5 Eylül'de 12 yaş ve üstündeki tüm çocuklara aşı hakkı tanımlandığı açıklandı. 12 yaş üstü aşılama konusunda hemen randevu alanlar da var, tereddüt yaşayanlar da... Biz de tüm merak edilenleri uzmanına sorduk. İşte 12 soru 12 yanıt...
#KoronavirüsABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiZatürre aşısı, özellikle çocuklar ve yaşlılarda kritik öneme sahip olan bir destek yöntemidir. Halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonudur. Birçok virüs (grip virüsü ve Covid -19 dahil), bakteri gibi mikroorganizmlar ve kimyasal ajanlar zattürre nedeni olabilir. Toplum kaynaklı pnomonilerin en sık nedeni ise Pnomokok bakterisidir. Pnomokok bakterisi sadece zatürre etkeni değildir, aynı zamanda sinüs, kulak, beyin zarı iltihabı gibi birçok organda enfeksiyona sebep olabilir. Peki, Zatürre aşısı ücretli mi? Zatürre aşısı ne zaman ve kaç yılda bir yapılır? İşte, o detaylar
#ZatürreYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıKızamık vakalarındaki artışlarda aşı reddinin etkisine dikkat çeken Bakan Koca, temaslıların takibe alındığını, sağlık çalışanlarından barınma merkezlerindeki çocuklara kadar büyük bir aşılama kampanyasının yürütüldüğünü anlatarak, “Aşı takvimine uyun” çağrısında bulundu.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Ülkemizde kızamık vakalarına bağlı ölümler olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuyla ilgili kaygı uyandıran iddialar asılsızdır. Bu açıklama, kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacından doğmuştur.' açıklamasında bulundu.
#Sağlık BakanıYıl 2023! İstanbul’da 2 çocuk KIZAMIK sebebi ile hayatını kaybetti. Hem de Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren yaygın ve yüksek dozda uygulanan bir aşısı olan bir hastalıktan. Türkiye kızamık vakalarında Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sıraya oturdu. 4 ayda bin 440 vaka tespit edilirken, vakaların 242’si yoğun bakımlık oldu. Hastalığın göçmenler ve mültecilerde görüldüğünü ya da sadece onlar sebebi ile yayıldığını düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Cerrahpaşa’da tedavi gören 22 vakanın sadece üçü yabancı uyruklu, diğerleri Türk ve bu çocukların 11’i de aşısız. Anlayacağınız kızamığın ‘hortlamasının’ bir nedeni de aşı karşıtlığı. Peki neden aşı yaptırmıyorlar? Uzmanlar, Bakanlığın acilen yasal düzenleme seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda önlem almasını istiyor.
#AşıGelecekte pandemilerin daha sık yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, “Pandemi ile mücadelenin en başında aşı geliyor tabii ki. Aşı çalışmalarımıza devam etmek şartıyla çok daha kısa zamanda, hızlı refleksler vererek yeni pandemilerle savaşabiliriz” dedi.
#AşıHastaneler dolup taşıyor, çocuklarda virüslere dayalı vaka artışları devam ediyor. Özellikle acillerde yer, yoğun bakımlarda yatak bulmak çok zor. Öyle ki Bolu Valiliği sadece geçen hafta 6 binden fazla çocuğun hastalık sebebi ile okula gidemediğini duyururken Rize Sağlık Müdürlüğü ‘Hasta çocuğunuzu okula/ kreşe göndermeyin’ çağrısı yaptı. İstanbul’da da durum benzer. Çocuk enfeksiyon servislerinde boş yatak kalmadı, yoğun bakımda ise sıra var. Peki, ne yapmalı? Okulları erken tatil etmek bir işe yarar mı? Maskeye geri mi dönülmeli? Sordum.
#Bolu ValiliğiÇocuklarda yaygın olarak görülmeye başlanan grip vakaları okulları da harekete geçirdi. Birçok okul velilere çocukların okula maske takarak gelmesi konusunda mesaj gönderiyor. Bunun yanı sıra mesajlarda, ‘Hastalık belirtisi gösteren çocukları okula göndermeyin’ uyarısı da yer alıyor. Uzmanlar, yaşanan grip salgını için okulların aldığı önlem ve uyarıların yerinde olduğunu vurguluyor.
#MaskeSon günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
#GripTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVÜst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde sık görülmeye başlandı. 'Üçlü salgın' adı verilen; Covid-19, grip ve solunum yoluyla bulaşan RSV nedeniyle pek çok kişi hastaneye başvuruyor. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi ise oldukça tehlikeli. Peki neden bu yıl böyle bir salgın yaşanıyor? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#GripDünyayı kasıp kavuran COVID-19’dan tam kurtulduk derken, şimdi de grip vakaları tırmanmaya başladı. ABD’de genelde kasım-mayıs arasında artan influenza vakaları 6 hafta erken görüldü. Washington Post’un haberine göre daha şimdiden 900 bine yakın vaka ve gribe bağlı 360 ölüm var.
#COVID-19Piyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#Grip