Çocukların cinsel içerikli oyunlar oynaması normal mi? Çocuklar bu tarz oyunları neden oynarlar? Böyle bir durumda ebeveynler nasıl davranmalı? Özel bir üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Çocuk Gelişimi Bölümü Program Başkanı Öğr. Gör. olarak görev yapan Merve Mercan, çocukluk döneminde oynanan cinsel içerikli oyunlar ile ilgili aileleri bilgilendiriyor.
#Doktorculuk OyunuTeknolojinin şüphesiz hayatımıza getirdiği sayısız faydalar var. Ancak teknoloji kullanımı üzerinde kontrolün kaybolması ve teknolojinin ölçüsüz ve sınırsız kullanılması ciddi zararlara sebep olabilir. Günümüzde internet ve ekran kullanımını da kapsayan teknoloji kullanımı; ebeveynler tarafından en çok sınır getirilmeye çalışılan konuların başında geliyor. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, bilinçli teknoloji kullanımı rehberi oluşturdu.
#EğitimAkıllı telefonlar, sosyal medya ve bilgisayar oyunları çocuklar ve gençler tarafından çok tercih edilse de ciddi tehlikeler barındırıyor. Velilerin bu noktada yaklaşımı çok önemli. Konuyla ilgili çocukları ve aileleri bekleyen tehditler ve psikolojik açıdan yaklaşımla ilgili detayları uzmanlar hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Sosyal MedyaÜlke gündeminden bir türlü düşmeyen, her yeni olayda toplum olarak vicdanları daha da yaralayan konuların başında geliyor çocuk istismarı. Bir türlü önü alınamayan, çocuklara büyük bir travma yaşatan, aileleri ve yakınlarını da derinden sarsan çocuk istismarı vakalarının önüne nasıl geçilebilir? Vakaları önlemede diğer adli ve polisiye önlemlerin yanında çocuklara mahremiyet eğitimi verilmesi etkili olur mu? Mahremiyet eğitimi nasıl verilmeli? Aileler mi anlatmalı yoksa konunun uzmanlarınca verilecek eğitimlerle daha profesyonel bir yol mu izlenmeli?
#ÇOCUKAnadolu Üniversitesi'nin araştırmasında, sosyal medya platformlarında cinsel içerikli görüntü paylaşımı son dönemde akım haline geldi. Prof. Dr. Levent Eraslan, genellikle genç kızların mağdur olduğunu saptadıklarını belirterek, "İntiharlar söz konusu oluyor. Asla böylesi motivasyonlara, taleplere cevap vermesinler" dedi.
#Anadolu ÜniversitesiBir kedinin üstüne kaynar su döküldü, bir köpek sahibi tarafından arabanın arkasına bağlanıp yolda sürüklendi, bir koca karısını öldürdü, bir kadın intihar etti, bir çocuk tecavüze uğradı… Adları farklı ama şiddet sarmalına dolanan toplumun hikayesi aynı… Her gün canımızı acıtan, ‘Bu kadar da olmaz’ dedirten bu vakaları hayatı boyunca onbinlerce insanın ruhlarına dokunmuş bir psikiyatri duayeni, hocaların hocası Prof. Dr. Özcan Köknel ile konuştuk. Geçtiğimiz günlerde deneyimlerini Mert İnan’ın yayına hazırladığı ‘Bilgenin Aynası’ kitabında anlatan 91 yaşındaki Köknel ile topluma ayna tuttuk. Yapacak çok iş var. Bunlardan biri anne-baba okulları açmak, diğeri cinsel eğitimi müfredata sokmak…
#GazetehaberleriTBMM'de kurulan Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu, Türkiye'de özellikle çocukları ve gençleri tehdit eden "internet bağımlılığı"na hangi etkenlerin neden olduğunu ve ne tür koruyucu önlemler alınabileceğini inceliyor.
#Mavi Balinaİnternette mavi balina belası çocukları intihara sürüklüyor ama en az onun kadar tehlikeli olan başka tuzaklar var. Sanal alemin köpekbalıkları çocukları hedef alıp tehditle, şantajla istismar ediyor. Kimileri de çocukları ya uyuşturucuya ya da kumara alıştırıyor.
#İnternetUzmanlar, dijital gelişmelerle günlük yaşamın parçası haline gelen, özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların yaşamlarını etkileyen 'siber zorbalık' tehdidine karşı ebeveynlerin de sanal dünyayı yakından takip etmesi gerektiği sölyedi.
#Siber Zorbalıkİnternet günümüzde iş, eğlence, eğitim, alışveriş, iletişim alanında hizmet vermek adına birçok imkan sunmaktadır. Gün geçtikçe kullanımı artmakta olan ve kullanım alanları da gelişen internet için verimli ve kontrollü kullanmak büyük önem taşımaktadır. Özellikle çocuklar üzerinden etkilerine bakıldığında daha da hassas olunması gereken bir konu olduğu görülmektedir.
#Çocuk Ve İnternetGünümüzde tüm Dünya’da önemli bir problem olan çocuk istismarı ülkemizde de çok sık görülen toplumsal bir sorun halini aldı. Tüm Türkiye’yi yasa boğan, sokaklara döken Eylül ve Leyla ne yazık ki ilk acımız olmadıkları gibi hala endişe ile yolunu beklediğimiz kayıp çocuklarımız bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2008-2016 yılları arasında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan çocuk sayısı 100 bini geçmiş durumda. Veriler de bu duruma alışmamamızı, çocuk istismarını fiziksel, ruhsal, sosyal, kültürel, ahlaki ve hukuki boyutlarda birçok yönden acilen ele almamız gerektiğini gösteriyor.
#BursaTürkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan Adli İstatistik verilerine göre, 2008-2016 yılları arasında Türkiye’de 104 bin 531 çocuk kayboldu. Üstelik bu sadece hakkında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan veya güvenlik birimleri tarafından bulunan çocukların sayısı. Son iki haftayı Ankara ve Ağrı’da iki küçük kızın sağ salim bulunmasını bekleyerek geçirdik. Evlerinin önünde oyun oynarken kaybolan iki çocuktan üzücü haberlerin geldiği dakikalarda, henüz kaybolmuş başka çocukların anonsu yapılıyordu. Bu çocukları kim, ne amaçla kaçırıyor? İhmal kimin, bulunmaları neden uzun sürüyor? Uzmanlara sorduk...
#ÇocukÖzgecan Aslan ve diğer tüm kadın kurbanlar için çok geç kaldık! Hastalıklı aileler hastalıklı ruhlar yetiştirip şu an bilinçsizce gelecekteki “kadına şiddet” vakalarının ön hazırlığını yaparken biz başka “Özgecan”lar için gecikmeye devam ediyoruz. Bu nedenle yaşanan vahşete farklı açılardan yaklaşmaya ve çözüm önerileri sunmaya çalışacağım.