Avrupa’ya karın düşmesi ile beraber Türk jet seti de soluğu yurtdışında almaya başladı. Aspen, Courchevel ve Gstaad gibi kayak merkezleri Türkiye’de popüler olsa da Fransa’nın tarihi Val d’Isere kasabası Türk elitlerinin kış aylarında gizli buluşma noktası olmaya devam ediyor. İşte karlarla kaplı kasabaya ziyaretimden anekdotlar...
#Aspen CourchevelÇizme’nin şimdiye kadar kendi halinde yaşayan bölgesi Puglia’nin vaatleri ortada: Makul fiyatlar, samimiyet, sade ve saf lezzetler, harika kumsallar ve deniz… Puglia kendini saklı tutmayı başarmış bir yıldız. Çok sevdiğim bu bölgeye bu kez dünyaca ünlü Altamura ekmeğinin peşinden gittim.
#SeyahatFine-dining restoranlardan esnaf lokantaları, sokak lezzetlerinden ‘en iyi’ balıkçılar, kasaplar, manavlar ve pastanelere kadar, Türkiye’nin ilk ve tek özgün derecelendirme sistemiyle hazırlanan, gastronomi dünyası için ‘prestij’ kabul edilen İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsü yolda. Türkiye’nin önde gelen yeme-içme yazarları, danışma kurulu üyeleri ve gizli müfettişleri salgın ile mücadele ettiğimiz 2 yıl boyunca zor şartlar altında da olsa ziyaretlerini yaptı ve inciler dağıtıldı. En yüksek inciyi alanlar 7 Mart’taki özel gecede açıklanacak. Tören öncesi İncili Gastronomi Rehberi’nin öncülerinden Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca ile projeye dair her şeyi konuştuk.
#Fatih KaracaKarantina günlerinde yaptığımız semt turlarında beni en çok Karaköy şaşırttı. Salgını en az hasarla atlatıyor gibi. Diyeceksiniz ki ‘Orası darbeyi pandemiden önce almıştı zaten’... Haklısınız ama bazı özel sokakların, köşelerin küçük masalı, şirin atmosferi kendini koruyabilmiş. Hâlâ yapılabilecek bir sürü şey var. Tabii yüklenmeden, azar azar...
#YazarSevgililer Günü kutlamalarının ayrılmaz parçası, şehvetli tatların bir numarası çikolatanın hammaddesi kakaonun peşinde bir tur atalım. Bu sırada size en sofistike çikolatayı üretmek için çabalayan şeflerin öyküleriyle sevdiceğinize çikolata ikram ederken anlatacağınız ilginç bilgiler hazırladım.
#SeyahatKilo verirken ihtiyacınız olan son şey, motivasyonunuzu düşüren şeylerdir. Hele ki kan şekerinin yükselmesi ve farklı zayıflama tedavileri, açlıkla başa çıkmak gibi bir sürü etkenle mücadele etmeniz gerekirken… Bu da kilo verme yolculuğunuzu farkında olmasalar bile, sabote edebilecek insanlardan uzaklaşmak anlamına gelir.
#Diyet ÖnerileriAnkara Ticaret Odası (ATO), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüketicileri bilgilendirmek için hazırlanan ve 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin sektör temsilcilerini zor durumda bırakması üzerine, sorunları rapor haline getirdi.
#ATOGeleneksel Türk tatlıları deyince, benim ilk aklıma gelen helvalarımız. Ya sizin? Kaç kişinin aklına önce helva gelir ki? Şekerin olmadığı yıllarda bal ve sütle ya da pekmezle şerbetlenen un helvaları… Türk tatlılarında süt çok önemli, çünkü sütlü tatlılarımız ve akabinde meyve tatlılarımız gerçekten bize özgü. Şerbetli hamur tatlılarında ise Arap kültüründen gelenlerle bizim damak tadımıza, malzeme ve tatlı tekniklerimize göre geliştirilmiş zengin çeşitler mevcut.
