Çikolata kisti yumurta rezervi üzerinde olumsuz etkiye sebep olan ve çocuk sahibi olmayı engelleyebilecek ciddi bir problemdir. Adet döneminde görülen şiddetli ağrılar ile birlikte yoğun kanama başlıca çikolata kisti belirtileri arasında sıralanabilir ve üreme çağındaki kadınların %10’unda çikolata kistleri ile karşılaşılabilir. Çikolata kisti olan hastalarda ilk seçenek medikal tedavilerdir. Her çikolata kistinin ameliyat edilmemesi gerekir. Çikolata kisti ileri evredeyse ve cerrahi müdahaleyle iyileşme gerçekleşmemişse çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisi düşünülmelidir.
#Çikolaya KistiEndometriozis olarak tarif edilen ve karın altı bölgesindeki rahmin dış bölümünün zemininde gelişen çikolata kistleri, üreme çağındaki kadınlar açısından önemli bir sağlık sorunudur. Peki, çikolata kistleri neden olur, anneliğe engel mi? Çikolata kistlerinin belirtileri nedir, tedavisi nasıl yapılır? İşte merak edilenler…
#Çikolata KistiSevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkÜreme çağında olan kadınların hastalığı olarak kabul edilen endometriozisin kadınların yaklaşık yüzde 5-10’unu etkileyen ağrılı kronik bir hastalık olduğunu kaydeden Op. Dr. Çiğdem Karas, endometriozis hastalığının meydana gelişi ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Yumurtalık kanserlerinin yüzde 70-75’i tanı konduğunda ileri evrelerde oluyor. Ancak artık genetik testlerle bu hastalığın riski hakkında bilgi edinmek mümkün. Ayrıca Olivia adlı çevrimiçi uygulama da yumurtalık kanseri hastalarına ve yakınlarına tedavi sürecinde destek sağlıyor.
#YumurtalıkDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cavit Mete Tarcan, çikolata kistinin endometriozis hastalığı sonucunda oluşan bir kist türü olduğunu ve genel olarak endometriozis hastalığı olan birçok kadında çikolata kistine de rastlandığını söyledi.
#1Ülkemizde yaklaşık 2 milyon kadında görülen endometriozis hastalığı günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Toplumsal farkındalık yetersiz olduğundan kadınsal hastalıklarda hekime başvurmak yerine çoğunlukla internetten ya da arkadaşlardan bilgi edinilmesine, son iki yıldır devam eden Covid-19 pandemisi sürecinde hastaneye gitme endişesi de eklenince hastalık daha da ileri seviyeye ulaşabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, Mart ayı 'Endometriozis Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada, üreme çağındaki her 10 kadından birinin kapısını çalan endometriozis hastalığı hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#EndometriozisKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaya başlar. Genetik ve çevresel bazı faktörlere bağlı olarak bu değerlerin daha genç yaşlarda da azalarak erken menopoz sürecini başlattığı bilinmektedir. Yumurta rezervinin azlığı, üreme problemiyle doktora başvuran kadınların %10 ile 30’unda görülmektedir. Kimi vakalarda kadın yaşı genç olsa da yaşıtlarına göre az sayıda yumurtaya rastlanır. Her ay düzenli adet görmek yumurtalık rezervinin iyi olduğu anlamına gelmez.
#Yumurta RezerviEndometriozis, kadınların yaklaşık yüzde onunu etkileyen yaygın bir hastalıktır. Halk arasında “çikolata kisti hastalığı” olarak da bilinen endometriozis, rahim iç zarını oluşturan dokuya benzer bir dokunun rahim boşluğu dışında, gelişmemesi gereken yerlerde gelişmesidir. Rahmin içini kaplayan bu dokuya endometrium, rahmin dışında gelişen endometrial dokuya da endometrial implant denir. Endometrial implant yumurtalıklar, tüpler, bağırsak ve karın içinde herhangi bir yerde hatta bazen akciğerlerde bile gelişebilir.
#Çikolata KistiHem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı” dedi.
#İnferteliteÇocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık %85’i ilk 1 yıl içinde gebe kalır. Eğer 1 yılın sonunda hamile kalamadıysanız kısırlığın nedeninin araştırılması ve uygun tedavinin başlanması gerekir. Aşılama vs. gibi diğer infertilite tedavilerine rağmen gebelik elde edilemediyse artık tüp bebek tedavisi gündeme gelecektir. Tüp bebek tedavisi nasıl bir süreçtir? Başarı oranı nedir? Başarıyı etkileyen faktörler nelerdir? Tüp bebek başarı oranı nasıl artırılır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş cevapladı.
#Tüp BebekTüp bebek tedavisi nasıl bir süreçtir? Başarı oranı nedir? Başarıyı etkileyen faktörler nelerdir? Tüp bebek başarı oranı nasıl artırılır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş konu hakkında önemli bilgiler veriyor.
#AileRahim içinde bulunması gereken endometrium dokusunun, rahim dışında bulunmasına verilen isimdir. Bu durum çeşitli sorunlara yol açabilen kronik bir hastalıktır. Üreme çağındaki her 10 kadından birinde görülür. En sık 30-40 yaşlarında görülmektedir.
#Kadın HastalıklarıDoç. Dr. Hasan Onur Topçu, halk arasında 'çikolata kisti' olarak bilinen 'endometriozis' hastalığının her 10 kadından 1'inde görüldüğünü söyleyerek, "Kısırlık oranı tüm çiftlerde yüzde 15’tir. Ama 'endometriozis' olan çiftlerde yaklaşık olarak kısırlık oranı yüzde 50'dir. Her 2 kadından biri bu hastalık nedeniyle hamile kalamamakta" dedi.
#Çikolata KistiDoç. Dr. Hasan Onur Topçu, halk arasında ’çikolata kisti’ olarak bilinen ’endometriozis’ hastalığının her 10 kadından 1’inde görüldüğünü söyleyerek, "Kısırlık oranı tüm çiftlerde yüzde 15’tir. Ama ’endometriozis’ olan çiftlerde yaklaşık olarak kısırlık oranı yüzde 50’dir. Her 2 kadından biri bu hastalık nedeniyle hamile kalamamakta" dedi.
#Çikolata KistiYumurtalık kistleri, türlerine göre iyi ya da kötü huylu olarak ayrılabilmektedir. İyi huylu olanların kanser tehlikesi içermediği ancak farklı problemlere neden olduğu yumurtalık kistleri, belirtileri ile de önem arz ediyor. Muhakkak klinik müdahalenin önem arz ettiği yumurtalık kistinde, hasta şikayetleri ya da belirtiler mutlaka tedavi planlamasına öncü olmaktadır. Peki, yumurtalık kisti çeşitleri nelerdir? İşte, birçok vatandaşın araştırdığı yumurtalık kisti ve kanseri hakkında bilinmesi gerekenler
#Yumurtalık KistiDoğurganlık döneminin herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilen ve hastaların genellikle adet düzensizliği, aşırı tüylenme, sivilcelenme ve kısırlık gibi şikayetlerle doktora başvurduğu bir hastalık olan polikistik over sendromu, oluşumunda genetik faktörler ve bunun yanında beslenme ve egzersiz gibi çevresel faktörlerin rol oynadığı bir hastalıktır.