Bizlerin çocukluk dönemlerindeki gibi sokağa çıkıp, akranlarıyla sosyalleşemeyen şimdiki çocuklar, boş vakitlerini televizyon başında veya tabletle, cep telefonuyla meşgul olarak geçiriyorlar. Neyse ki çocuklarımız için farklı etkinlikler ve aktiviteler planlama şansımız var. Tiyatrolar, atölyeler, oyun parkları - eğlence parkurları gibi alanlarda çocuklarınızla birlikte harika vakitler paylaşmaya ne dersiniz?
#Çocuk Aktivite Önerileri15 günlük tatil arasından sonra 5 Şubat Pazartesi günü okullarda ikinci dönem başladı. Birinci yarıyılın son haftası da karne haftası olarak adlandırıldığı için, sınavlar çoktan bitmiş ve öğrenciler genelde akademik ortamdan kopmuş oluyorlar. Neredeyse bir aya yakın bir zamanı kapsayan tatil havası, neredeyse topyekün okul olarak, idareci, öğretmen ve öğrenciler akademik ortama ara veriyorlar ve yeniden, tabiri caizse kaldığı yerden veya silbaştan bir daha başlayacak. Farklı eğitim kademeleri açısından bakıldığında, okul öncesi, ilköğretim 1 ve 2’nci kademe, orta öğretim ve yüksek öğretimde farklılıkların olması kaçınılmaz. Ayrıca özellikle orta öğretimde okulun eğitim niteliğine bağlı olarak ( Mesleki, Anadolu, İmam Hatip, Sanat, Spor, Turizm vs.) ta öğrencilerin ve oğlun tepkileri farklılaşacak.
#Konuk YazarDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımı kaleme alıp gazetemize göndermiştim ki Pençe Kilit Operasyonu bölgesinden acı haber geldi. Teröristlerle girdikleri çatışmada şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm milletimize baş sağlığı dileyerek başlamak isterim. İçimize düşen bu korlar yanardağ oldu. Artık bu son olsun diliyorum...
#Serenad AltanBayram tatilini, küçük bir hafta sonu kaçamağına dönüştürmeye ne dersiniz. Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayan, içinde biraz aktivitenin de olacağı en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. İstanbul ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#Rota<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikGüz mevsimini yaşadığımız şu günlerde, büyük şehirlerin karmaşasından biraz olsun uzaklaşmak, ruhunuzu dinlendirmek ve tertemiz bir hava solumak istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Sonbaharda keşfe çıkılacak en güzel ormanlar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 12 adresi önerdiler.
#RotaBugün başlayan, 21 Kasım’a kadar sürecek ara tatilde çocukları birbirinden eğlenceli etkinlikler bekliyor. Şehirde hangi kapıyı açsanız ardında çocuklar için düzenlenen bir aktivite var. Doğada zaman geçirmek ve evde yapılacak etkinlikler de alternatifler arasında...
#Ara TatilTüm haftanın yorgunluğunu atmak ve hafta sonunda rahat bir nefes almak herkesin ihtiyacı… Hazır sonbaharla birlikte doğa rengarenk bir çehreye bürünmüşken, biz de uzmanlarımıza en güzel tabiat parklarını sorduk. 13 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 17 tabiat parkını önerdiler.
#SeyahatHayal güçlerinin gelişmesi, kelime haznelerinin zenginleşmesi için çocuklara okuma sevgisi aşılamak ve kitapları hayatlarının bir parçası haline getirmek önemli. Çocukları, merak duygusu uyandıracak eserlerle buluşturan, onlara renkli dünyalar sunan en iyi çocuk kitapçılarını jürimize sorduk.
#ÇocukAraştırmalar okul öncesinde kelime hazinesinin zeka gelişimiyle doğru orantılı olduğunu gösteriyor. Çocukların kelime hazinelerini zenginleştirmek, zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak ve onları parlak bir geleceğe hazırlamak amacıyla “1500Kelime.com Platformu” kuruldu. Adel Kalemcilik tarafından hayata geçirilen projenin tanıtım toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
#1500KelimeKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#Atıştırmak22 Ocak’ta başlayacak üç haftalık yarı yıl tatili, ailelere çocuklarının boş zamanlarını birlikte değerlendirmek için güzel bir fırsat sağlayacak. Ara tatilde ebeveynlere çocuklarıyla birlikte ortak aktiviteler yapmalarını tavsiye eden uzmanlar, “Boş zaman değerlendirme etkinlikleri, psikolojik açıdan çocukların rahatlamasına yardımcı olur. Dolayısıyla mutlu, kişiliği sağlam, kendiyle barışık, sorunlarıyla baş edebilen bireyler yetişir” diyor.
