İlkokul öğrencilerine okumayı kolay öğretmek için geliştirilen hikâye kitabının kahramanı Cin Ali'yi yaşatmak amacıyla kurulan Cin Ali Müzesi, pandemiden olumsuz etkilendi. Anadolu'da öğretmenlik yapan Rasim Kaygusuz tarafından 1968 yılında hazırlanan kitaptaki Cin Ali karakteri, 1 Kasım 2019’da açılan müzede yaşatılıyor.
#DHAEğitim tarihimize damgasını vuran ‘Cin Ali’ kitapları, 7’den 70’e herkesin hafızasında önemli yere sahip. Karakterin yaratıcısı Rasim Kaygusuz’un kızları, bir hayali gerçekleştirip Cin Ali Vakfı’nı kurdu. Ardından da müzesini... Nevin ve Nesrin Kaygusuz ile hem Cin Ali’yi hem de müzeyi konuştuk.
#PinokyoEmekli öğretmen Lia, vefat eden kız kardeşine verdiği sözü tutmak adına kendilerini terk eden transseksüel yeğenini bulmak için Batum’dan İstanbul’a uzanan, sonu belirsiz bir serüvene çıkar... Bu serüven onun için bir iç yolculuğa dönüşecektir. Levan Akin imzalı ‘Geçiş’ kamerasını yedi tepeli şehirde gezdirirken transların, seks işçilerinin ve sokak çocuklarının hayatlarına da göz atıyor.
#Uğur VardanMehmet Ada Öztekin imzalı iki bölümden oluşan serinin ilk adımı ‘Atatürk 1881-1919’, Mustafa Kemal ve dönemin dinamikleri hakkında bugüne kadar çekilmiş en iyi film tanımlamasını hak ediyor. Epik tarzdaki çalışmada Paşa’nın hayatından kesitler ve tarihsel dönemeçler gerçekçi bir yaklaşımla sahneye taşınmış. Filmde Aras Bulut İynemli son derece başarılı bir Atatürk portresi çiziyor.
#Atatürk 1881-1919Fransız sinemasının unutulmaz yaratıcılarından Jacques Tati’nin klasikleşmiş karakteri Bay Hulot’nun serüvenlerini anlatan ‘Bay Hulot’nun Tatili’, ‘Amcam’ ve ‘Oyun Vakti’, ‘Başka Sinema’nın özel programı dahilinde bu hafta sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.
#Uğur VARDANKoç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ve Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Cin Ali’nin Ankarası ve Yeni Toplum Yeni Çocuk’ konulu mini sergi, Koç Han binasının ön cephesinde haziran sonuna kadar ziyaret edilebiliyor.
#Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi‘Kurak Günler’ genç bir savcının, atandığı kasabadaki kurulu düzene başkaldırısını anlatıyor. Emin Alper’in sinemamız adına bir başyapıt niteliği taşıyan filmi toplumsal ikiyüzlülüğe, homofobiye, kadın düşmanlığına, kanun tanımazlığa, linç kültürüne, gündelik hayatın içindeki şiddete ve görüp de susanlara vurgu yapıyor.
#Kurak GünlerNil Nehri üzerinde seyreden lüks bir teknede art arda gelen cinayetler ve kanlı bir serüvene dönüşen bir düğün töreni... Kenneth Branagh, 2017 tarihli ‘Doğu Ekspresi’nde Cinayet’ten sonra Agatha Christie’nin bir başka ünlü romanı ‘Nil’de Ölüm’ü sinemaya taşırken dedektif Hercule Poirot rolünü yine kendisi üstlenmiş.
#SinemaDaniel Craig’i son kez James Bond olarak izleyeceğimiz ‘Ölmek İçin Zaman Yok’, hüzünlü bir veda sonatı tadında. ‘Majestelerinin Ajanı’, 25’inci sinema serüveninde bir virüsü dünyaya yaymak isteyen Lyutsifer Safin’e karşı mücadele ediyor, bir yandan da kırık kalbini tamir etmeye çalışıyor.
#James Bondİnsanlar kendileri için özel günlerin diğer insanlar içinde ne ifade ettiğini öğrenmek istemektedir. 16 Ekimde bazı insanlar için oldukça özel bir gündür. 16 Ekim ne günü? 16 Ekimde doğan ünlüler kimler? 16 Ekim gününde yaşanan tarihi olaylar neler? 16 Ekim hangi burçtur? 16 Ekim yükseleni nedir? Sizler için 16 Ekim günü ile ilgili tüm detayları derledik.
#16 Ekim Hangi Burç Ve Burcu Ne?10 Mart tarihinde doğan herkes Balık burcuna sahiptir. Bu burcun aralığı ise, 20 Şubat ile 20 Mart tarihleri arasıdır. Balık burcu bu günler aralığında doğan herkesi kapsar. Genellikle su burçlarına sahip olan kişiler, duygusallığı ile bilinir. 10 Mart hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#10 Mart Hangi Burç Ve Burcu Ne?Canlandırdığı tüm karakterleri oynamıyor, adeta yaşıyor ve bunu gerek sahnede, gerek ekranda izleyenlere de yaşatıyor. Ekranda Mucize Doktor dizisiyle, sahnede ‘Bir Garip Orhan Veli’ oyununa devam ediyor. Oyunculuğu kadar, sohbeti de derin. O halde size de; sanatı, hayatı, sistemi, ideolojiyi konuştuğumuz Reha ÖZCAN’la, bu keyifli sohbete katılmak kalıyor.
