Cilt lekeleri, cildin bazı alanlarında normalden daha fazla melanin üretilmesi sonucu oluşurlar. Melanin gözlere, cilde ve saça renk veren pigmenttir. Ciltteki koyu alanlar sağlık açısından çoğu zaman bir risk oluşturmasa da kozmetik nedenlerden dolayı can sıkan bir duruma dönüşebiliyor. Medikal Estetik Hekimi Dr.Metehan Özgür konu hakkında bilgiler verdi.
#Cilt LekesiYaz aylarında güneş ışınlarına maruziyetin artması ile, cilt sağlığı ile ilgili konular da önem kazanıyor. Güneş ışınlarının cilt hasarını ciddi anlamda artırdığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “Kırışıklıklar, ince çizgiler ve pigmentasyon (deri renginde eşitsizlik veya renk kayıpları) ciltte oluşan hasarın sonucudur. Yaşamsal döngünün kaçınılmaz bir sonucu olan yaşlanma faktörü bu hasarın oluşumuna neden olabilmektedir fakat yaşlanma, cilt hasarının oluşumunda güneş ışınlarından daha masumdur. Ciltteki hasarı artıran temel faktör, bilinenin aksine yaşlanma değil, yüzde 90 oranında güneş ışınlarıdır” dedi ve konuyla ilgili bilgiler verdi.
#GüneşYaz aylarında en sık karşılaşılan durumlardan biri güneş lekeleridir. Bu lekeler ile beraber yanık izleri de cilt üzerinde oluşabilmektedir. Güneş lekeleri gün içerisinde kişilerin aralıksız güneşe maruz kalması sonucunda oluşmaktadır. Bu durum kimi zaman tehlikeli bir durum haline gelebilmektedir. Bazı güneş lekeleri kalıcı şekilde cilt üzerinde yerleşmektedir. Bu nedenle kişiler güneşe çıkmadan öne mutlaka önlem alması gerekmektedir. Güneş lekesi nedir, neden olur ve kendiliğinden geçer mi, güneş lekesi nasıl geçer, tedavisi nasıl sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamTıptaki adı Pityriasis rosea olan madalyon hastalığı, halk arasında da gül hastalığı olarak biliniyor. Genellikle göğsünüzde, karnınızda veya sırtınızda büyük dairesel veya oval bir nokta olarak başlayan bu döküntü tedavi edilmediğinde 10 santimetreye kadar ulaşabilir. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen madalyon hastalığı (gül hastalığı) nedir, bulaşıcı mı? İşte madalyon hastalığı sebepleri ve belirtileri…
#Madalyon HastalığıGüneş lekeleri ağırlıklı olarak esmer tenlilerde görülmektedir. Bu lekelerin oluşum bölgeleri ise; yanak, alın, dudak çevresi, çene, boyun ve kollardır. Güneş lekesinin oluşumunun altında farklı birçok neden yatmaktadır. Bu nedenlerden baskın olanlar ise genetik yatkınlık ve zararlı güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Bu kapsamda güneş ışınları leke oluşturmakla kalmayıp, zaten var olan lekeleri de iyice karartmaktadır. Peki, güneş lekelerine ne iyi gelir? Güneş lekeleri neden olur, yüzdeki güneş lekeleri nasıl geçer? İşte, geçmeyen güneş lekelerine doğal çözüm maske...
#Güneş Lekeleri Nasıl GeçerYaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde sıcak, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor. Ayrıca maske de kullandığımız şu sıcak günlerde özellikle yüzde görülen cilt hastalıklarında artış göze çarpıyor.
#MANTAR HASTALIKLARISivilce, en yaygın cilt sorunları arasında yer alan ve ergenlik dönemindeki pek çok kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Özellikle yüzdeki yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerde çıkan sivilce, tedavi edilmediği takdirde kalıcı izlere neden olarak, kişileri psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda nedenler arasında karaciğerden kaynaklı sivilceler de yer alabilir. Peki, sivilce neden olur, nasıl geçer? Sivilceye ve sivilce izlerine ne iyi gelir? İşte geçmeyen sivilcenin sebepleri ve tedavisi
#Sivilce Nasıl Geçer?Menopoz, kimsenin konuşmaktan hoşlanmadığı garip konulardan biridir. Birçok kadın, yaşamlarındaki bu dönemlerinde tuhaf hislere kapılır. Sonuçta yaşlanmak hayatın bir parçası. Kadınların gençlik yanılsamasına tutunmak yerine, menopozu fiziksel gelişimlerinin başka bir aşaması olarak kabul etmeleri gerekir. Bununla birlikte, bazı yeni endişeleri beraberinde getirebilecek bir aşamadır, bu neden cilt bakımı en çok önemsenmesi gerekenlerin en başında yer alır. İşte menopoz döneminde cilt bakımınız için dikkat etmeniz gerekenlerin küçük bir listesi.
#CiltBebeklerde doğum lekeleri bazen ilk yıllar içerisinde kaybolurken, bazı durumlarda da kişinin hayatı boyunca bedeninde taşıyacağı bir iz olarak kalabiliyor. Özellikle kanama ve enfeksiyon riskine açık lekelere dikkat edilmesi gerekirken, yanlış müdahaleler olumsuz sonuçlara da neden olabiliyor. Peki bebeklerde doğum lekesi neden olur? Doğum lekesi türleri nelerdir? Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yeliz Karakoca, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#BebekGetirdikleriyle, değiştirdikleriyle hamilelik, bir kadının yaşadığı en farklı dönemlerin başında gelir. Bazı şeylerin eskisi gibi olmayacağı aşikardır. Öyle ki duygular değişir, fiziksel özellikler değişir, küçük bir misafir ile hayat değişir.
#Gebelikte Cilt Lekeleri