğun onlar hakkındaki soruları yanıtlamak zorunda kalması ne gibi psikolojik sonuçlara sebep olabilir? Bu sorular öğrenciler arasında sosyoekonomik bir ayrışmaya yol açabilir mi? İşte insan hikayeleri ve kritik uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıTelevizyon, bilgisayar, tablet, telefon... Eğer çocuğunuz ekrana bağımlıysa dikkat! Ankara Medipol Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, çocuklarda ekran bağımlılığını “Çağın vebası” olarak nitelendirerek, ebeveynlere şu uyarıyı yaptı: “Erken yaşlarda ekrana maruz kalan çocuklarda iletişim, konuşma, dikkat ve duygu kontrol becerilerinde yetersizlikler oluşuyor.”
#Ankara Medipol Üniversitesi Dil Ve Konuşma Terapisi BölümüÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekÇocuklardaki dil gelişimi uzun bir süreç içerisinde kelimelerin ve seslerin dil kurallarına göre çıkartılması olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda bahsedilen uzun süreç doğumdan yaşamın sonuna kadardır. Bu sebepten dolayı çocuklardaki dil gelişiminin nasıl desteklenmesi gerektiği bilinmelidir. Çocuklardaki dil gelişiminin desteklenmesindeki en büyük rolü anne ve babalar üstlenmektedir. Çocuklardaki dil gelişimi basamakları hakkında ayrıntıları derledik.
#ÇocukBebekler ne zaman konuşur sorusu, anne babaların merak ettiği konulardan biri. Çocuklarda dil gelişimi doğduğu andan itibaren başlar ve ömür bou devam eder. Bebeklerin her ilk hareketinde olduğu gibi ilk sözler de ebeveynlerini heyecanlarıp mutlu ediyor. Bebeklerin iletişim süreci aydan aya farklılıklar gösterir. Peki bebekler ne zaman konuşur? İşte bebeklerde konuşma süreci ve dil gelişimi...
#Bebekler Ne Zaman KonuşurWilliams sendromu beyin gelişim bozukluğu ve kalp damar anomalilerinin birlikte olduğu genetik bir hastalıktır. Hastaların çoğunda 7 numaralı kromozomdaki elastin proteinini kodlayan bölgedeki mikrodelesyona bağlı gelişir. Oldukça nadir görülmesine rağmen zeka ve gelişim geriliğinin genetik nedenleri arasında yer alır. Kız ve erkek çocuklarda eşit oranda görülmektedir. Bebeklik döneminde gelişimin yavaş olması, beslenme sorunları fark edilir. İşte, Williams Sendromu hakkında detaylı bilgiler
#Williams SendromuVygotsky, çocuktaki gelişime sosyokültürel bir anlayış ile yaklaşım göstermektedir. Bu yönde çocuklardaki gelişme odaklamıştır. Yaptığı gözlemler ve çalışmalar sonucunda kuramının genel hatlarını oluşturmuştur. Daha sonraki süreçte kuram, tamamıyla meydana gelmektedir. Bu yönüyle Vtgotsky'nin kuramı çocuklara odaklanmakta ve çocukların dil gelişimi gibi pek çok faktörü içine almaktadır. Kuramında da bunlar yer vermektedir. İşte, Vygotsky bilişsel gelişim kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimAylardır devam eden koronavirüs salgını sürecinin ‘çocuklar üzerinde bıraktığı’ etkilerden birinin de ‘dil-konuşma bozuklukları’ olduğuna dikkat çeken Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, aileleri uyardı: “Erken doğru tanı ve terapi programlarıyla normal gelişim izleyen yaşıtlarına uyum sağlayabilir.”
#VİRÜSDüşünen, duyarlı, yaratıcı bireylerin yetiştirilebilmesi için, çocukların, bebeklik döneminden başlayarak duyu algılarının uyarılması, düşüncelerinin geliştirilmesi; sevgi ve özgürlük gereksinmelerinin sezinletici uyaranlarla yanıtlanması gerekir. Sanatçılar tarafından, çocuk gerçekliğini önceleyerek yapılandırılmış öğretici-yazınsal yapıtlar, çocukluk ve gençlik döneminde duygu ve düşünce bilinçlenmesinin en etkili uyaranlarıdır.
#EdebiyatHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekArtikülasyon bozukluğu son dönemlerde dil ve konuşma gelişimi takibinin çocuk gelişiminde ne kadar önemli olduğunun anlaşılmasıyla beraber sık duyduğumuz bir ifade olmaya başladı. Peki çocuklarda görülen herhangi bir konuşma bozukluğunda direk olarak akla ilk gelen artikülasyon bozukluğu nedir? Hangi durumlarda ortaya çıkar? Ne yapmak gerekir? Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#ÇocukBüyümesine rağmen bazı harfleri söyleyemeyerek bebek gibi konuşma, çocuğun sosyal ve akademik gelişimini etkiliyor. Çocuğun 5-6 yaşlarına kadar hemen hemen bütün konuşma seslerini öğrendiğine dikkat çeken uzmanlar, yaşın ilerlemesiyle birlikte bazı sesleri çıkaramamanın önemli bir işaret olduğunu belirtiyor. Erken dönemde müdahalenin önemine işaret eden uzmanlar, dil ve konuşma gelişiminde yaşanan sorunların çeşitli terapi yöntemleriyle düzelebileceğini kaydediyor.
#ÇocukKültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Çocuk ve İlk Gençlik Kitapları Forumu her çevreden yazar, yayıncı ve okurun katılımıyla oldukça renkli bir organizasyon oldu. Öncelikle bakanlığın çocuk ve gençlere eğilmiş olması, herkesin düşüncesini rahatça ifade etmesi takdire şayandı. Çocuk Vakfı'nın kurucularından Mustafa Ruhi Şirin'in "Türkiye, çocuklar konusunda tercihini yapmalı" cümlesi toplantının özeti gibiydi.
#Çocuk Ve İlk Gençlik Kitapları ForumuGünlük yaşantımızda çevremizdeki çocuklar için kullanılan “ne kadar yaramaz”, “çok bilmiş”, “tam bir dahi!”, “uyumsuz” gibi ifadelerin sarf edildiğini hep duymuşuzdur. Çocukların genel davranış ve tutumlarına yönelik bu yakıştırmaların Asperger Sendromu tanılı çocuklar için de kullanıldığını söyleyebiliriz. Toplumda Asperger Sendromuna yönelik bir farkındalık olmadığı için çoğu çocuk gerek olumsuz yakıştırmalara gerek sosyal ve eğitim hayatlarında sınırlara maruz kalabiliyor.
#Asperger SendromuKBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Tunga Derin, çocukluk döneminde baş gösteren işitme kaybının, dil gelişimi ve konuşma bozukluklarına sebep olduğunu belirterek, Çocuklarda işitme kaybı çok önemli bir konudur. Aileler, çocuklarının işitme performansına çok dikkat etmeli" dedi.
#İşitme Kaybı