Çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından onlara uygun kitapların seçilmesinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Nurper Ülküer, ebeveynlerin kitapların içeriğini mutlaka incelemeleri gerektiğini söyledi. Tıpkı “Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği” gibi çocukların sosyal ve duygusal açıdan örselenmelerini ve istismar edilmelerini önleyecek bir “Kitap Güvenliği Yönetmeliği” oluşturulması gerektiğini belirten Ülküer, “Bu standartların var olduğunu gösteren bir onay işaretinin “Güvenli Kitap Onayı- GKO” gibi kitapların üzerinde olması mecburiyeti getirilmelidir” dedi.
#ÇocukKalben’in yeni albümü ‘Kalp Hanım’ çıktı. Sanatçı içinde bulunduğumuz malum dönem nedeniyle albüm tanıtımına çıkmak yerine eve kapandı, YouTube hesabından videolar yayımlıyor: “Şarkı söylemek, ayrı evlerde, pencerelerde, ekran başında olsak da bizi mutlaka bir araya getirecektir.”
#KalbenErzincan’ın Çayırlı ilçesinde doğup büyüyen ve halen Almanya’da işçi olarak çalışan Ersin Bilge, yoksul geçen okul yıllarında hep bir defter, kalem, silgi yardımı beklemiş eşekle dağıtılan. O zaman gelen olmamış ancak o hayali şimdi gerçek. Yıllar önce ayrıldığı Çayırlı ilçesine dönen Bilge, köyleri gezip eşekle çocuklara kitap ve kırtasiye malzemesi dağıtıyor. Dağıtılan kitaplar arasında dünyaca ünlü Rus romancı Dostoyevski’nin eserleri de var.
#GazetehaberleriYeni yıl tüm hızıyla yaklaşırken, birçok kişi için yılbaşı hediyesi arayışı da başladı. Hediyenin bütçeyi sarsmaması ve hediye edilen kişiyi mutlu etmesi ise bu süreçteki en önemli iki kriter. Hâl böyle olunca pahalı hediyelerinin yerine sosyal fayda sağlayan bazı seçenekler de öne çıkıyor. Eğitim alanında hizmet veren dernek ve vakıflar bu anlamda birçok alternatif sunuyor. Bunlardan birini seçerek eşinize dostunuza yılbaşı hediyesi alırken, onun adına bir öğrenciye burs desteği sağlayabilir ya da ihtiyaçları için katkıda bulunabilirsiniz.
#Yılbaşı HediyeleriO, Türkiye’nin en önemli erkek oyuncularından. 24 yıldır birçok karaktere hayat verdi, izleyiciyi ekrana, beyazperdeye çekti. Şöhreti Türkiye sınırlarını çoktan aştı. Engin Altan Düzyatan’la 22 Kasım’da vizyona girecek yeni filmi ‘Dünya Varmış’ öncesinde buluşuyoruz; hayata bakışını, oyunculuğu, ailesini, baba olmayı, projelerini ve yaşamını konuşuyoruz: “İnsanların fikirlerini değiştirmek zorunda olmadığımı kabullendiğim an çok rahatladım.”
#Engin Altan DüzyatanOkuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk YazarBaden-Württemberg’deki devlet okulları bugün yeni eğitim-öğretim yılına başladı. İlk haftalarda sınıf yerleşimi ve ders programlarıyla ilgili ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Okul yönetimleri kendi üzerlerine düşen görevleri yerine getirecek. Peki veliler nelere dikkat etmeli. Özellikle çocukları birinci sınıfa başlayacak olan velilerin bu süreçte üzerlerine düşen görevler neler?
#ALMANYAAlanında dünyanın önde gelen deprem bilimcilerinden olan Prof. Dr. Naci Görür ile yeni çıkardığı kitabı “Sesimi duymayan kaldı mı”yı konuşmak için buluştuk. Kitap, 76 yaşındaki hocanın hayatını, o günün Türkiye’sini ve deprem gerçekliğini anlatıyor. En son sorulması gereken soruyu en başta sordum: “Bunca deprem, bunca uyarı, bunca çalışma… Gerçekten de sesinizi duymayan kaldı mı?” Prof. Dr. Görür’ün yanıtı net: “Duymayan yok ama umursayan da yok gibi.” Ve ekledi: “Seçim geçti unutulduk!”
#Naci Görürİnternet, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik araç ve aletlerin uzun sürelerle, kontrolsüz şekilde kullanılması bir tür bağımlılığa neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumun, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabileceğine, fiziksel sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bilinçsiz sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımı okulların kapalı olduğu yaz aylarında özellikle öğrenciler için tehdit oluşturuyor.
#İnternetGizem ve Gülay bu hafta çocuklara seyahati sevdirmenin yollarından biri olan kitaplardan bahsettiler. Saffet Emre Tonguç ve Serda Büyükkoyuncu’nun yeni çocuk kitabı serisini yazarlarına sorup maceraya ailece atılmak isteyenler için kitabın turlarının da yapılacağını öğrendiler.
#ÇocukMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gebze'de bir lisenin kız öğrencilerinin kıyafetleri uygun olmadığı için mezuniyet törenine alınmadığı iddiasına ilişkin, "Olayın başlangıç noktasında okul müdürü, öğrencilere mezuniyet töreninin yapılacağı alanın büyüklüğü kadar kontenjan veriyor. Burada formu da var, her öğrenciye 4 kontenjan veriyor ve 'Kiminle beraber geleceksin?' diye soruyor. Arkadaşlarımız, listede yazdığının iki katı kadar misafirle gelmek isteyince okul müdürü doğal olarak 'Biz bu listedeki isme göre bir organizasyon yaptık. Önce listedeki isimleri alalım. Yer kalırsa sizi de alırız' dedi, diye tartışma başlıyor ve arzu etmediğimiz bir boyuta ulaşıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanıEkranda izlerken bizleri alıp başka dünyalara taşıyan, kimi zaman kızdıran, kimi zaman da duygulandıran, güldüren hikâyelere imza atıyor. Üç sezon boyunca Kanal D’de yayımlanan ve ekrana damga vuran ‘Yargı’ da onun eseri. Finale bir gün kaldı. Biz de “Her şeyin bir sonu var, bunun da maalesef sonu geldi” diyen Sema Ergenekon’la buluştuk. ‘Yargı’yı, finalini, senaryo yazma tekniklerini, aşkı ve dizi dünyasını konuştuk: “Bir işin senaryosu iyiyse tutmama ihtimali çok düşük.”
#Sema Ergenekon