Cin Ali’nin müzesi açıldı

Eğitim tarihimize damgasını vuran ‘Cin Ali’ kitapları, 7’den 70’e herkesin hafızasında önemli yere sahip. Karakterin yaratıcısı Rasim Kaygusuz’un kızları, bir hayali gerçekleştirip Cin Ali Vakfı’nı kurdu. Ardından da müzesini... Nevin ve Nesrin Kaygusuz ile hem Cin Ali’yi hem de müzeyi konuştuk.

Haberin Devamı

Cin Ali karakteri nasıl ortaya çıkmıştı?

Babamız, öğretmen Rasim Kaygusuz, Köy Enstitüsü çıkışlı aydın bir öğretmen olarak toplumun sorunlarına çözüm önerileri arayan bir insandı. Çocukların okumasını ve yazmasını kolaylaştırmak için ‘oyunla okuma yöntemi’ni geliştirdi. ‘Cin Ali’ kitapları da böyle ortaya çıktı.

Cin Ali’nin müzesi açıldı
Vakfı kurmaya nasıl karar verdiniz peki?

Cin Ali 1968’den beri sadece bir karakter değil, aynı zamanda kuşaklar arasındaki bağ. Herkesin bu kitaplara sahip çıkması ve elinden geleni yapmak istediğini söylemesi bizi vakıf kurma fikrine itti. Çünkü Cin Ali artık sadece Rasim Kaygusuz’un değil onu okuyan herkesin... Kitap fuarlarında her yaştan ziyaretçi, eski bir dostu görmenin mutluluğuyla standa geliyor.

Haberin Devamı

Müze fikri nasıl ortaya çıktı?

‘Cin Ali’yi kimin yazdığı biliniyor ama hikâyesi bilinmiyor. Acaba neden kitapların adını ‘Cin Ali’ koymuş? Bu sorular bitmiyordu. Biz de müze kurup bu soruların yanıtını orada vermeyi düşündük. Müzenin kurulmasının amacı çağdaş eğitimle ilgili çalışmaları desteklemek.

Cin Ali’nin müzesi açıldı
Müzede neler var?

Müzeyi ziyaret edenler her köşede Cin Ali ve karakterin yaratıcısı Rasim Kaygusuz’un hikâyesiyle karşılaşıyor. Bir bölümde okul ve tahta sıralarla o döneme ait eşyalar, diğer bir bölümde oyunla öğrenme yöntemlerini gösteren araç-gereçler, Cin Ali filmleri, dönemin Ankara’sı, Cin Ali eşyaları ve daha pek çok eser var.

Cin Ali’nin müzesi açıldı
Nesrin ve Nevin Kaygusuz

KARNEYİ ÖDÜLLENDİRMEMEK İÇİN 5 SEBEP

Çocuklar dün karne aldı. Peki, karneyi ödüllendirmek veya cezalandırmak doğru mu? Prof. Dr. Arzu Yükselen açıklıyor:

- Çocuğun karnesini ödüllendirirseniz, ödül vermeyi bıraktığınızda o da çalışmayı bırakır.
- Okul çocuğun görevidir. Ödül veya ceza vermek yerine sorumluluğunu hatırlatın.
- “Karnen neden kötü?” demek yerine “Şu derslerine biraz daha çalışmalısın” deyin.
- Başarılıysa onu tebrik etmekten çekinmeyin ama başarısız olduysa yermeyin!
- Karne sonucuna değil, çalışma azmine ve isteğine odaklanın.

Haberin Devamı

SINAV SONUÇLARI BAŞARI ÖLÇÜTÜ MÜDÜR?

Çocukların sınavlarda aldıkları notlarla okulda başarılı olup olmadıkları ölçülüyor. Peki, bu doğru mu? Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt soruyor, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon yanıtlıyor…

Yazarın Tüm Yazıları