Ramazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞAslına bakılırsa o, kelimenin tam anlamıyla bir başarı öyküsünün kahramanı... Büyük servetini yoktan var etti ve sonra keyfini sürmeye başladı. Bu arada başına cezaevine girmek gibi bazı talihsizlikler gelse de bu onun ne yaşam enerjisini aldı elinden ne de gülümsemesini.. Sanki hayatta insanın başına her şeyin gelebileceğinin bir anıtı gibi yoluna devam ediyor.
#Martha StewartGösteri dünyasının ünlüleri üzerindeki "güzellik ve zayıflık" baskısı kelimenin tam anlamıyla dayanılır gibi değil... Özellikle de kadın yıldızlar söz konusu olduğunda. Diğer herkes için geçerli olan yaş alma, yaşlanma, yıllar içinde fiziksel özelliklerin değişmesi gibi normal süreçler onlara yasak. Birazcık kilo aldıklarında sanki büyük bir suç işlemiş gibi muamele görmeleri de cabası.
#Valerie BertinelliYılbaşı akşamı adım adım yaklaşıyor. Aralık ayıyla birlikte etrafımızda rengârenk yeni yıl süslemelerini de sık sık görmeye başladık. Bu ay boyunca vereceğimiz davetler için yılın kutlama sofrası trendlerini 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi’den öğrendik. Gastronometro şeflerinden de birbirinden ‘şık’ iki tatlı tarifi aldık.
#GastronomiYıllardır aşçı olmak isteyen Yeter Kuş, “İyi yemek yapan kadınlar bir platform kursak” hayalini gelini Zeynep Kuş ile birlikte gerçekleştirdi. Gelin-kaynana ‘YaptırYe’ isimli platformu kurdu. Ev kadınları platforma kayıt oluyor, müşteriler de ev yemeklerini tadıyor.
#Fast FoodLondra Yunus Emre Enstitüsü, bu yıl 6’ncı kez katıldığı Londra El Sanatları Haftası’nda (LCW), geleneksel sanat atölyelerinin yanı sıra Türkiye’nin gastronomi şehirlerinin başında gelen Hatay, Malatya ve Gaziantep mutfaklarından deprem yararına düzenlediği atölyeleriyle yer aldı.
#AVRUPADAN HABERÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun BağımlığıGösteri dünyasının ünlülerinin soy ağaçlarını hiç kontrol ettiniz mi? Yani onların nasıl ailelerden geldiğini özellikle de anne ve babalarının kim olduğunu biliyor musunuz? Eğer bu konuda kısa bir araştırma yaparsanız hepsinin değil belki ama hatırı sayılır bir bölümünün, anne ve baba mesleklerini seçmiş olduğunu görürsünüz. Biz şimdi bu konuda genç kuşağın en çarpıcı örneklerine ve bunun getirdiği, bir süredir gündemi meşgul eden tartışmalara biraz yakından bakalım. Ve bu konuda yapılan iki farklı itirafa...
#Kim BasingerABD’de oldukça yaygın olan tarikatlar kimi zaman kitaplara, kimi zaman da filmlere konu oluyor. Hatta bu dini tarikatlar hakkında çekilmiş sayısız belgesel de var. Bazı örneklerde cinayetler ve korkunç toplu intiharlar bile söz konusu. Bu oluşumlardan kendini kurtaranların anlattığı hikâyelerse duyanı şaşkına çevirecek cinsten…
#Lauren DrainEsnaf lokantalarımızın en büyük özelliklerinden biri, usta-çırak geleneğine dayalı olmaları. Belki de bu yüzden şef Mehmet Yalçınkaya’nın ‘Esnaf’ adlı bir kitap çıkaracağını duyduğumda ilk hissettiğim, bunun ona ne kadar da yakıştığı oldu. Sadece ekrandaki ‘babacan usta’ tavırlarından değil, bu geleneğin kariyerindeki önemini ve ustalara olan saygısını çok iyi bildiğim için...
#Esnaf LokantasıMutfak tutkunu Safiye Aras, hazırladığı yemekleri sosyal medyada paylaşmaya başlayınca bir anda fenomen haline geldi. Aslen Karslı olan Aras, yaşamını Fransa’da sürdürüyor ve sosyal medya platformlarında iki ülkeden de geniş bir takipçi kitlesi bulunuyor. Sadece YouTube’da ki ‘Hayalimdeki Yemekler’ kanalında 2.4 milyon takipçi sayısına ulaşan Safiye Aras, “Yemek yapmak benim için büyük bir tutku” diyor.
#Sponsorlu İçerik“Çocuklarımız paketli gıda yemesin” diyorsanız, benzerlerini evde hazırlamayı siz de deneyin. Paketlisinden daha lezzetli ve malzemesinden emin olduğunuz marshmallow veya kaymaklı süt dilimi yapmak hiç de zahmetli değil; bir kez tadınca sadece çocuğunuza değil, misafirlere de ikram etmek isteyeceksiniz.
#Süt DilimiSinem Özler, yönetici olduğu restorandaki şefler işi bırakınca, önlüğü takıp mutfağa geçti. “Topuklu ayakkabılı sosyal hayatımı bırakıp yeni bir meslek kolunu hem öğrenmek hem yönetmek hem de başarılı olmak zorundaydım” diyen Özler bir anda günde 180 kişi için yemek yapmaya başladı. Ancak daha zor tarafı erkek aşçıların “Bir kaşık kaç tane pirinç alır biliyor musunuz?” gibi soruları, hatta tariflerin kendisinden saklanmasıydı. Sinem Özler yılmadı, ‘erkek şef’ egemenliğini kırarak restoranı Anadolu mutfağının en popüler mekânlarından biri haline getirmeyi başardı.
#Sinem ÖzlerSon dönemin en büyük küresel kültürel olayı 'Squid Game' dizisi oldu demek yanlış olmaz. Peki üç hafta içinde 90 ülkede izlenme sıralamalarında 1 numaraya yükselmeyi başaran dizinin sırrı ne? Hem bu sırrın peşine düştük hem de "Squid Game'in ikinci sezon olacak mı?" diye merak edenlerin akıllarındaki soru işaretlerine yanıt aradık. Tüm detaylar haberimizde...
#Squid GameEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte hafta sonu boyunca 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveYemek dünyasının Oscar’ı olarak da bilinen 2021 Best in the World Gourmand ödüllerinde 'Yap Ye Paylaş' kitabı ile ülkesini tüm kategorilerde temsil etmeye hak kazanan ilk Türk yazar Şef Aydan Üstkanat oldu. Yemek stilisti, yemek yazarı ve fotoğraf sanatçısı Şef Aydan Üstkanat ile ödüllerden geçen yolculuğu hakkında konuştuk...
#Aydan ÜstkanatKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#Atıştırmak‘Ne Yiyeceğimi Şaşırdım’ bir doktorla bir iletişimcinin ortak rahatsızlıkları vesilesiyle ortaya çıkan bir kitap. Kitapta besinlerin temel özellikleri anlatılıyor; yediklerimizin beyin sağlığı ve kronik enflamasyondaki rollerinden bahsediliyor. Ayrıca bu bilgilerden yola çıkılarak okura birbirinden lezzetli tarifler de veriliyor...
#Beslenme