Eğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluMerkezi sınav sisteminde öğrencilerin sıralama rekabeti ebeveynler arasında özel ders arayışına neden oluyor. Bu yıl Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ya da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilerin ebeveynleri çocuklarının ‘özel ders ihtiyacını’ çoğu zaman doğru analiz edemiyor. Bu da hem zaman hem de para kaybına neden oluyor. Eğitim uzmanları, “Toplumumuz, eğitim hizmeti alma sürecinde artık rasyonel düşünme becerisini yitirdi. Bu konuda çevresine mesaj verme, benzerlerinden geri kalmama, bir anlamda reklam ve gösteriş yapma davranışı hakim oldu” diyor.
#Eğitim UzmanlarıTürkiye’de yüzde 90’ın üzerinde görme kaybı olan kişiler ‘total görme engelli’ yani görme yetisini tamamen kaybetmiş bireyler olarak tanımlanıyor. Ancak yüzde 10’a kadar ışık algısı olanlar için işlevsel görme ve yaşam becerilerini artırma umudu ‘rehabilitasyon’ yöntemleriyle mümkün olabiliyor. Bebek yaşta önce göz kaslarını geliştirmeye, daha sonra cisimleri, şekilleri, renkleri tanımaya yönelik çalışmalara başlayan bir çocuk, okul çağına geldiğinde destek almadan ya da az destekle eğitim hayatına başlayabiliyor.
#Gönül TurgutOkul; insan hayatında önemli bir yeri olan, içinde öğrenmenin gerçekleştiği, sorumluluğun öğrenildiği, kişilik ve karakterimizin temellerinin atıldığı, insanları bir kariyere, dolayısıyla hayata hazırlayan bir kurum. Aynı zamanda okul, kültürün oluşumu ve yeni nesillere aktarılması, sağlıklı bir toplumsal yapının kurulması, müreffeh ve mutlu bir toplumun oluşturulmasında etkisi olan bir yapı. Bu nedenle modern toplumlar kendilerine has, toplumsal ve kültürel dokularına uygun, ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde eğitim sistemlerini ve bu kapsamda okullarını kurdular.
#Konuk YazarDeprem her yaş grubundan birey için yaşam dengesini bozan, yeni koşullara uyum sağlaması zaman alan, zorlayıcı ve travmatik bir stres faktörüdür. Travmatik olaylar ardından hemen her yaş grubu bireylerde benzer şekilde; uyku sorunları, güvensizlik, korku, kaygı, çaresizlik, öfke, zihinsel karmaşa gibi akut-kısa süreli bazı tepkiler gözlenebiliyor.
#Konuk YazarSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluHacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bir köpek tarafından ısırılan ve kuduz şüphesiyle Ankara’da tedavileri devam eden 2 çocukla ilgili olarak; "İlk vaka 21 Ekim'de geldi. 10 yaşında erkek çocuk. İlk 2 tetkiki negatif geldi, yalnız 3. örneğinde tükürükte kuduz virüsünün saptandığı belirtildi. Tanı kesinleşti" dedi.
#KuduzAlmanya’nın Schweinfurt kentinde yaşayan Alman Eğitim Sistemi Uzmanı (Pedegog) Halil Cesur, velilere seslenerek “Çocuklarınıza iyi bir gelecek sağlamak istiyorsanız yakından ilgilenin, öğretmenleriyle empati kurun, kötü örnekler vermeyin, çocukların okul hayatına dahil olup ve sahip çıkın” dedi.
#SchweinfurtUyum haftasının ardından tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte birçok veli için yeni bir sınav başladı. Uzun tatilin ardından okula gitmek istemeyen ve uyumla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerle başa çıkmaya çalışan anne ve babaları uzmanlar uyarıyor: Ailenin kaygı seviyesi çocuğun okula uyumunu zorlaştırıyor.
