Güncelleme Tarihi:
Derneğin yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Sedef Şahin: "Ciltte leke oluşmaması için bahar ve yaz aylarında yüz bölgesinin etkin bir şekilde güneşten korunması, şapka ve güneşten koruma faktörü 30 ve üzerinde koruyucu krem kullanılması gerekir" dedi.
Dr. Şahin Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada; hava sıcaklıklarının artmasıyla, özellikle ciltte oluşan lekelere karşı daha duyarlı olunması ve tedbir alınması gerektiğini belirtti.
Buğday ve esmer tenlilerde görülüyor
Güneşin cilt lekelerinin oluşumunda en önemli etken olduğunun altını çizen Şahin, yüzde oluşan kahverengi geniş lekelerin (melazma), genellikle 30'lu yaşlardan sonra buğday ve esmer tenlilerde görüldüğünü, güneşin deride yılların biriktirdiği etkiyle ortaya çıkan ve lentigo olarak adlandırılan lekelerin ise 40'lı yaşlardan sonra ortaya çıktığını ifade etti. Şahin, lentigoda açık tenlilerin, melazmada ise buğday ve esmer tenlilerin etkilendiğini vurguladı.
Şahin, melazma tipi geniş lekelerin en çok yüzde, özellikle alın, yanaklar ve bıyık bölgesinde görüldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Daha çok 30'lu yaşlardan sonra ve kadınlarda ortaya çıkan bu lekeler eskiden daha çok doğum kontrol ilaçlarına bağlanırdı ama bu ilaçları kullanmayan kişilerde de ve yüzde 10 oranında erkeklerde de görülmesi, sadece östrojen hormonunun rol oynamadığını gösterdi. Böyle bir sorunu olan kişide hormonal bir bozukluk araştırılmasına gerek yok ancak bu sorunu bulunan kişinin mümkün olursa doğum kontrol hapı kullanmaması önerilmekte’’ dedi.
Kalp, tansiyon ilaçları ve antibiyotiklere dikkat
Kullanılan kimi ilaçların da ciltte leke oluşumunda etkili olduğunu vurgulayan Şahin, "Özellikle bazı kalp ilaçları, bazı antibiyotikler veya tansiyon ilaçları yine bazı kişilerde güneşe duyarlılık yaratma yoluyla ya da doğrudan lekeye neden olabilir. Bunu saptamak için dermatolog tarafından alınan öykü ve klinik muayenenin birleştirilmesi çok önem taşır" açıklamasında bulundu.
Solaryuma tetikleyici faktör
Şahin, ciltteki lekelerin oluşmasında solaryumun tetikleyici bir faktör olduğunun altını çizerek, güneşin bu lekeleri ortaya çıkaran kilit faktör olduğunu belirtti.
Şahin, internet sitelerinde lekeleri yok ettiği iddiasıyla reklamı yapılan uygulamalar ve ürünlere de itimat edilmemesi gerektiğini bildirdi.
Cilt lekeleri ve temizliği için ballı maske
Cilt temizliği ve peeling için, eğer toz halindeki hazır maskeleri kullanmak istemiyorsanız, kendiniz de evinizde yapabilirsiniz. İşte cilt tipinize göre maske tarifleri…
Normal ve kuru ciltler için:
Normal ve kuru ciltlerin hem bakımı hem temizlenmesinde baldan faydalanabilirsiniz.
Nasıl yapılır? İki çay kaşığı bal, yarım çay bardağı yoğurt, bir çay kaşığı greyfurt suyunu karıştırın. Karışımı cildinize sürün. Maskeyi 15 dakika sonra yıkayın ve nemlendirici uygulayın.
Yağlı ciltler için:
Eğer cildiniz yağlıysa, derinize büyük bir özenle bakım yaparsanız tedavi ederseniz. Fazla yağların aşırı derecede alınması yağ bezelerini harekete geçirir ki, bu da enfeksiyonlara sebep olur. Yağlı bir cilde sahip bayanlar bunu genellikle cildin dayanıklı olması ile özdeşleştirirler ama değildir.
Nasıl yapılır? Yağlı cilt için 2 limonun kabuğunu soyun. Suyun içine koyun ve yarım saat bekletin. Sonra robotta püre haline getirin. Temizlenmiş cildinize sürüp, 10 dakika sonra suyla yıkayın.