Ezo Sunal'dan çocuklara özel eÄŸitim

Güncelleme Tarihi:

Ezo Sunaldan çocuklara özel eğitim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2007 00:00

<1>Foto <1>galeri Ezo Sunal ile yeni açtığı Ezo Sunal Çocuk Atölyesi ve burada yaptığı çalışmalar hakkında konuştuk.

Haberin Devamı

Ezo Sunal'ın fotoğrafları için tıklayın...

Yaratıcılığın temellerini atan ve çocukların müzikal duygularını geliştiren Orff yöntemini atölyesinde uygulayan Sunal, bu konuda uzman bir isim olan Onur Erol ile çalışıyor.

Ezo Sunal ile yeni açtığı Ezo Sunal Çocuk Atölyesi ve burada yaptığı çalışmalar hakkında konuştuk. Yaratıcılığın temellerini atan ve çocukların müzikal duygularını geliştiren Orff yöntemini atölyesinde uygulayan Sunal, bu konuda

Ezo Sunaldan çocuklara özel eğitim
uzman bir isim olan Onur Erol ile çalışıyor.

Öncelikle Ezo Sunal Çocuk Atölye’sinden biraz bahseder misiniz?

Ezo Sunal: Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar ve normal gelişimini tamamlayan çocuklara eğitim veriyoruz. Konuşma terapisi, özel eğitim, fizyo terapi ve drama gibi bireysel terapi seanslarımız var. Bunların dışında haftanın iki günü Orff yöntemiyle erken müzik eğitimi veriyoruz.

Orff nedir tam olarak?

Haberin Devamı

Ezo Sunal: Orff’dan Onur (Erol) Bey bahsetsin isterseniz çünkü işin uzmanı o.

Onur Erol: Çok büyük bir besteci ve pedagog olan Carl Orff’dan geliyor bu yöntem. Carl Orff, 1930’larda geleneksel müzik eğitim sistemlerinde çok fazla yaratıcılık olmadığını ve çocukların yeterince özgür bırakılmadıklarını fark edip bunun üzerinde çalışmalara başlamış. Bir dansçıyla birlikte araştırmalarını genişletmiş ve Orff adlı bir yöntem oluşturmuş. Orff, bir metot değil, eğitim yaklaşımıdır. Temelinde oyun var. Çocukların yapmayı en sevdiği şeyde oyundur hatta bu onların doğasında vardır. Biz de oyunu kullanarak çocukları bir tür yaratıcılık yolculuğuna çıkıyoruz.

Yaratıcılık yolculuğunda neler var?

/images/100/0x0/55eb6b75f018fbb8f8bfe986
Onur Erol: Tekerlemeler, şarkılar, şiirler, resimli kitaplar, oyuncaklar gibi farklı materyaller var. Çocukların sevdiği malzemeleri kullanarak temel çıkış noktası ritim olan bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Mesela müzik notalarını klasik anlayıştan farklı olarak renklerle kullanıyoruz.

Haberin Devamı

YARATICILIĞI ÖNE ÇIKARIYORUZ

Çocukların klasik nota işaretlerini küçük yaşta öğrenmeleri daha iyi değil mi?

Onur Erol: O siyah nota işaretleri çocuklara çok karmaşık geliyor. Mesela bazı aileler, çocukları beş yaşına gelince onları piyano kurslarına yazdırıyorlar. Çocuk piyano çalmayı öğrenir ama bu biraz ezberle alakalıdır ve yaptığı işten bi haber olarak sadece taklit eder. Yaratıcılığını kullanmaz ve müziğin içine giremez. Sonra 14 - 15 yaşına geldiğinde piyanoyu bırakır, hatta o piyanonun üzerine bir abajur koyarlar ahşap renkli olduğu için de eve uyum sağlar falan...

Piyanoya küçük yaşta başlayıp ilerleyenler de oluyor ama...

Onur Erol: Çok az kiÅŸi sıyrılıp müzikte ilerler. Mesela okullarda 40 kiÅŸilik sınıflarda üç kiÅŸi iyidir geriye kalan 37 kiÅŸi kötüdür ve müzik öğretmenleri o üç kiÅŸiyle ilgilenir. Çünkü diÄŸerleri için yapılabilecek bir ÅŸey yoktur. Oysa biz o 37 kiÅŸinin peÅŸindeyiz. Çünkü Carl Orff, herkesin içinde doÄŸuÅŸtan bir müzisyenin ya da dansçının olduÄŸuna inanıyor.Â

Haberin Devamı

Peki, tekerlemelerde mesaj kaygısı var mı?

Ezo Sunaldan çocuklara özel eğitim
Ezo Sunal: Yok... Klasik, kültürümüzde var olan tekerlemeleri seçiyoruz. Hatta bazılarını sınıfta birlikte doğaçlama olarak yaratıyoruz ve çocuklar bu durumdan çok keyif alıyor.

Orff müzik aletleri neler?

Onur Erol: Genelde bedene yakın olan vurmalı çalgıları kullanıyoruz çünkü çocuklar vurmayı çok seviyor. Çocuklar burada değişik çalgılarla müziğe eşlik edip orkestrada yer alıyorlar ve aktif olarak müziğin içine giriyorlar.

Ezo Sunal: Bir de yapılan müziğe bir hikaye oluşturuluyor ya da dans ekleniyor. Ve çocuk yapılan işte kendisini bir bütünün parçası gibi görüyor. Hepsinden ötesi "Sen yapamıyorsun, beceremiyorsun" sözlerini duymuyor. Müziğin işlevsel olduğunu hissediyor. Bu da çocuğun hem müziğe hem de hayata

/images/100/0x0/55eb6b75f018fbb8f8bfe98a
olan yaklaşımını etkiliyor.

Haberin Devamı

Aileler çocuklarıyla derse katılıyor

Aileler nasıl tepkiler veriyor çocuklarının gelişimiyle ilgili?

E. Sunal: Hep olumlu tepkiler alıyoruz. Zaten haftada bir ailelerle birlikte ders yaptığımız için onlar da çalışmaları birebir görüp katılabiliyorlar. Hem böylece çocuklarıyla daha yakın oluyorlar ve onlarla yeni oyunlar oynamayı öğreniyorlar. Bu da ebeveynlerle çocuklar arasındaki bağı güçlendiriyor. Hatta bu derslere katılan büyükanneler bile var.

                                                                           ÂRöportaj: Servet YILMAZ FotoÄŸraflar: Sinan ÖZBALKAN

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!