#OkulÇocuğunuzun ilkokula başlayacağı bu günlerde ailece yaşadığınız bu heyecanın yanında, bazı endişeler de taşıyor olabilirsiniz. Bu karmaşık duyguları, çocuğu yeni bir döneme adım atan pek çok ebeveyn hisseder. Çünkü çocuğunuzu ve sizi alışmanız gereken yeni bir sistem, yeni bir sosyal ortam hatta hayatınızda yapmanız gereken yeni düzenlemeler beklemektedir. Ata Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, çocukları ilkokula başlayacak aileler için ‘Okula Merhaba’ kılavuzu hazırladı. İşte bu dönemi daha rahat ve keyifli geçirmenizi sağlayacak ipuçları…
#OkulOkulların açılmasına sayılı günler kala eğitimcilerden velilere önemli tavsiyeler gelmeye başladı. Eğitimci Ali Murat Karabağ da çocukları kadar heyecanlı olan velilerin özellikle okula yeni başlayacak olan 1. Sınıf öğrencileri için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Ali Murat KarabağDünya genelinde kabul görmüş olan insan hakları bulunmaktadır. Bu insan hakları oldukça önemli maddelerden oluşmaktadır. İnsanlara verilen bu haklar temel hak ve özgürlükleri kapsamaktadır. Çok sayıda insan hakları bulunmaktadır. Sizler için Temel insan hakları ve özgürlükleri nelerdir? Maddeler halinde temel haklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Temel İnsan Hakları Ve ÖzgürlükleriHepimiz hayatımızda kurduğumuz ilişkilerde karşımızdaki kişilerin sorumluluk ve önceliklerini bilmesini ve buna uygun hareket etmesini isteriz. Bununla birlikte; ebeveyn, eş, çalışan/ işveren, vatandaş olarak içinde bulunduğumuz tüm toplumsal rollerin sorumlulukları vardır ve bunları yerine getirmemiz beklenir. Sorumluluk duygusu, sorumlulukların farkında olma ve buna uygun hareket etme becerisi yaşama dair hemen her konu gibi, erken çocukluk-çocukluk döneminde atılmış sağlam temeller üzerine inşa edilir. Ata Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, sorumluluk kavramı ve çocuklarımıza sorumluluk duygusu kazandırma konusu hakkında bilgi verdi.
#Ata KolejiMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için kasım ayı başında açıkladığı ‘ikinci döneme 5 bin yeni ana sınıfı’ projesinin ilk aşaması tamamlandı. Açıklamanın üzerinden bir ay geçmeden 3 bin 971 yeni ana sınıfı açıldı. Yeni açılan ana sınıflarda 74 bin çocuk okul öncesi eğitime başladı. Böylece, 5 yaş grubunda yaklaşık yüzde 78 olan okullaşma oranı yaklaşık yüzde 83’e çıktı. MEB, 2022 yılı sonuna kadar 5 yaş grubunda okul öncesi okullaşma oranını yüzde 100’e çıkartmayı hedefliyor.
#AnasınıfıÇocukların gelişim süreçlerinde ortaya çıkabilecek birçok psikiyatrik bozukluk vardır. Bazı çocuklarda psikolojik bozukluklar kolay bir şekilde teşhis edilebilirken bazı çocuklarda bu durum tam tersi olabilir. Çocuklarda görülen psikolojik bozukluklardan biri de hiperaktivitedir. Hiperaktivite nedir, nasıl anlaşılır? Çocuklarda hiperaktif tanısı kaç yaşında konulur? Sizler için hiperaktivite hakkında merak edilenleri derledik.
Antalya'nın Serik ilçesinde 6. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki çocuk, okul sonrası geldiği evden akşam üzeri ayrılıp kayıplara karıştı. Türk baba ve Rus uyruklu annenin iki çocuğundan biri olan Timur Nuri'ye ulaşamayan ve kayıp başvurusunda bulunan gözü yaşlı aile, cep telefonu isteyen çocuklarının isteği yerine getirilmediği için evi terk etmiş olabileceğini söyledi.
#TimurAntalya'nın Serik ilçesinde 6. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki çocuk, okul sonrası geldiği evden akşam üzeri ayrılıp kayıplara karıştı. Türk baba ve Rus uyruklu annenin iki çocuğundan biri olan Timur Nuri'ye ulaşamayan ve kayıp başvurusunda bulunan gözü yaşlı aile, cep telefonu isteyen çocuklarının isteği yerine getirilmediği için evi terk etmiş olabileceğini söyledi.
#Timur Nuri