#Ara TatilDoç. Dr. Erkut Tutkun, teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı yeni dünya düzeninde hareket etmeyi parmak ucuna indirgediğimize dikkat çekerek, “Sağlık, kaliteli yaşamın olmazsa olmazı ise egzersizin de bir yaşam tarzı olduğunu aklımıza kazımak zorundayız. Çünkü hareketsizlik bizleri her geçen gün öldürüyor,” dedi. Doç.Dr. Tutkun ayrıca vücut yapımızı fit görünmek adı altında mucize teknikler, reçeteler peşinde koşarak kendi ellerimizle bozduğumuzun altını çizerken, sağlıklı bir yaşam hedeflerken sağlık arayan bireylere dönüşebileceğimiz uyarısında bulundu.
#BursaYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#ÇOCUKOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakKoronavirüs hastalığı Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Çin ve birçok ülkede artan vaka bildirimleri nedeniyle, 30 Ocak 2020’de Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi tarafından koronavirüsü dünya çapında acil olarak önlem alınması gereken bir sağlık durumu olarak ilan edildi.
#PandemiBayraklarla kırmızı beyaza bürünen meydanlar, hep bir ağızdan söylenen marşlar, emekle hazırlanan gösteriler, okunan şiirler… Bu sene gösteri meydanlarında değil, evlerimizde tek yürek, tek ses olacağız. Peki, evde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı nasıl kutlayabilir, çocuklarla hangi etkinlikleri yapabiliriz? Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, çocuk bayramına özel aktivite önerileri sundu.
#ÇocukBoğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin hazırladığı ve çocukları yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korumanın yollarının anlatıldığı "cocukboğazici" web sitesi yayına girdi.
#Boğaziçi ÜniversitesiBoğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin hazırladığı ‘cocukboğazici’ internet sitesi, Kovid-19'dan korunmak için Sağlık Bakanlığı’nın da vurguladığı 14 kuralı çocukların anlayabileceği bir dile uyarladı. ‘Kukla ve Canlandırma’, ‘Matematik’, ‘Okuma-yazma ve Kitaplar’, ‘Oyun’, ‘El Becerileri’, ‘Fen ve Doğa’, ‘Sosyal Bilgiler’, ‘Müzik ve Hareket’ ve ‘Sanat’ olmak üzere dokuz farklı başlıkta eğitici projeler de sitede çocuklar ve anne-babalarla buluşuyor.
#Mine Göl GüvenHaziran ayında başlayan yaz tatili döneminin bitmesine günler kala, okula uyum haftası veliler tarafından merak konusu oldu. MEB'in açıkladığı 2019-2020 eğitim dönemi takvimini öğrenmek adına araştırmalarına hız veren vatandaşlar, 'Birinci ve 9. sınıflar okula ne zaman başlayacak?' sorusunun yanıtını arıyor. İşte, okulların açılacağı tarihle ilgili bilgiler.
#Okullar Ne Zaman Açılacak?Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama sırasında güçlük çekilmesidir. Ancak bebekler, özellikle de anne sütüyle beslenenler çok sayıda bez kirletirler. Bebek büyüdükçe sayı azalır, 2 yaşında ortalama günde 2 kere, 4 yaşında günde 1 kere tuvalete çıkarlar. Çocuklarda ise kabızlık, dışkılama sıklığından ziyade dışkının sertliği ve dışkı yapmadaki zorluk olarak tanımlanır. Eğer ki çocuk alışılmış sıklıkta kaka yapmıyorsa ve kakası sert, kuruysa, kaka yaparken canının yandığından bahsediyorsa kabız olduğundan bahsedilebilir.
#Çocuklar Neden Kabız Olur