“Bana akşam yemeğinde patates yemek istemediğini söyledi. Her şey böyle başladı. Bir önceki gece patates kızartmasını reddetmişti. Çok geçmeden 14 yaşındaki kızımın her öğündeki karbonhidratı reddettiğini fark ettim.”İsmini vermek istemeyen bir anne, kızının yaşadığı ilk belirtiyi yukarıdaki cümlelerle anlattı.
#AnoreksiyaBir anne, kızının ‘sağlıklı’ beslenme ve bol kıyafetlere olan takıntısının anoreksiya konusunda alarm zillerini çaldırdığını geç fark etti. Çok uzun ve acılı geçen tedaviler, zorla yemek yedirme çabaları, tüple beslenme, sosyal hayattan soyutlanma ve çok daha fazlasını anlatan anne, ebeveynlere de kritik bilgiler verdi
#AnoreksiyaYaz tatilinde telefon ve bilgisayar başında fazla zaman geçiren çocukların ebeveynlerine uzmanlardan uyarı geldi: “Okul döneminde çocuklara ‘pat’ diye internet yasağı getirmek öfke patlaması yaratır. Ebeveyn-çocuk ilişkisini bozar...”
#Uzman Dr. Gencay KoçYeni mezun olan doktorlar, ‘riskli’ görülen cerrahi branşlar ve pediatri gibi alanları tercih etmedi. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, ‘acil çözüm’ çağrısında bulundu. Prof. Dr. Çokuğraş, birçok hastanenin pediatri kontenjanında sıfır çektiğini söyledi.
#Pediatri7 yaşındaki kız çocuğu, öz babası ve üvey ağabeyini cinsel istismarla suçladı. Mahkeme, baba ile abiyi ‘tanık ve kamera kaydı’ yok diyerek beraat ettirdi. Karardan 2 yıl sonra ise baba, mahkemeye gönderdiği bir dilekçeyle suçunu itiraf etti. Oğlu için de ihbarda bulundu...
#Ankara ÜniversitesiKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıTeknoloji her alanda hayatın içinde yer alırken, beraberinde ‘riskleri’ de getiriyor. Bunlardan biri de dijital dünyanın karanlık yüzü ‘siber zorbalık’... Doç. Dr. Ali Murat Kırık, çocukları ve gençleri hedef alan siber zorbalığa karşı ailelere 10 kural tavsiyesinde bulundu...
#Ali Murat KırıkMilli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘uyum eğitim programı’ 4 Eylül’de başladı. Okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri ve velilerine yönelik uygulanan program, çocukların okula alışma sürecine katkı sağlamayı amaçlıyor.
#Milli Eğitim Bakanlığıİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal, Amerika Birleşik Devletleri’nin prestijli meslek örgütlerinden biri olan Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi (AACAP) tarafından “Uluslararası Bilim İnsanı Ödülü”ne layık görüldü.
#Ülkü Ülgür“Okula hazır olmak” çocukların bedensel, toplumsal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri açısından okul ortamında kendilerinden beklenen görev ve etkinlikler için yeterli gelişim düzeyine erişmiş olmaları demek. Bedensel gelişim içerisinde çocukların denge, yürüyüş ve benzeri hareketleri “kaba motor”, el becerileri “ince motor” beceriler olarak değerlendirilir. Örneğin okula hazır olan bir çocuk kalem tutabilmeli, vücudunu ve hareketlerini kontrol edebilmeli, yazı ve çizim yapabilmeli.
#Konuk YazarGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk YazarKahramanmaraş merkezli depremler ülke genelinde yaşamı büyük oranda etkiledi. Depremi yaşayanların hissettiği acı ve yaşadıkları kayıplar herkesi derinden yaralarken depremi birebir yaşamış olan çocuklarsa toplumun en hassas noktalarından biri oldu.
