Kimi zaman en güzel anlarımıza eşlik eder, kimi zamansa dibi gördüğümüzde yardımımıza yetişir. Mutlulukla da ilgisi vardır, sağlıkla da… Eğer çikolata yemek için bir bahane aramayanlardansınız şanslısınız. Çünkü tadıyla ve kokusuyla harikalar yaratan çikolata, hem mutluluğun adresine dönüşüyor hem de beyne ve hafızaya iyi geliyor. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, çikolatanın insan psikolojisi üzerindeki etkilerini anlatıyor.
#Çikolatanın YararlarıAntioksidanlar, hücreleri serbest radikallerden korur. Diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi yaşlanma ve farklı kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. İşte tüm bu faydaları nedeniyle antioksidan içeren gıdaları beslenmemize eklememiz son derece önemli. Peki hangi besinlerde antioksidan var?
#AntioksidanHer gıdanın bazı yararları var. Kimi antioksidan, vitamin, mineral, kimi posa, protein, probiyotik, kimi de omega-3, omega-5 ya da omega-9 zengini. Yine de şu küçük fakat önemli ayrıntıyı unutmamanız lazım: Bazı gıdalar birlikte tüketildiklerinde faydaları artıyor, faydalanma oranınız bazen üç-beş katına bile çıkabiliyor. İşte o sağlığa daha fazla destek ve güç sağlayan “gıda evlilikleri”nin en mühim 6 örneği...
#Osman Müftüoğluİngilizce’de ‘play’ ve ‘game’ kavramları Türkçe’de isim olarak ‘oyun’ diye çevriliyor ancak arada önemli bir fark var. ‘Game’de bir kural, bir amaç varken; ‘play’de yok. Play’in insanların rahat bir şekilde, herhangi bir amaç ya da kural olmadan oynaması olduğu söylenebilir.
#EğitimÇoğumuz farkındayız; kilo vermek için, kaloriyi dengelemenin tek yol olduğu düşüncesi artık o kadar kabul görmüyor. Bütün başarılı kilo verme programları, tükettiğinden fazlasını yakmak üzerine kurulu. En sağlıklı yaklaşım, beslenme rejimiyle rutin vücut egzersizlerinin kombinasyonu; tutarlı olunca yavaş yavaş kilo veriliyor.
#Fitwellİkisini de deneyebilirsiniz. Çünkü her iki durumda da ceviz kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor. 2004 yılından bu yana Amerikan Besin ve İlaç Dairesi günde 30-40 gram ceviz yemenin kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceği şeklinde bir önermeyi ceviz paketlerinin üzerine yazmanıza bile izin veriyor.
Acaba çikulatayı fazla mı yiyorsunuz? Yoksa korka korka mı? Kolesterolden mi korkuyorsunuz? Durun o kadar değil, o nefis şey bırakın ağzınızda eriyip gitsin (dark ve bitter olanı), çünkü o hem tarih boyunca ‘tanrıların yiyeceği’ unvanını alan ağacın ürünü hem de içi mutluluk veren maddelerle dolu!