#Geleneksel TatlılarSon dönemde süt ürünleri sektöründe bir gramaj savaşıdır aldı başını gidiyor. Bir marka, bardak ayranın gramajını 300 mililitreden 295’e düşürüp biraz fiyat kırıyor ya da gizli zam yapıyor, diğerleri onu takip ediyor. Başka bir marka tava yoğurdu 1 kilodan 900 grama düşürüp fiyat avantajı ile pazar payı alıyor diğeri 800 gramlık yeni ambalajıyla ona meydan okuyor.
#YazarlarBelçika’nın ve çikolatanın başkenti Brüksel; ihtişamlı binaları, yemyeşil parkları, bira çeşitleri, çikolata kokan sokaklarıyla meşhur. Adım başı olan çikolata dükkânları farklı şekillerde ve tatlarda sunduğu çikolatalarla görsel bir şölen sunmanın yanı sıra, her öğün sonrası tatlı yemeye teşvik ediyor ve serotinin seviyenizi arttırıyor. Mutsuz olmaya imkân olmayan bu şehirde işte mutlaka yapmanız gerekenler...
#BrükselBelçika’nın ve çikolatanın başkenti Brüksel; ihtişamlı binaları, yemyeşil parkları, bira çeşitleri, çikolata kokan sokaklarıyla meşhur. Adım başı olan çikolata dükkânları farklı şekillerde ve tatlarda sunduğu çikolatalarla görsel bir şölen sunmanın yanı sıra, her öğün sonrası tatlı yemeye teşvik ediyor ve serotinin seviyenizi arttırıyor. Mutsuz olmaya imkân olmayan bu şehirde işte mutlaka yapmanız gerekenler...
#Brüksel Gezi RehberiThink-Free, 5-6-7 Mayıs 2017 tarihleri arasında 2. TatlıFest etkinliğini İstanbul’da gerçekleştirecek. Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Dünya Aşçılar Birliği tarafından akredite edilen TatlıFest’e Türkiye ve yurtdışından katılan tanınmış şefler, yüzlerce özel tatlı lezzeti festival katılımcılarının beğenisine sunacak. Festival biletleri Biletix’te satışa sunuluyor.
#TatlıfestDuayen sanayici Nafi Güral’ın damadı Özgür Gür’ün 2007’de ‘kayınpeder desteğiyle’ kurduğu çikolata fabrikası kötü bir sona giderken internet imdada yetişti. Gür, cikolatasepeti.com’u kurarak çikolatacılar için büyüyen bir mecra yarattı. Bu atılım Ali Sabancı’yı bile proje için melek yatırımcı yaptı.
Belçikalı Çikolata Devi Barry Callebaut tarafından düzenlenen, dünyanın en prestijli yarışması “World Chocolate Masters” (Dünya Çikolata Ustası) ön elemeleri, ilk kez Türk şeflerin de katılımıyla 23-25 Şubat tarihlerinde Polonya'da Expo Sweet Fuarı'nda yapılacak.
Garibim Hansel’le Gretel’in böyle bir fuardan haberleri olsa, hiç cadının evini kemirirler miydi haybeye? Zamane çocukları şanslı. Avrupa’nın her yanından çocuk ve tatlı meraklıları geçen hafta Paris’teki çikolata fuarındaydı. Siz benim çikolata fuarı dediğime bakmayın. Resmi adı Europain Şeker, Dondurma, Pasta ve Ekmek Fuarı. 4 gün boyunca dünyanın her yerinden şekerlemeciler, dondurmacılar, çikolatacılar, pastacılar hünerlerini sergiledi, ziyaretçilere ürünlerini tattırdı.
Köln’de bugün sona erecek olan dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga 2009’da Türk rüzgârı esti. 90 ülkeden 6 bin 522 gıda Şirketinin katıldığı fuarın ‘partner ülke’si olan Türkiye’nin firmaları Avrupa’da hem tarife dışı engelleri hem ‘etnik’ sınırı aşmaya çalışıyor.