Diyarbakır gibi illerimizde kahvaltıda tüketilen ciğer şiş tarifi Masterchef ile birlikte sofralarıma konuk oluyor. Baharatlarıyla ve kuyruk yağıyla soğan eşliğinde pişirilen ciğer şiş evde de hazırlanabilir. Peki, Diyarbakır usulü ciğer şiş nasıl yapılır? İşte ciğer şiş tarifi ve malzemeleri...
#Ciğer Şiş KebabıEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Beş farklı kebapçıda tattıklarımı anlatacağım bu hafta... Kiminin muhammarasını çok seviyorum, kiminin çiğköftesini... Önder Ocakbaşı’nda Adana yassı şişte pişiyor, nefis. Tam kuzu ve gerçek zırh kıyma... Bıçak kesince dağılıyor. Tuzu ve biberi yerinde. Kuyrukyağı miktarı da beni tatmin etti. Ama içlerinde bir yer var ki ustası benim için kebap işinin ordinaryüs profesörü... Fikret Yılmaz Adana Ocakbaşı’ndan söz ediyorum. Buranın özellikle içliköftesini ve ciğerini de kaçırmayın. İçliköftenin içindeki dolgu, kuzu kafes ve but karışımı... Ciğer iyi temizlenmiş, lezzetli; kekiği, pul biberi, kimyonu ve kuyrukyağıyla dürüme sarıp yemek için ideal. Pek ciğer yemeyen kızım Ceylan Handan da sevdi.
#KebapMangalın başına kuruluyor, gözümüzün önünde pişen etlerin tabağımıza düşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sabırsızlığa ustayla yapılan sohbetler de eşlik ediyor... Kebaptan ciğer şişe, yağlı karadan pirzola ve kaburgaya hepimizin çok sevdiği ocakbaşı restoranlarda her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün... İstanbul’un en iyileri hangileri, jürimize sorduk.
#MangalKebap farklı ülkelerde ve Türkiye ülkesinde de sevilen milli yiyeceğimiz olarak bilinmektedir. Kebap doğrudan doğruya ateşin üzerine tutularak pişirilmektedir. Aslında bir kap içerisinde susuz olarak pişirilen et yemeği olarak da tanımlanmaktadır. Çevirmesi, kızartması ya da kavurması yapılmaktadır. Bu seçenekler kebabın pişirme teknikleridir. Kebap çeşitlerinin çoğu ızgarada pişirilmektedir. Fakat tas kebabı gibi seçenekler tencere yemeği olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü gibi kebabın kültürel etkilerden etkilendiği ve buna göre de çeşitlere ayrıldığı aşikardır. Kebap çeşitleri ve isimleri nelerdir, en sevilen kebap çeşitleri ve tariflerini sizler için derledik.
İstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakTarihî yarımada; Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi ile çevrili olan, İstanbul şehrinin ilk kurulduğu yere verilen isimdir. Tarihe konu olan, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin uğrak noktasıdır. Ticaretin de can damarı olan tarihi yarımadanın Eminönü bölümündeki kahvaltı mekanlarını keşfettim Boğaz’ı ayaklarınız altına, Galata Kulesi’ni karşınıza alarak kahvaltınızı yapabileceğiniz harika 3 mekan...
#EminönüBodrum’daki yeme-içme mekânlarına neredeyse her gün bir yenisi ekleniyor. Hepsini deneyimlemek yıllar alır... Biz de şu sıralar iyice sakinleşen Bodrum’a yolu düşecek olanlara zevkle yemek yiyebilecekleri mekânlardan kısa bir seçki yaptık. Kiminin ‘mürdüm erikli bamya’sı meşhur, kimisininse ‘Antep usulü içliköftesi’.
#BodrumHer güzel şeyin bir sonu olduğu gibi yazın da son demlerini yaşadığımız şu günlerde Antalya’nın Kaş ilçesindeki mekanlardan bahsederek sezonu kapatıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş rotamızı kışlık mekanlara çevireceğiz. Kaş’ta yıllar geçse de her daim adından söz ettiren adreslerle birlikte, birkaç farklı mekanın listesini sizler için bir nevi rehber olması adına paylaşıyorum.
