İstanbul’da yaşayan Elif ve Emre Kaş çifti bebek sahibi olabilmek için yaklaşık 6 yıl mücadele verdi. Doğuştan çift rahmi olan ve gebelikleri düşükle sonuçlanan genç kadın, kişiye özel tüp bebek tedavisi ile hamile kaldı. Genç çift kontrol için gittiği hastanede iki rahimde ayrı gebelikler oluştuğunu öğrendi. Biri doğal yolla diğeri ise tüp bebek tedavisinin ardından yaşama tutunan ikizler, sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açtı.
#IstanbulÇocuk sahibi olmak için üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine başvuran çiftlerde 1/3 kadına ait neden, 1/3 erkeğe bağlı neden, 1/3 oranda ise her ikisine bağlı problem ortaya konulmaktadır. Kadın kısırlığına sebep olan faktörler ele alındığında ise rahim kaynaklı birtakım sorunlara rastlanılmaktadır. Bu grup hastalarda miyom, polip ve doğuştan rahimde şekilsel bozukluklar mevcut olabilir. Bu gibi durumlarda detaylı ultrason muayenesi ve rahim filmiyle problem tespit edilip gebeliği engelleyebilecek risk faktörleri değerlendirmeye alınır. Bazı hastalarda herhangi bir müdahaleye gerek kalmazken bazen de cerrahi tedavi yolu tercih edilebilir.
#Histeroskopiİnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertilitePaige DeAngelo uzun süredir düzensiz periyodu ile uğraşıyordu. İki haftada bir regl olduğu zamanlar yaşıyordu. Bunun nedenini ise 18 yaşına geldiğinde jinekoloğa gidince öğrendi. Paige'in iki vajinası, iki rahmi ve iki serviksi olduğu ortaya çıktı!
#Uterus DidelfisÖZEL Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Kadirağa, çocuk sahibi olamayan veya tekrarlayan düşükleri olan, erken doğum sorunları yaşayan kadınların rahimlerinin incelenerek tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Hakan Kadirağa, rahim anomalileri nedeniyle çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan kadınlarda rahim filmi (HSG), sulu ultrasonografi (SİS) ve histeroskopi denilen rahim içine girilerek kamerayla görüntüleme yöntemleriyle tanı koyulabildiğini belirtti. Rahimde yaşanan sorunların anatomik bazı bozukluklar nedeniyle kendini gösterdiğini kaydeden Dr. Kadirağa, şöyle devam etti:
#İzmirDünyanın yaşadığı teknolojik değişim karşısında hastalıkların teşhisinde kullanılan tanı yöntemleri de büyük bir değişime uğradı. Özellikle de kadınların korktuğu birçok tanı yönteminin çok daha kolay uygulamasının ve hızlı sonuçlar alınmasının önünü açtı. Bunlardan birinin de HSG yani rahim filmi olduğuna dikkat çeken Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak, HSG’nin kısırlık ve tekrarlayan düşük nedenlerinin araştırılmasında yeri doldurulamaz bir rol üstlendiğini ve ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
#Rahim Filmiİnfertilite, halk arasında daha yaygın bilinen adıyla kısırlık, birçok çiftin karşılaştığı bir sorun. Peki kısırlık neden olur, tedavisi var mıdır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#İnfertiliteKürtaj işlemi eğer istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyorsa, buna tıbbi tahliye denilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan kürtaj ile ilgili merak ettiğiniz sorular yanıtlıyor.
#Kürtaj İşlemi Ne Kadar SürerKürtaj nedir? Kürtaj nasıl yapılır? Kürtaj olmak için genel anestezi almaya gerek var mıdır? Kaçıncı haftaya kadar kürtaj yapılır? Kürtaj işlemi ne kadar sürer? Kürtajdan sonra parça kalır mı? İlaç kullanılarak gebelik sonlandırılır mı?
#Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır? Kürtaj SonrasıTıptaki ismi ‘Rahim İçi Araç’ uygulaması, olmasına rağmen ilk çıkan rahim içi araçların kıvrıntılı olması nedeniyle halk arasındaki ismi ‘spiral’ olarak yerleşen bu gebelik önleyici aparatlar doğum kontrolünün en önemli kısmını oluşturuyor. Jinekolog Süleyman Eserdağ, spiral hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#Hormonlu SpiralRahim ağzı ve rahim, embriyonik dönemde müller kanalı ile birleşmesi sonucunda oluşur. Eğer bu birleşme sağlanamazsa, rahim kaynaşması gerçekleşemez ve bu durum rahim anomalilerine götürür. Bu durumdan kaynaklı olarak yaşanılan sorunlar; çift rahim, çift rahim ağzı ya da çift vajina olarak karşımıza çıkar.
#RahimÇoğu kadın için hayatında yaşayacağı en özel anlardan biridir bebek sahibi olmak. Bir mucizeyi hayata getirmek ve ilklerine şahit olmak. Ancak hikaye her zaman böyle bitmeyebilir. Birçok neden bağlı olarak bebek dünyaya gelmeden anne adayı düşük yaşayabilir. Düşüğün bir son olmadığını söyleyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu, konu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı...
#Düşük Belirtileri NelerdirPrematüre doğuma neler sebep olur? Prematüre bebek doğumları kaçıncı haftalar arsında gerçekleşiyor? Prematüre bebeklerde en çok yaşanan sorunlar neler? Prematüre bebekler neden küveze alınıyor ve prematüre bebeklerin bakımı nasıl yapılıyor? Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İbrahim Çelebi sorularımızı yanıtlıyor?
#Prematüre NedirBir mucizeye tanık olmayı beklerken, hikayenin yarım kaldığını mı düşünüyorsunuz? Yaşadığınız olayın sizi ne kadar üzdüğünü ve bir daha toparlanamayacağınıza mı inanıyorsunuz? Tüm bunlar, düşük yapmış çoğu kadının hissettikleri, kafasındaki soru işaretleri ve kaygılarıdır. Düşüğün bir son olmadığını söyleyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu, konu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Düşük Nasıl HissedilirRahim içi araç olarak da bilinen ‘Spiral’ dünyada en sık olarak tercih edilen aile planlaması yöntemlerinden birisidir. Etkinliği iki şekilde olmaktadır: Rahim içine ulaşan spermlerin ölmesini sağlayarak tüplere geçişini engellemek ve bir şekilde oluşmuş olan embriyonun rahim içinde yuvalanmasını önlemek.
#Spiral NedirGenetik hastalıklar, tekrarlayan düşüklerin en sık karşılaşılan sebebidir. Düşüğün en önemli belirtisinin kasık ağrısı ve kan gelmesi olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr Seval Taşdemir, bulantının aniden kesilmesinin de akıllara düşüğü getirebileceğini, anne ve baba adaylarının yaşının düşükte etken olduğunu belirtti.
#Düşük Belirtileri Nelerdir