Bazı hastalıklar çeşitli yollardan kişilere bulaşabilmektedir. Gerekli tedbirler alınmadığı taktirde oldukça ciddi sonuçlara neden olan bu hastalıklara karşı dikkatli olmak gerekmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bu anlamda ele alınması gereken hastalıklardan biri olmaktadır. Peki, cinsel hastalıklar nelerdir ve belirtileri nedir? Cinsel hastalıklar hangi yolla bulaşır ve kan tahlilinde çıkar mı? İşte, cinsel hastalıklar hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkHavuz suyunun neden olduğu vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanan birçok kadın, bugünlerde soluğu doktorda alıyor. Peki, vajinada kaşıntı, yanma ve akıntı ile kendini gösteren bu hastalığa karşı nasıl önlem almalıyız? Hadi gelin, bugün yaz tatilinizin bu can sıkıcı hastalık ile bölünmemesi için neler yapmanız gerektiğine bir göz atalım.
#AnkaraTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozGünümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#Sağlık‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#Sağlık“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#TerapiRahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında LifeClub Genel Müdürü Elif Elkin’in İyilik, Sağlık Sohbetleri podcastine konuk olan Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özgüç Takmaz, rahim ağzı kanseri ile ilgili olarak şunları anlattı.
#Rahim Ağzı KanseriMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#MenopozCinsel yolla bulaşan birçok hastalık bulunsa da bu hastalıklar içerisinde HPV en sık görülen ve en çok tedirginlik duyulanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 100’den fazla türü bulunan Human Papilloma Virüs kadınları da erkekleri de etkileyebiliyor. Bazı türleri oldukça zararsız olmakla birlikte bazı HPV türlerinin ciddi sağlık sorunlarının nedenine dönüşebileceği biliniyor. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerde HPV belirtileri özelinde bilgi ve HPV ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını aktaracağım.
#HPVGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUFerritin, demirin çözünmesinden, depolanmasından ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. İnsanlar arasında demir depolaması olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Ferritin hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile sizler için derledik.
#SağlıkÖstrojen, kadınlar için çok önemli bir hormondur. Kısaca kadınlık hormonu denilebilir. Hem sağlık hem de hastalık sebebi olabilen bu hormon, vücuttaki birçok sistemi etkiliyor. Östrojen hormonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenip, vücudunuzdaki değişimleri daha iyi yorumlayabilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar...
#Östrojen Hormonu NedirACTH (adrenokortikotropik hormon) Vücutta oldukça önemli işlevleri olan hormonların en önemlilerindendir. Hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Biyolojik stres açısından çok önemli olan bu hormonların yeterince salgılandığını öğrenmek için ACTH testi yaptırabilirsiniz. İşte ACTH testi ile ilgili tüm detaylar…
#ACTHBipolar iki uçlu, iki farklı şekilde gelen hastalık demektir. Manik nöbet geçiren biri, hiç olmadığı kadar mutlu ve keyiflidir, hemen âşık olur, çok konuşur, az uyur ama enerjisi hiç bitmez. Aradan zaman geçer, bu sefer de hastalığın diğer atağı yani ağır depresyon gelir. Konuşmaz, gülmez, özgüveni sıfırlanır, her konuda kendini suçlar ve aşağılar.
#HastalıkSertleşme problemi en sık görülen erkek cinsel işlev bozuklukları arasında yer alır. Farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği için detaylı olarak incelenmesi gerekir. Cinsel ilişki için penisin yeterli sertliğe ulaşamaması ya da cinsel ilişki sonlanana dek sertliğini koruyamaması şeklinde karşılaşabildiğimiz sertleşme problemi ile ilgili en çok merak edilenleri bu hafta köşeme taşımak istedim. Faydalı olması dileğiyle…
#Sertleşme ProblemiErkeklerde genital siğil oluşmasının temel nedenleri içerisinde cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyonlar gelir. Özellikle bu konuda HPV enfeksiyonu ön plana çıkar. Peki, erkeklerde genital siğil neden olur ve neyin belirtisidir? Genital siğil nasıl geçer ve tedavi edilir? Erkeklerde genital siğil oluşumu üzerine ayrıntıları derledik.
#Gential SiğilŞeker hastalığının bir diğer ismi de diyabettir. Bu hastalık türü yüksek kan şekeri nedeniyle gerçekleşmektedir. Pankreasın yeterli seviyede vücuda insülin üretememesi şeker hastalığının bir sebebidir. Üretilen bu insülin vücut için etkili bir şekilde kullanılamadığında da şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır. Artan susuzluk, açlık, yorgunluk, bulanık görme gibi belirtiler erkeklerde şeker hastalığı belirtileridir. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde Şeker Hastalığı BelirtileriProlaktin değeri, Vücutta hipofiz bezinin salgıladığı hormon sıvısı olarak tanımlanmaktadır. Erkelerde prolaktin değeri ile kadınların prolaktin değeri birbirinden farklıdır. Erkeklerde nominal prolaktin değeri ortalama 5- 10 değer kabul edilirken kadınlarda ortalama 25 değer kabul edilmektedir. Prolaktin değeri kadınlar için özellikle emzirme döneminde en yüksek seviyeye ulaşır ancak erkeklerde bu değer nominal hormon düzeyi için gereklidir. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde Prolaktin DeğeriBir yıl süre ile düzenli ve korunmasız bir şekilde ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık adı verilmektedir. Özel bir belirtisi bulunmayan kısırlık erkeklerde çocuk sahibi olamama durumunda ortaya çıkmaktadır. Fakat erkeklerde kısırlığa neden olabilecek altta yatan hastalığa bağlı farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Peki erkeklerde kısırlık belirtileri ve nedenleri nelerdir? Erkeklerde kısırlık tedavisi nasıl yapılır ve hangi bölüm bakar? İşte erkeklerde kısırlık belirtileri ve tedavisi.
#Erkeklerde KısırlıkErkeklerde aşırı cinsel istek aynı zamanda hiperseksüalite şeklinde tanımlanır. Bu durumun nedenleri; tiroid bezleri veya böbrek üstü bezlerinin normalden daha çok çalışması, çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluk, tüberküloz hastalığı, hormonal bozukluklardan ötürü biriken androjen, türlü beyin hastalıkları, türlü psikolojik problemler, madde ve alkol kullanımı şeklindedir. İşte erkeklerde aşırı cinsel istek nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
#ErkekErkeklerde 40 yaş sendromu olarak bilinen andropoz kadınların menapoz dönemi ile aynıdır. Kadınların regl döneminin bitmesi ile menapoz dönemi başlarken Erkeklerin testestaron hormonunun azalması ile belirtiler baş göstermeye başlamaktadır. Ortalama başlama yaşı 40 yaş gibi görülse de asıl 50 yaş ve üzerinde belirgin olarak andropoz yaşanmaktadır. Erkeklerin andropoz ile baş etmesi için bir takım yöntemler mevcuttur. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde 40 Yaş Sendromu