Uyum programı kapsamında okulöncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri, 4-8 Eylül haftasında okula başlayacak. Kimi ilk kez okullu olacak kimi yeni arkadaş ve öğretmenleriyle tanışacak. Eğitim uzmanı Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, velilerin bu stresli süreci sorunsuz atlatması için önemli tavsiyeler verdi...
#OKULDikkat dağınıklığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir sağlık problemidir. Bir olaya konsantre olamama veya bir iş üzerinde uzun süre çalışamama durumu son zamanlarda çocuklarda çok sık karşılaşılmaktadır. Bu sebeple dikkat dağınıklığı konusunda ebeveynler pek çok araştırma yapmaktadır. Peki, çocuklarda dikkat dağınıklığı ile eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Dikkat dağınıklığı nasıl tedavi edilir? Sizlere çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı problemleri ile ilgili bilgileri detaylıca derledik.
#ÇocukTeknolojinin şüphesiz hayatımıza getirdiği sayısız faydalar var. Ancak teknoloji kullanımı üzerinde kontrolün kaybolması ve teknolojinin ölçüsüz ve sınırsız kullanılması ciddi zararlara sebep olabilir. Günümüzde internet ve ekran kullanımını da kapsayan teknoloji kullanımı; ebeveynler tarafından en çok sınır getirilmeye çalışılan konuların başında geliyor. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, bilinçli teknoloji kullanımı rehberi oluşturdu.
#EğitimDikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olarak bilinen ADHD özellikle çocuklarda görülmektedir. Son derece önemli akademik, sosyal ve ruhsal hastalıklara sebep olan ve olumsuz etkileri ömür boyu sürebilen bir hastalık olarak tanımlanır. Pek çok ebeveyn bu konu hakkında genel bilgiye sahip değildir. ADHD konusunda tüm detayları sizler için derledik.
#ADHD Nedir?Dikkat dağınıklığı, kişilerin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Genellikle çocukluk döneminde fark edilen dikkat dağınıklığı alınan gerekli desteklerle tedavi edilebilir. Ancak bunun için mümkün olduğunca erken tespit edilmesi önemlidir. İşte, çocuklarda dikkat dağınıklığının belirtileri…
#Dikkat Dağınıklığı Nedir?Burun tıkanıklığı çocuklarda sık karşılaşılan bir sorun olmakla birlikte ebeveynler tarafından gözden kaçabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, burun tıkanıklığına neden olan altta yatan hastalık tedavi edilmezse, farklı sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
#ÇocukBurun tıkanıklığının uzun sürmesinin çocukların uyku kalitesini etkilediğine ve tıkanıklığına neden olan altta yatan hastalığın tedavi edilmemesi halinde farklı sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, “Sağlıklı uyku uyuyamayan çocuklarda dikkat dağınıklığı, uyku hali ve sinirlilik gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Burun tıkanıklığı beraberinde iştahsızlığı da getiriyor. Çocuk yeteri kadar gıda almakta zorlanıyor, uyku düzeni bozulduğu için gelişimi de yavaşlıyor” dedi.
#Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu HastanesiLimbik sistem; duygu, hafıza, yaratıcılık, motivasyon, nefes, kalp atışı, hazım ve otonomik sinir sistemini yönetmektir. Dolayısıyla da tüm bu sistemler kokulardan doğrudan etkilenmektedir. Kokuların duygu, hafıza ve yaratıcılığı doğrudan etkilediğini belirten, Homeopati Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Serhat Koran, aromaterapiyi ve kokuları anlattı.
#KokuDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olarak tanımlanan durumun tedavisi olan bir hastalık iken dikkat dağınıklığının farklı durumlara bağlı olarak gelişen, değişken bir sorun olduğunu ifade eden uzman yazarımız Psikoterapist Şamil Saribaş dikkat dağınıklığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
#Dikkat EksikliğiDikkat dağınıklığı bireyin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Çocukluk döneminde fark edilen dikkat eksikliğinin ortadan kalkması için gerekli destek verildiğinde çocuğun yaşam kalitesini artırmak mümkün hale gelir.
#ÇocukAkıllı telefon kullanımının hangi yaşta başlaması gerektiği üzerine bir çok tartışma yapılıyor. Uzmanlar bunun için belli bir yaş aralığı veremese de çocuklarda dikkat dağınıklığı, uykusuzluk, psikolojik problemler gibi sorunlara neden olabileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor. Bu durumda ise her ebeveyn kendi taktiğini uygulamak zorunda kalıyor. Tabii ki ailelerin tutumlarındaki farklılıklar nedeniyle bu kararı almak da uygulamak da sanıldığından çok daha zor.
