Omikron varyantının hafif seyretmesinin nedenini ‘kısmen toplumsal bağışıklığın kazanılması’ olarak açıklayan Prof. Dr. Zafer Kurugöl, yeni varyantın gençler ile çocukları hedef aldığına dikkat çekti ve “5-11 yaş arası grup hızla aşılanmalı. Günlük vaka sayısı şubat başında 100 binlere çıkabilir” dedi.
#OmikronBir buçuk yılı aşkın bir süredir devam eden "pandemik yaşam" sonrası, hepimiz normallik duygusuna geri dönmek için sabırsızlanıyoruz. Özellikle yaz döneminin başlamasıyla seyahat ve tatil planları yapılmaya başladı. Ancak henüz genç erişkinlere ve çocuklara COVID-19 aşısı yapılamadı, bu nedenle genç anne babalar ve çocukları için durum hala karmaşık.
#SeyahatKoronavirüs ile mücadelede aşılama silahına sarıldığımız şu günlerde, çocuklar için de iyi haberler geldi. 16 yaş üstünün ardından BioNTech aşısına 12-15 yaş arası için de FDA onayı geldi. Peki Türkiye'deki süreç nasıl işleyecek? Çocukların aşılanması salgın süreci açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar anlatıyor
#Çocuklar Ve AşıKoronavirüs canlı aşı takvimi, anlık ve canlı aşı olan kişi sayısı bilgilerini kamuoyu ile paylaşıyor. Şu ana kadar 1 buçuk milyona yakın kişinin aşı olduğu bilgisinin yer aldığı canlı aşı ekranında, hangi ilde kaç kişiye aşı yapıldığı bilgisi de yer alıyor. Peki, şu ana kadar kaç kişi aşılandı ve İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere diğer illerde aşı olan kişi sayısı kaç? İşte, anlık ve canlı aşı olan kişi sayısı bilgileri
#KoronavirüsKoronavirüs canlı aşı takvimi, anlık ve canlı aşı olan kişi sayısı bilgilerini kamuoyu ile paylaşıyor. Şu ana kadar 1 buçuk milyona yakın kişinin aşı olduğu bilgisinin yer aldığı canlı aşı ekranında, hangi ilde kaç kişiye aşı yapıldığı bilgisi de yer alıyor. Peki, şu ana kadar kaç kişi aşılandı ve İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere diğer illerde aşı olan kişi sayısı kaç? İşte, anlık ve canlı aşı olan kişi sayısı bilgileri
#Aşı Olan Kişi SayısıAşı olanların sayısı için canlı görüntüleme ekranı açan Sağlık Bakanlığı, anlık olarak kaç kişinin aşı olduğunu kamuoyu ile paylaşıyor. Aşının vurulmaya başladığı İlk günde 295 bin kişiyi aşılayan sağlık kurumları, bugün de aşı uygulamasını gerçekleştirmeye devam edecek. Peki, kaç kişi aşı vuruldu? İşte, aşı vurulan kişi sayısı hakkında canlı ve anlık bilgiler
#Aşı Olan Kişi SayısıABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiHastaneler dolup taşıyor, çocuklarda virüslere dayalı vaka artışları devam ediyor. Özellikle acillerde yer, yoğun bakımlarda yatak bulmak çok zor. Öyle ki Bolu Valiliği sadece geçen hafta 6 binden fazla çocuğun hastalık sebebi ile okula gidemediğini duyururken Rize Sağlık Müdürlüğü ‘Hasta çocuğunuzu okula/ kreşe göndermeyin’ çağrısı yaptı. İstanbul’da da durum benzer. Çocuk enfeksiyon servislerinde boş yatak kalmadı, yoğun bakımda ise sıra var. Peki, ne yapmalı? Okulları erken tatil etmek bir işe yarar mı? Maskeye geri mi dönülmeli? Sordum.
#Bolu ValiliğiÇocuklarda yaygın olarak görülmeye başlanan grip vakaları okulları da harekete geçirdi. Birçok okul velilere çocukların okula maske takarak gelmesi konusunda mesaj gönderiyor. Bunun yanı sıra mesajlarda, ‘Hastalık belirtisi gösteren çocukları okula göndermeyin’ uyarısı da yer alıyor. Uzmanlar, yaşanan grip salgını için okulların aldığı önlem ve uyarıların yerinde olduğunu vurguluyor.
#MaskeTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatDünya koronavirüs salgını kâbusundan daha yeni uyanmaya başlamışken İngiltere’de ortaya çıkan çocuk felci salgını korku yarattı. Ülkede neredeyse 40 yıldır görülmeyen hastalık birden ortaya çıkınca gözler aşılama kampanyalarına çevrildi…
#Çocuk FelciHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#Sağlık2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#Pandemiİklim krizi konusunda bir bilinç oluşturmak isteyen üniversiteli gençler ‘geleceği gösteren VR gözlük’, ‘doğa için emeklerinize puan veren uygulama’, ‘işletmelere çevreci olmaları için yol gösteren elkitabı’ gibi gerçekçi projeler üretiyor. ‘Geç Olmadan Programı’nın amacı iklimle ilgili çözüm üretebilecek bir gençlik ağı kurmak...
#İklim KriziOkullarda yarıyıl tatili sona erip milyonlarca öğrenci için ders zilinin çalmasıyla kalabalık ortamlarda geçirilen süre artacağından enfeksiyonlara karşı çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare, influenzanın çocuklarda yetişkinlerden farklı olarak baş gösterebilen ilk 3 belirtisini anlattı, alınabilecek önlemlere yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İnfluenzaCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsKoronavirüs salgınında bir yandan giderek yükselen Omicron varyantı vakaları korku yaratırken bir yandan da aşı karşıtlarının eylemlerinin giderek artması gündemden düşmüyor. Dünyanın dört bir yanında gösteriler yapan aşı karşıtları zaman zaman oldukça tehlikeli bireysel eylemlerle gündeme geliyor. İşte onlardan birinin sonu hapishanede biten hikâyesi...
#Aşı Karşıtlığı