Güncelleme Tarihi:
İZMİR Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilke imza atılıp, rahim kanseri olan hastaya 3 milimetrelik "mini laparoskopi" ile müdahale edildi. İkinci gün taburcu edilen hastanın vücudunda hiçbir iz kalmadı. Bu başarı ekibe, alanında liderlerin katıldığı Türk-Alman Jinekoloji Kongresi'nde özel ödül getirdi.
Sadece Türkiye değil, dünyada yaptığı başarılı operasyonlarla adından söz ettiren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefa Kelekçi, ekibiyle birlikte Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Üç yıl önce Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında Doç. Dr. Serpil Aydoğmuş ile birlikte mini laparoskopi cihazını Üniversiteye kazandıran Kelekçi, İtalya'da 1.5 aylık bir eğitim aldıktan sonra, yeni aletle operasyonlara başladı. Kısa bir süre önce, rahim kanseri tanısı konulan hastaya mini laparoskopi cihazıyla operasyon yapan ekip, hastayı sağlığına kavuştururken, bir ilke de imza attı.
Jinekolojide geleneksel yöntemlerle yapılan operasyonların tümümün "mini laporoskopi" yöntemiyle de yapılabildiğini söyleyen Kelekçi, 3 milimetre çapındaki alet sayesinde operasyonların son derece estetik, dikişe gerek kalmaksızın, geride iz bırakmaksızın yapılabildiğini söyledi. Özellikle genç kızların estetik kaygılar nedeniyle operasyondan çekindiğini dile getiren Kelekçi, bu yöntem sayesinde çikolata kisti ameliyatı gibi operasyonların çok rahat bir şekilde gerçekleştirildiğini anlattı. Dış gebelik, rahimin alınması, yumurtalıkların alınması, sarkma ameliyatları gibi birçok operasyonun, mini laparoskopi yöntemiyle yapılırsa, hastanın normal hayatına dönüş süresinin de bir o kadar kısaldığını belirtti. Hasta için oldukça konforlu olan yöntemin, cerrah için ise zahmetli olduğunu dile getirdi. Geleneksel yöntemle (karın yarılarak) yapılan ameliyat yarım saatte tamamlanıyorsa, mini laparoskopide sürenin bir saate çıktığını belirtti. Nakış işler gibi gerçekleşen operasyon sonrası, hastanın ikinci gün taburcu edildiği bilgisini verdi.
Mini laparoskopinin robotla yapılan operasyonlardan bile çok daha konforlu olduğuna değinen Kelekçi, "Robotla ameliyatta kesilerin toplamı yaklaşık 6-7 santimetre. Robotu kurmak 45 dakika, hasta başına maliyeti ise en az 5 bin lira. Mini laparoskopinin maliyeti ise yüz lira bile değil. Basitleştirmek, bilimselliğin en son ulaşacağı nokta" dedi.
ÖZEL ÖDÜL İKÇÜ'NÜN
Üç yıllık deneyimlerini uluslararası bir kongre olan Türk-Alman Jinekoloji Kongresi'nde sunan ekip, alanında lider ülkeleri bile gölgede bıraktı. Sekiz ülkeden 36 konuşmacının yer aldığı kongrede, Kelekçi'nin konuyla ilgili sunumu, 620 çalışma arasından özel ödüle layık görüldü.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF