Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 20:58
Türk Kültür Sanat Derneği Başkanı Sevgi Özküzne: "Eskiden ramazanda çocuklar için ayrı iftar düzenlenirdi. Bir arada oruç açmanın zevki, masalları, tekerlemeleri, bilmeceleri, Karagöz ve Hacıvat’ı, davulcusu, Nasreddin Hocası ile emsalsiz güzellikteydi. Çocuk iftarlarında miniklere ayrıca hediye olarak bayrak da verilirdi’’ dedi.
Eskiden ramazanların tam anlamı ile dini olduğu gibi milli bir kimlik taşıdığını dile getiren Türk Kültür Sanat Derneği Başkanı Sevgi Özküzne, "Bizler vatanı, dalgalanan bayrağı olmayanın dininin de yaşamayacağı inancı ile büyüdük. Vatan sevgisi imandandır inancı ile yaşadık ve "Ne Mutlu Türküm Diyene" şerefini taşımaya layık olmaya çalıştık. Çalışıyoruz" diyor. Dernek olarak çeşitli semtlerde "Çocuk iftarları" düzenleyerek, eski ramazan geleneğini çocuklara aktarmayı amaçladıklarını belirten Özküzne, çocukluğunda yaşadığı ramazan heyecanını şöyle anlatıyor:
EVLER TEMİZLENİRDİOn bir ayın sultanı, af ve mağfıret ayını el verdiğince iyi karşılamak için dip köşe temizlik yapılır, ilk kandille birlikte manevi olduğu kadar dünyevi bir hazırlanmanın tatlı heyecanı başlardı. Perdeler yıkanır, kolalanır, ütülenir, reçeller kaynatılırdı. Kandillerde "yağ parası-mum parası, akşam oldu-kandil parası, papucunu giyiyor, merdivenden iniyor-bize bahşiş veriyor-on para olsun, beş para olsun, hanım teyzem sağolsun’’diye ellerinde akordiyon şeklinde kağıt fenerlerle kapıları çalan mahallenin çocuklarına verilecek bozuk paralar, renkli leblebi şekerleri, küçük çıkınlar halinde hazırlanır, gelen çocuklar el öpüp kandilleştikten sonra bu minik kandillikler kendilerine dağıtılırdı.
ORUÇ SAĞLIKTIRHeyecanla beklenen top atılması ve minarelerde müezzin kollanması biz çocuklar için ayrı bir heyecandı. Bugün olduğu gibi mineraler bir sembol değil her şerefesinden bir güzel sesli müezzinin
ezan okuduğu aralarında ’’Hoş geldin ya şehri ramazan’’ mahya’ları kurulu (ki bu mahyalar’’Oruç sağlıktır, merhaba ya ramazan, elveda ya ramazan’’ gibi çeşitli sözleri ihtiva ederdi. Muhteşem davetçilerdi.
Miniklere bayrak hediye edilirdiBenim çocukluğumda yaşamadığım ama genç kızlığımda görmek ve katılmak bahtiyarlığına eriştiğim "çocuk iftarları’’ bir ayrı güzellik, ayrı neşe idi. Merhume Mütefekkir, Yazar Samiha Ayverdi Hanımefendi’nin evlerinde gördüğümüz bu çocuk iftarları, ramazanın neşesini, bir arada oruç açmanın zevkini, masalları, tekerlemeleri, bilmeceleri, Karagöz ve Hacıvat’ı, davulcusu, Nasreddin Hocası ile emsalsiz güzellikteydi. Hele iftar sonrası verilen "diş kirası’’ keseleri kültürümüzün zenginliklerini gelecek nesillere, günün şartlarında aktarmanın en güzel yollarından biri idi.
GELENEĞİ DEVAM ETTİRİYORUZVerilen hediyeler arasında mutlaka bayrağımız da bulunur vatan ve bayrak sevgisinin önemi ve mecburiyeti vurgulanırdı. Biz de Türk Kültür ve Sanat Derneği olarak çeşitli semtlerde çocuk iftarları geleneğini devam ettiriyoruz.
HÜRRİYET / İZMİRGazilerdenAta’ya selamNARLIDERE Belediye Başkanı Abdül Batur, gazileri bir araya getirdiği iftar yemeğinde, tümüne gümüş işlemeli
Atatürk tablosu hediye etti. Muharip Gazileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar, tabloyu alırken, Ata’ya selam verdi.
(DHA)Kolin Otel’dezengin menüÇANAKKALE’nin beş yıldızlı oteli Kolin, sekiz ayrı iftar menüsü hazırlıyor. Büyük ilgi gören uygulamada en ucuz iftar menüsü 24, en pahalısı 31 YTL olarak belirlendi. Zengin çeşitlerin yer aldığı açık büfe iftar tabağının fiyatı ise 32 YTL olarak belirlendi.