#Reha ÖzcanÜnlü masal ‘Alaaddin’in Sihirli Lambası’, görsel bir şölenle huzurlarımızda. Sevimli hırsız Alaaddin’in farkında olmadan Prenses Yasemin’e âşık olması ve yaşanan bütün sorunları halletmesi için sihirli lambadaki cinden yardım istemesi üzerine kurulu bu klasik hikâyeye el alan Guy Ritchie, yer yer Bollywood tarzındaki rengârenk görüntülerle süslü bir yapıma imza atmış. Filmde Will Smith’i ‘Cin’ rolünde izliyoruz...
#Uğur VardanClaire Denis imzalı ‘High Life’, suçlulardan oluşan mürettebatıyla uzayın boşluğunda kara delik arayan bir gemide yaşananları anlatıyor. Film, yönetmeninin ifadesiyle zaman ve mekân duygusuyla oynayan, şehvet, arzu, bastırılmış veya tatmin olmayan duygulardan, şefkat ihtiyacımızdan bahseden bir bilimkurgu.
#Claire DenisÇevresiyle iletişimini ‘ıslık dili’yle sağlayan genç bir kadının, karşısına çıkan bir yabancı vasıtasıyla yaşadığı değişimi ve kendisine yönelik çevre baskısına karşı verdiği mücadeleyi anlatan ‘Sibel’, özellikle başrol oyuncusu Damla Sönmez’in performansıyla dikkat çekiyor.
#Uğur Vardan“Vizontele Tuuba”nın Tuuba’sı büyüdü, oyuncu, yapımcı, film festivali jüri üyesi, tiyatro sevdalısı, üç çocuk annesi başarılı bir kadın oldu. Tuba Ünsal ile jüri üyesi olarak katıldığı Uluslararası Antalya Film Festivali’nde kesişti yolumuz, fırsatını bulduk, oturduk uzun uzun konuştuk. Erkek egemen bir sektörde verdiği mücadeleden de söz etti, yanında taşıdığı at kestanesi ve oyuncak bebeğin sırrından da... Dahası bu renkli ve samimi röportajda...
#Vizontele Tuuba‘Dovlatov’, 1970’lerde sistemin gazabına uğramış ve değeri çok sonraları verilmiş Yahudi asıllı Sovyet yazar Sergey Dovlatov’un altı günü eşliğinde yitik bir kuşağın tarifine soyunuyor. Yönetmen Aleksey German Jr. şiirsel bir üslupla bu yürek burkan öyküyü anlatırken son dönemin en iyi filmlerinden birine imza atmış...
#Milan MaricBazı şehirler size dünyanın merkezinde olduğunuzu hissettirir. Geçmişinden gelen; havasında, suyunda hissettiğiniz bir gücü vardır. Zor dönemlerde bile ışığını, rengini kaybetmeyen, umudu devam ettiren... Burası Homeros’un, hümanizmin, demokrasinin doğduğu yer. Yaşam tarzıyla, nüfus yapısıyla, gücün sultasından uzak... Sokaklarında 16 dil konuşulan, tarihi bir liman kenti... Sembolü bile bir Amazon olan gerçek bir kadın kenti...* İnsanların birbirine gülümsediği, her yerin kadın kahkahalarıyla çınladığı, en çağdaş, en Avrupai şehrimiz... Son iki yılda İzmir’e müthiş bir akın başladı. 2017’de 18 bin 506 kişi İstanbul’dan buraya göç etti. Büyük çoğunluğu beyaz yakalı ve üniversite mezunuydu. Bu bir ilk. Brookings Enstitüsü’ne göre İzmir, dünyanın en hızlı büyüyen 4’üncü metropolü. Emlak fiyatları artışındadünyada ikinci sırada. Konut fiyatları bir yılda yüzde 18.5 değer kazandı. İstanbul yolunu üç buçuk saate indirecek otoyol açılmadı bile! Peki İzmir gerçekten İstanbul’un pabucunu dama atacak mı? Taşınan binlerce kişi aradığını buldu mu? Hayatı boyunca İzmir’i, seven gözlerle ama uzaktan izlemiş bir gazeteci olarak, keşfe çıkmaya karar verdim. Sebati Karakurt, Levent Kulu, Sibel Denizmen, Tuna Ateş’ten oluşan ekibimiz İzmir büromuzun desteğiyle şehrin altını üstüne getirdi. ‘Türkiye’deki Avrupa’ belgeselimizi de hurriyet.com.tr’de izleyebilirsiniz. ( * Kente ismini veren Smyrna’nın bir Amazon Kraliçesi olduğu rivayet edilir.)
#Hürriyet PazarFausto Zonaro, İtalya’dan bir gemiye atlayıp Akdeniz’i geçer ve İstanbul’a gelir. Osmanlı’nın son yıllarıdır. Aklında tek şey vardır, o da Sultan Abdülhamit’in saray ressamı olmak. İstanbul’da karşılaştıkları onu şaşkına çevirir. Saray entrikaları, yasak aşklar, savaşlar, tablolar ve birbirinden farklı insanlarla dolu bu şehirde neler yaşadı? O hayali bir kahraman değildi. Gerçek bir kişilikti. Abdülhamit’in saray ressamı da olmayı başardı. Peki, ama nasıl? Yanıtı, Orhan Bahtiyar’ın Ateş Kırmızısı kitabında…
#Orhan Bahtiyar