#Derya KorkmazTürkiye’nin ilk ‘dijital yemek festivali’ olma özelliği taşıyan 4’üncü Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 9-11 Ekim’de gerçekleşecek. Tüm lezzet meraklıları sosyal mecradan ünlü şefleri, gastroşovları, mutfak atölyelerini, söyleşi ve panelleri izleyebilecek. Bu vesileyle hem Adana turu yapalım hem de festivale bakalım.
#Adana LezzetleriUygun fiyata güzel ve doyurucu bir yemek yemek isteyenler için esnaf lokantaları bir klasik. Ancak aralarında bazıları var ki bırakın gitmişken uğramayı, yol dahi değiştirtir. Siz de kıyısında köşesinde ya da yakınındaysanız aşağıda önerdiğim esnaf lokantalarına mutlaka uğrayın. Pişman olmazsınız.
#SeyahatAdana sokaklarını ağzım açık geziyorum. Ankara’da mıyım, Beyrut’ta mı? Nehir kenarında palmiyelerin koynuna zarifçe uzanan oteller, Seyhan’a bakan villalar Miami’yi andırıyor. Taş Köprü’nün güzelliği, etrafının yoksulluğuysa Bağdat’ı... Kıkır kıkır gülen başörtülü kızlar, hemen arkalarında bir başkası, sanki Selena Gomez ve sokakta klip çekiyor. Dükkânların önünde, modifiye arabalarda artist gibi oturan gençler Bollywood’dan mı fırlamış, Kolombiya’dan mı? Ayrı bir gezegen burası. Adanalı tanıdıklarımın neden böyle delidolu olduğunu anlıyorum içimden gülerek. Alev alev yanıyor bu şehir. Biraz aşağısı sıcacık Akdeniz, yukarısıysa Toroslar’ın gürül gürül akan alüvyonlarıyla yıkanmış Çukurova... Orhan Kemal’in ‘Bereketli Topraklar’ı. Yaşar Kemal’i de püskürtmüş dünyaya, Yılmaz Güney’i de. Adana uzun zamandır ilk kez bir siyasetçisiyle gündeme geliyor. Tamam, son seçimlerin esas yıldızı Ekrem İmamoğlu’ydu, sonra Mansur Yavaş atağa kalktı. Şimdi bu gruba bir isim daha eklendi: CHP’li Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar. Belediye meclisinde, “Ne bakıyon ters ters” demesi, canı sıkılınca “Yeter lo!” diye kesip atması gerilimden illallah eden pek çok insanın yüzünü güldürdü. 26’ncı Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ni bahane edip Zeydan Karalar’ı ziyarete gittik. Siyasetin bu yeni fenomenini ve Türkiye’nin en matrak kentini yakından tanıdık.
#Zeydan KaralarKahramanmaraş’ta, KOSGEB desteğiyle 2 yıl önce lokanta açan Nazan Gözükara, yanında çalışan ustalardan ders aldıktan sonra ocağın başına geçip kebap pişirmeye başladı. Kebap hazırlama ve pişirmenin diğer yemeklere göre zor olduğunu belirten Gözükara, "Hem müşterilerim memnun hem ben memnunum" dedi.
#KahramanmaraşYaz aylarında milyonlarca insan dünyanın dört bir yanından Antalya’ya adeta akın ediyor. Kimi her şey dahil otellerde denizin ve güneşin tadını çıkarıyor, kimi küçük pansiyonlarda hem doğanın hem de tarihin zenginliğini yaşıyor. Antalya bu, her isteğe göre bir yaz tatili alternatifi sunabiliyor.
#AntalyaSatır kullanmak zor. Ritm ile hafif vurarak kavisinde beşik gibi, ahenkle sallarken eti kıyacaksın. Aynı anda ‘Adana’nın yolları taştan, sen çıkardın kebap beni baştan’ türküsünü mırıldanacaksın. Bol kırmızı biberi cömertçe çalışacak ve elinle bi güzel yoğuracaksın. Yassı şişe eti güzelce sıkacaksın. Kömürü sık sık yelleyeceksin. Kebabı lavaşın arasına yorgan gibisarıp çekeceksin. Adana’da işte tam da bunları, kebabın hasını yaptım...
#Adana Kebabı