ÇANAKKALE, (DHA)KONUK YAZARManisa İl Müftüsü Namık HİSARRAMAZAN VE ÖNEMiDini sosyal ve kültürel hayatımızda önemli yeri bulunan rahmet, mağfiret ve bereket ayı Ramazan-ı Şerif’e kavuşmuş bulunmaktayız.Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim’de ismi anılan yegane aydır, diğer ayların sultanıdır. Gerçekten sultan olmaya layıktır. Çünkü Kur’an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Yüce Allah şöyle buyurur: "Ramazan öyle bir aydır ki onda insanlara yol gösterici; doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an indirilmiştir." (Bakara,185)Yüce Allah’ın, Hz. Muhammed (s.a.v) vasıtasıyla kullarına ilk mesajını bu ay içerisindeki Kadir Gecesi’nde göndermesi çok anlamlı değil-midir? Ramazan ayını anlamlı kılan bir özeliği de oruç ibadetinin bu aya tahsis edilmiş olmasıdır. Oruç sayesinde insan ahlakını güzelleştirir. Beden sağlığını korur. Açlık ve susuzluğu tadar, şehevi arzularını dizginler. Tam bir irade eğitimi yapar. Kendini kötülüklere sevk eden her türlü düşünce ve duygudan uzaklaşır. Günah kirlerinden arınır. Böylece insan ramazan ayında tuttuğu oruç sayesinde bütün erdemleri kazanan kutlu ve mutlu bir insan olur.Ramazanın bir diğer özeliği de Kadir Gecesi’ni ihtiva etmesidir. Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerim de bin aydan hayırlı olarak anılmaktadır. Ramazan aynı zamanda yardımlaşmanın zirveye çıktığı bir aydır. Yaradılışın bir şükranesi olarak Fıtır sadakası bu ayın sonunda verilmektedir. Farz olan zekatın da bu ayda verilmesi gelenek haline gelmiştir. Fıtır sadakası ve zekatla Müslümanlar yüce yaratıcının bahşettiği servete teşekkür etmiş olurlar. Diğer taraftan toplumdaki yoksul ve fakirlerin ihtiyaçlarını gidermek suretiyle insanlar arasında kardeşlik bağlarını güçlendirir, sevgi merhamet ve saygı duygularının gelişmesini sağlarlar.Ramazan’ın son 10 gününde camilerde itikafa girmek de sünneti kifaye kabul edilmiştir. İtikaf insanın kendini tamamen ibadete yoğunlaştırmasıdır. Bu yüzden Peygamberimiz: "İnsanlar ramazan ayındaki fazileti ve bereketi tam olarak anlayabilselerdi, bütün senenin ramazan olmasını temenni ederlerdi." buyurmuştur.
Yemeğinizi bir saat arayla üç kez yiyinRamazan ayının gelmesiyle oruç tutanların alıştığı yeme düzeni de değişti. Üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzeni iki veya tek öğüne indi. Uzmanlar gün boyu aç kalmanın metobolizmayı yavaşlattığı için bu dönemde kilo bile alınabileceğini vurguladıMetobolizma ve Tamamlayıcı Tıp Profesörü Alparslan Bilen, kilo kaygısı olanların bol bol sıvı tüketmelerini ve iftar yemeğini bir saat arayla üçe bölmelerini önerdi.
HIZLI YİYİP YAĞLANMAYINOruç tutarken kilonun sabit kalması için bilinçli beslenmeye dikkat çeken Bilen,’’Oruç nedeniyle yavaşlayan metobolizmada bir anda hızlı bir şekilde yeme olursa, bu aynen yağ olarak geriye döner. Ramazanda fizik aktiviteleri azalır. İnsanlar öğlenden sonra aktif yaşamdan, pasif yaşama geçerler. Bu da kilo almaya yol açar. Kilo vermek isteyenler iftarda yediklerine dikkat etsinler. Hızlı iftar yapmasınlar. sıvı yiyeceklerle oruç açsınlar. Porsiyonları yarıma düşürsünler. Sahurda tok tutacak protenli yiyecekler tercih etsinler" dedi.
BOL BOL SU TÜKETİNEn fazla böbrek taşı sorununun ramazan ayında ortaya çıktığını da bildiren Bilen, böbrek sorunu olanları iftardan sonra bol bol su tüketmeleri konusunda uyardı.
Bülent KATARCI / HÜRRİYETGÜZELSÖZLERHer dinin önde gelen bir erdemi vardır, İslam’ın önde gelen erdemi de alçak gönüllülüğüdür. Æ
Hz. Muhammed (S.A.V)