Okuma genellikle okulda öğrenilir ancak okul dışı ortamlar da okuma için önemlidir. Başka bir ifadeyle okuma sadece okulda öğrenilmez. Okumanın gelişimini ve başarısını etkileyen okul dışı ortamlar arasında, aile çevresi başta olmak üzere arkadaş ortamı, kütüphane ve multimedya (televizyon, bilgisayar, medya ve sosyal medya vb.) sayılabilir.
#BebeklerKanal D’nin yeni dizisi “Bir Derdim Var” son zamanlarda birçok ailenin karşı karşıya olduğu bir sorunu, bir ergen genç kızın özel fotoğraflarının dijital ortamda yayılması konusunu işledi. Son yıllarda birçok gencin başına gelen bu duruma dünyada ‘seksting’ deniyor ve bu, dijital zorbalığın içinden çıkılamaz bir hâl almasına sebep olabiliyor. Peki, gençler neden çıplak fotoğraf ve videolarını birbirlerine gönderir, aileler ne yapmalı? Psikolog Dr. Serap Duygulu’ya sorduk.
#Bir Derdim VarÇocukluk anılarından herkes tekerlemeleri bilir. Bugün konuşmalarınızdaki telaffuzun ne kadar düzgün olduğunu düşünüyorsanız, bu muhtemelen çocukken söylediğiniz tekerlemelerden kaynaklıdır. Sizler için en zor, kolay, uzun, kısa ve komik olan diksiyon geliştirici tekerleme örneklerini bir araya getirdik.
#TekerlemeBir tür öğrenme bozukluğu olan disleksi eğitim progmanları ile desteklenebilir bir haslatıktır. Disleksili bireylerde dikkat bozukluğu, gelişimsel dil bozuklukları görülme oranı disleksili olmayan bireylere nazaran daha fazladır. Peki, disleksi nedir, neden olur? İşte disleksi belirtileri ve tedavisi...
#DisleksiAnne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) çocukların dil becerisini ve kelime hazinesini geliştirmek için başlattığı ‘Okuyan Bir Gelecek’ projesini, dijital platforma taşıdı. AÇEV’in Eğitim Danışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ersoy Erdemir de, ebeveynlere 10 altın tavsiyede bulundu.
#YAZARKaygı en bulaşıcı duygumuzdur ve çocuklar bizdeki kaygıyı hemen hissederler. Sakinliğinizi koruyun ve çocuğunuzla konuşurken kaygılarınızı kontrol altında tutabildiğinizden emin olun diyen Aile ve Çift Terapisti, Psikoterapist Şamil Saribaş, salgın sonrası çocukların da değişen rutinleri sonrası çocukların ihtiyaç duyduğu destekle ilgili ebeveyn ve ailelere önemli bilgiler veriyor.
#KoronavirüsNeslihan Kurt’u Okan Bayülgen'in sunduğu Dada Dandinista adlı programda mutlaka görmüşsünüzdür. Ekranlarda işaret dili ile pek çok işitme engelli kişiye tercümanlık yaparken güler yüzünü eksik etmiyor. Şimdilerde ise TikTok’un işaret dili üzerine başlatacağı farkındalık kampanyasında gönüllü olarak yer alıyor. Hem bu projeyi hem de mesleğiyle ilgili merak edilenleri kendisiyle konuştuk.
#Neslihan Kurt19. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan ‘anaokullarında değerler eğitimi verilmesi’ yönündeki tavsiye kararı, Osmaniye Kadirli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘acil’ olarak hayata geçirildi. İlçedeki okullara gönderilen programda, ''Derse besmeleyle başlanacak, dua pekiştirme günleri yapılacak'' gibi başlıklar yer alıyor.
Bedri Rahmi Eyüboğlu "Üç Dil" adlı şiirinde "En azından üç dil bileceksin", "En azından üç dilde düşünüp, rüya göreceksin" derken, yabancı dil öğrenmenin ne kadar önemli bir konu olduğunu hatırlatıyor. Dil eğitimi ne zaman başlamalı, nasıl olmalı ve ebeveynler bu konuda nasıl bilinçlenmeli ve hangi yolları takip etmeli?
Türk Kültür Sanat Derneği Başkanı Sevgi Özküzne: "Eskiden ramazanda çocuklar için ayrı iftar düzenlenirdi. Bir arada oruç açmanın zevki, masalları, tekerlemeleri, bilmeceleri, Karagöz ve Hacıvat’ı, davulcusu, Nasreddin Hocası ile emsalsiz güzellikteydi. Çocuk iftarlarında miniklere ayrıca hediye olarak bayrak da verilirdi’’ dedi.