ABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkPandemi bitti fakat Covid-19 hayatımızda olmaya devam ediyor ve bundan sonra da hep olacak. Uzmanlar, ağustos ayında ilginç bir şekilde Covid vakalarının çok yüksek seyrettiğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum ne? Hastanelerde halen test yapılıyor mu? Covid şu anda nasıl tedavi ediliyor?
#CovidOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes Virüsüİnsanlar bazen hiç tanımadıkları çocukları temas ederek, sarılıp öperek sevebiliyor. Ebeveynler ise bu konuda gittikçe hassaslaşıyor. Birçoğu çocuklarına rızaları dışında kimsenin dokunmasını istemiyor. El öpmenin, sarılmanın, temas ederek konuşmanın yaygın olduğu ülkemizde özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilere “Çocukları dokunmadan sevin” fikrini anlatmak zor olabiliyor. Peki bu konuda ebeveynler ve uzmanlar neler söylüyor?
#Çocuk Sevmeİnsanlar bazen hiç tanımadıkları çocukları temas ederek, sarılıp öperek sevebiliyor. Ebeveynler ise bu konuda gittikçe hassaslaşıyor. Birçoğu çocuklarına rızaları dışında kimsenin dokunmasını istemiyor. El öpmenin, sarılmanın, temas ederek konuşmanın yaygın olduğu ülkemizde özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilere “Çocukları dokunmadan sevin” fikrini anlatmak zor olabiliyor. Peki bu konuda ebeveynler ve uzmanlar neler söylüyor?
#Bir Sorudan FazlasıPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#Prof. Dr. Haluk ÇokuğraşPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#KızamıkOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıErgenlik çağında bir çocuk annesi olmak, ünlüler için bile geçerli. Çevresinde 'biraz otoriter' olarak bilinen Angelina Jolie de bu konuda bir istisna değil. Ama bu anneler yeri ve zamanı geldiğinde 'endişelerini kalplerine gömüp' çocuklarının bağımsızlıklarını kazanmalarına destek olabiliyor. Bir kez daha Angelina Jolie'nin bile milyonlarca anneden farklı olmadığını hatırlatalım. Neden bunu anlattığımıza gelirsek...
#Brad PittTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVTemmuz 1995’te Soufrière Hills yanardağı patlamasıyla adalarını kaybeden Montserrat halkı, milli futbol takımları sayesinde ulusal kimliklerini bugüne kadar korumayı başardı. Özveriyle ülkeleri için uluslararası liglerde top koşturan Montserratlı oyuncular son yıllarda hızlı bir yükseliş yaşıyor. Kendi milli takımlarını Football Manager oyunu üzerinden şekillendiren Montserrat’lı oyuncular, adeta yok olan bir ada ülkesini yeniden nasıl ayağa kaldırdı? İşte o ada futbolunun ilginç hikâyesi...
#MontserratBerk Oktay 16 yıldır ekranda, yaptığı işler tutuyor; karizması, fiziği ve yeteneği zaten malum... Bir ay önce oyuncu Yıldız Çağrı Atiksoy’la evlenen Oktay, eşini ‘mükemmel biri’ diye anlatıyor. Sohbet ilerledikçe konu çocukluğunda oturduğu evi nasıl yaktığından simetri takıntısına, sayılarla ilginç ilişkisinden totemlerine kadar bilinmeyenlerine geliyor.
#Berk OktaySalih Güney’in tiyatro sahnesinde başlayan kariyeri daha sonra beyazperdeye uzandı. İlk Türk dizisi “Aşk-ı Memnu”da Behlül’ü canlandırdıktan sonra tüm Türkiye tarafından tanındı. Şimdi Çeşme’de yaşayan oyuncuyla geçmişi ve bugünü konuştuk…Eda SOLMAZ konuştu.
#Salih GüneySanatta dolu dolu 52’nci yılını yaşıyor. Bir sürü hit ve klasiğin sahibi. Güçlü ve farklı sesinin yanı sıra beyefendi duruşuyla yıllardır kalpleri fethetti, annelerin ideal damat adayı oldu. “Ben iyimser bir insanım, bu güleç yüzüm ondan ama çok da çabuk ağlarım” diyor. ‘Erol Evgin Caz Söylüyor’ projesiyle ilk kez 13 Mayıs’ta Zorlu PSM sahnesine çıkacak olan Erol Evgin’le buluştuk; bayram anılarını, hayatını, kadınları, aşkı ve sanatını konuştuk: “Biz ruhları sarsmak için müzik yapardık, şimdiyse bedenleri sallamak için müzik yapılıyor genelde.”
#EROL EVGİNProf. Dr. Nazmi Narin, Omicron varyantının yayılmasıyla birlikte çocuklarda da görülmesi gittikçe artan Kovid-19 enfeksiyonu sonrası kardiyolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Narin, “Kovid-19’un en çok etkilediği organlarımızdan birisi kalbimiz. Bu yüzden özellikle çocuklarda hastalık sonrası kardiyolojik muayene önem arz etmektedir” dedi.
#12020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiAlmanya’da aşısızların seyahatini kısıtlayan uygulamanın sona erdiğini hatırlatan Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Çocuklu ailelerin dünya genelinde ilk tercihi Antalya. Aşısız çocukları ile Antalya’ya gelemeyen ailelerin bu kararla birlikte seyahat hesapları yeniden şekillenmeye başladı” dedi.
#Recep YavuzAntalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Almanya’da aşısız insanların seyahatini kısıtlayan uygulamanın sona erdiğini hatırlatarak "Almanya’da çocuklu ailelerin dünya genelinde ilk tercihi Antalya. Aşısız çocukları ile Antalya’ya gelemeyen ailelerin, bu kararla birlikte seyahat hesapları yeniden şekillenmeye başladı" dedi.
#TurizmCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "'Omicron' maalesef daha önceki varyantlara göre daha az bağışıklık bırakıyor, bağışıklık sistemini daha az uyarıyor, bir çeşit saklanıyor ondan. Dolayısıyla 'Omicron' geçiren hasta bazen 2 hafta sonra bağışıklığının yeteri düzeyde olmaması nedeniyle ikinci bir 'Omicron' geçiriyor hatta 1 ay içinde 3 defa 'Omicron'a yakalananlar var" dedi.
#OmicronDjokovic'in Avustralya Açık'ta mücadele edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Pazartesi günü mahkemenin vize iptali kararını iptal etmesinin ardından Avustralya'ya giren ve Avustralya Açık yerleşkesinde çalışmalarına başlayan Djokovic'in ülkeye girişteki formda bulunan 'Son 14 gün içerisinde başka ülkeye seyahat ettiniz mi?' sorusuna 'Hayır' kutucuğunun işaretlemesi, Sırp raketi zor duruma sokabilir. Öte yandan Avustralya Açık, mahkeme kararı sonrasında Djokovic'i 1 numaralı seribaşı olarak duyurdu. Peki Djokovic, Avustralya Açık'a katılabilecek mi? Yalan beyanat sebebiyle yapılacak soruşturmanın sonu neye varabilir? İşte soruları ve cevaplarıyla Djokovic ile Avustralya arasında yaşananlar...
#Novak Djokovic