#Akıllı TelefonÖnce bilgisayarlar hayatımızı kapladı sonra tabletler, cep telefonları hatta akıllı gözlükler ve saatler. Her şey elektronik, her şey bilgisayarlı. Çocuklar neredeyse elektronik cihazlar ile bir uzuvları gibi görecek kadar çok meşgul oluyorlar. Bir yandan çocukların gelişimini etkilediği, hatta nörolojik rahatsızlıkları bile tetiklediği söylenirken, diğer taraftan teknolojiden uzak tutmanın da zararlı olabileceği söyleniyor.
#TeknolojiOkul çağı, 6-14 yaş arası çocukların gördüğü eğitim-öğretim süresini kapsayan ve onların toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bir dönemdir. Okul çağı, çocukların yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönemi kapsıyor. Bu dönemde beslenmenin çocuğun yaşına, cinsiyetine, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite düzeyine göre düzenlenmesi gerekiyor. Bu grupta yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli göstergesi ise büyüme ve gelişmedir. Büyümenin yeterliliğinin belirlenmesi ise yaşa ve cinsiyete göre olması gereken vücut ağırlığı ve boy uzunluklarının saptanması, yani büyümenin izlenmesi ile mümkün.
#OkulBriç'in Galata Kulesi'ndeki İngiliz askerlerinin oynadığı bir oyun olarak başladığını ve tüm dünyada günde 200 bin kişi tarafından oynandığını hatırlatan Türkiye Briç Federasyonu Başkanı Yasemin Merçil, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) özel açıklamalarda bulundu.
#BriçBir milyonu aşkın öğrencinin katılacağı LGS ve 3 milyondan fazla adayın başvurduğu YKS için sayılı günler kaldı. Tarihler yaklaştıkça adaylarda stres de artmaya başladı. Eğitim uzmanı Dr. Esra Gül Koçyiğit, hem adaylara hem de ebeveynlere sınav kaygısıyla baş etmeleri için önemli tüyolar verdi...
#LGSBirçok sınıf öğretmenine göre pandemi sonrası çocukların çoğunun özgüveni eksik ama aynı zamanda kibirliler. Çantalarını toplayamıyor, montlarını giyemiyor, hatta kaşıklarını bile tutmakta zorlanıyorlar. Sanki hâlâ bebekliklerini yaşıyorlar. Çünkü pandemi süresince her istedikleri yapılmış, “hayır”ı bilmeyen paşa, prenses ve prensler haline gelmişler. Evet tablo iç açıcı görünmüyor ama çözümsüz de değil. İşte yeni nesil prens ve prenseslerle baş etme yolları...
#ÖĞRETMENDikkat eksikliği, kural benimsememe, akran zorbalığı gibi sonuçlar doğuran ekran bağımlılığının boyutlarını öğretmenlerden dinledik. “En ufak zorluk görünce pes ediyor” diyenler de var, makas kullanamayan, bağcığını bağlayamayan çocuklarla karşılaştıklarını anlatan da... Bazılarıysa ekran alışkanlığının ve saldırganlığın ebeveynlerden kaynaklandığı görüşünde.
#ÇocukSevgili Hürriyet okurları... 11 Eylül’de ilk ders zili çaldı, çocuklarımız okullara başladı. Bu süreçte bir aya yaklaşmış olsak da öğrenciler hâlâ okula uygun olan yaşam biçimine geçmekte biraz zorlanabiliyorlar. Uyku düzeni ve kahvaltı en önemli hususlardan. Bu hafta çocukların okul başarılarını etkileyen hususları Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe ile konuştum işte verdiği önemli bilgiler...
#Şenol KalyoncuHemen hepimizin hayatının merkezinde olan cep telefonlarıyla ilgili İngiltere'de yapılan bir araştırma, telefonların tuvaletlere oranla 18 kat daha fazla bakteri bulundurduğunu ortaya koydu. Üstelik toplu taşımada, yemek masasında, tuvalette elimizden düşürmediğimiz cep telefonları ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Konuyu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Çağrı Büke ile konuştuk. İşte merak edilenler...
#Bakteri