#Konuk YazarSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Hatay'da şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılması riskli. Artçı depremler şebeke suyunu riskli hale getiriyor" dedi. "Deprem hepimiz için uyarıcı oldu. Önümüzde acil işler listesi var. Sağlık kurumlarımız için ülke genelinde harekete geçmiş bulunmaktayız. İstanbul'da 2 üniversite hastanemiz için adım atıyoruz" diyen Bakan Koca, Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinin geçici olarak hizmet vereceği hastaneleri açıkladı.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hatay'da şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılması riskli. Artçı depremler şebeke suyunu riskli hale getiriyor" dedi. "Deprem hepimiz için uyarıcı oldu. Toplum olarak elimizde yeni bir acil işler listesi var. Afet durumunda ihtiyacımızın kat kat artacağı sağlık kurumlarımız için ülke genelinde harekete geçmiş durumdayız. İstanbul’da, binaları sorunlu iki üniversite hastanemiz için adım atıyoruz" diyen Bakan Koca, Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinin geçici olarak hizmet vereceği hastaneleri açıkladı.
#Sağlık BakanıDeprem bölgesindeki gönüllülerin yardım eli özellikle çocukları sımsıkı tutuyor. İmkânsızlıklara rağmen travma yaşayan depremzede çocukların yüzü biraz olsun gülsün diye büyük çaba gösteriyorlar. Aralarında tiyatrocu, sinemacı da var, müzisyen, fotoğrafçı da...
#DepremÇoğumuz psikolojiye ilgi duyuyoruz. Günlük stresimiz, sorunlarımız için kendimize iyi geleceğini düşündüğümüz kitaplar okuyor, anlatılanları dinliyor ve öğrendiklerimizi de uygulamaya çalışıyoruz. Psikoloji alanındaki en iyi podcast’leri işin uzmanlarına sorduk.
#PsikolojiPazar günü Taksim İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlamanın ardından insanlar sokağa çıkmaktan korkma, daha kötüsünün olacağından ve sevdiklerini kaybetmekten endişe etme gibi davranışlar sergileyebiliyor. Terörün neden olduğu korkular ise travmatik etkilere sahip . Uzmanlar, bu tip durumlarda günlük hayat rutinini bozmanın daha fazla psikolojik soruna neden olabileceği konusunda uyarıyor. Ancak güvenlik tedbirlerini de elden bırakmamak gerekiyor.
#TaksimOkul öncesi eğitimle birlikte eğitim-öğretim hayatına “merhaba” diyen çocuklar, aile bireylerinin dışında onları destekleyen öğretmenleriyle de erken yaşlarında tanışıyor. Fakat okul hayatları boyunca çocukların akademik başarısı için sadece öğretmenlerinin desteği yeterli değil.
#Konuk YazarÇocuklar örgün eğitim içeriği ve sürecinde aile desteği, kaynaklara erişim, eğitim ortamının düzeni, eğiticilerin özellikleri ve erişilebilir hedefler gibi pek çok faktörden etkilenebilir. Örgün eğitimin hemen her aşamasında ebeveynlerin eğitim sürecine katılımı önem taşısa da, bu katılım özellikle ilköğretim düzeyinde yaşamsal önemde olabilir. Ebeveynlerin eğitim sürecine katılımının en önemli yapıtaşı ise veli- öğretmen iletişimidir.
#Konuk YazarOrtaokul ve lise düzeyinde eğitim gören çocuklar sosyal medyada gördükleri tarzları günlük yaşamlarında ve hatta okullarda da uyguluyor. Eğitimciler ve veliler, bu yaş grubundaki çocukların saçlarını boyayarak, makyaj yaparak ve hatta takma tırnaklarla okula gelip okulu neredeyse podyuma çevirdiklerini söylüyor.
#Sosyal MedyaErgenler içinde bulundukları gelişim dönemi itibarı ile keşfetmeyi, yeni denemeler yapmayı oldukça severler. Bu denemelerde olası riskleri görme konusunda da gençler daha duyarsız olabilir. Çoğu ergenin kendisine hiçbir şey olmayacağı gibi yanılsamalı bir düşünce yapısı bulunabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnal