2021’de yaptıkları işlerle dikkatleri üzerlerine çektiler. Yetenekleri ve yer aldıkları işler kadar güzellikleriyle de ön plana çıktılar. Bu isimleri hafızanıza kazıyın ve daha sık duymaya hazır olun. Aslıhan Malbora, Melisa Döngel ve Yüsra Geyik’le bir araya geldik. Hayatlarını, hayallerini, işlerini ve bilinmeyenlerini konuştuk.
#Aslıhan MalboraÜniversite tercihi yapacak adaylar “Nasıl tercih yapmalıyım?”, “Kimlerle konuşmalıyım?”, “Ailemin istediği bölümü mü yazmalıyım?” gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Her yıl sınava giren milyonlarca adaydan barajı geçenler tercihlerini buna göre yapıyor. İşte biz de bu süreci önde tamamlayan geçmiş yılların sınav birincilerine sorduk. Şampiyonlar, tercihte nelere dikkat ettiklerini, kimleri dinlediklerini, nasıl bir araştırma yaptıklarını anlattı.
#ÜniversiteÖzellikle son yıllarda yanlış tercih yaptığına inanan öğrenciler okullarını bırakıp, bölümlerini değiştirebiliyor. Ancak bu durum öğrenciler üzerinde maddi ve manevi olarak olumsuz etkiler bırakabiliyor. Bu durumda kalan öğrencilerin seçeneklerini açıklayan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, üniversitelerin sunduğu imkanların iyi incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.
#ÖSYMBurçak Yüksektepe Yakut ve İbrahim Yakut çifti sosyal medyada Seyyarhane ismiyle tam zamanlı karavan yaşamına dair içerik üretiyor. 9 ayda 65 şehir gezen tiyatro oyuncusu çift, yolculuğa pandemi döneminde çıktı ve bir daha da eve dönmedi. Gezgin çiftimizle karavanda yaşamanın ve sürekli yollarda olmanın detaylarını konuştuk.
#SeyahatTürkiye günlerdir sahte doktoru konuşuyor. Bu olayın nasıl gerçekleştiğini anlamaya çalışıyor. Neden kocaman yalanlar söylüyoruz? Birey kadar, toplumun ve çevrenin bu yalanların çıkmasında etkisi var mı? Kimi tüm hayatını koca bir yalan üzerine kuruyor, kiminin küçük bir yalanı devasa bir çığa dönüşüyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çevresindekilere meslek, okul, yaşadıkları yer gibi konularda yalan söyleyen insanların hikayelerini dinledik
#YalanMalatyalı değirmenci bir baba ile ev hanımı annenin ilk çocuğu olan İbrahim Ethem Hamamcı (24) Fen Lisesi'nden mezun oldu, 2016'da LYS Türkiye birincisi olarak üniversiteyi kazandı. Uluslararası tıp bölümünü seçen Hamamcı, aynı anda bilgisayar mühendisliği de okuyarak çift anadal yaptı ve okulu Medipol Üniversitesi'nde bir ilke imza attı. Bilgisayar mühendisliğinden mezun olan Hamamcı, tıp fakültesi 6'ncı sınıfta olmasına rağmen Yale, Pensilvanya Üniversitesi gibi dünyanın en saygın üniversitelerinden burslu doktora kabulü aldı. Ama o, tercihini İsviçre'den yana kullandı ve şimdi en büyük hedefi, sağlıkta yapay zeka üzerine çalışarak doktor meslektaşlarının üzerindeki yoğun hasta yükünü biraz olsun hafifletmek.
#İstanbulHayvansal gıdalara alternatif üretmek için yola çıkan girişimci Emine Yılmaz markasını kurdu. Bitkisel havyar ürününü e-ticaret kanalı ile satışa sunan Yılmaz, bitkisel et ve süt üretimi için de hazır. Yatırım almaları halinde 2023 yılında bitkisel süt ve et ürünlerini tüketici ile buluşturacaklarını söyleyen Emine Yılmaz, “Bitkisel ürün teknolojilerinde Türkiye’nin bir üs olmasını istiyoruz” dedi.
#Hayvansal GıdaYatay Geçiş, üniversite eğitimi gören pek çok öğrencinin duyduğu terimler arasında yer almaktadır. Belirli dönemlerde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, aynı bölümün okutulduğu farklı bir üniversiteye geçiş imkanı tanıyan Yatay Geçiş süreci, öğrenciler kadar bu tarz haberlerle karşılaşan kişilerin de dikkatini çekiyor. Peki, Yatay Geçiş nedir ve nasıl yapılıyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Yatay GeçişNişantaşı Üniversitesi, ‘Eğitim 5.0’ ile farklı bir eğitim modeli uyguluyor. ‘Global Dijital Eğitim’ ile dünyanın en tanınan üniversiteleriyle ortak müfredat kullanan üniversite, İstanbul’da şehrin merkezi Maslak’taki NeoTech Kampüsü’nde yeni öğrencilerini bekliyor. Farklı oranlarda olmak koşuluyla neredeyse tüm öğrencileri burslu olan Nişantaşı Üniversitesi’nin teknoloji odaklı kurulan ve geleceğin dünyasını şekillendiren NeoTech Kampüsü’nde yaklaşık 40 bin kişi öğrenim görüyor.
#Nişantaşı ÜniversitesiKoronavirüsle birlikte bağışıklığı güçlendiren maddelere olan talep de arttı. Son günlerde özellikle çörek otu yağına ciddi bir ilginin olduğunu söyleyen Zade Vital Genel Müdürü Kadir Taha Büyükhelvacıgil, “Biz de hakkında en fazla klinik çalışma yapılan değerli tohumlardan biri olan ve bağışıklığı dengeleyici etkiye sahip çörek otu yağıyla çalışmalarımızı arttırdık. Özellikle ABD’den gelen talep çok fazla” dedi.
#GazetehaberleriMühendislik yerli teknoloji geliştirmek, üretimi artırmak ve gelişmişlik ve refah seviyesini yükseltmek için önemli bir meslek. Ülkemizin ve dünyanın geleceği iyi yetişmiş mühendislere emanet. Bu yazıda mühendislik ne tür yetkinlikler gerektirir ve mühendislik eğitiminin geleceği ile ilgili konulara değineceğim.
#MühendislikSBÜ Rektörü ve SAHADER Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, "SAHADER'deki gerçek ve tüzel kişilerin yaptıkları bağışlardan sağlanan kaynaklar kullanılarak YKS puan sıralamasında Türkiye genelinde ilk 100'e giren ve SBÜ'yü tercih ederek kesin kayıt yaptıran öğrencilere aylık 3 bin, 101-500'e giren ve kesin kayıt yaptıran öğrencilere aylık 2 bin, 501-1.000'e giren ve SBÜ’yü tercih ederek kesin kayıt yaptıranlara aylık 1.000 lira üstün başarı bursu verme kararı aldık" dedi.
#Sağlık Bilimleri ÜniversitesiKamran Türkoğlu... Amerika’da sürücü olmadan 256 kilometre hıza ulaşan otonom aracının algoritmasını yazdı, yani beynini tasarladı. Uzay ve uçak yüksek mühendisi olan, 2 yıla yakın NASA’da çalışan 35 yaşındaki Doçent Dr. Türkoğlu, Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada, “NIO EP9 ile en hızlı insansız gidebilen otomobili geliştirdim. Dünyada otonom teknolojisine yön veren insanlar arasında yer almak istiyorum” dedi.
#Kamran TürkoğluSınavlara yalnızca öğrenciler giriyor ama hazırlık süreci tüm aileyi etkiliyor. Ebeveynler de en az adaylar kadar stresli ve zor bir dönemden geçiyor. Çocuğuna destek olmak isterken onu daha da strese sokabiliyor. Uzmanlar aileleri, çabaları için çocuklarını takdir etmeleri konusunda uyarırken, uygun bir çalışma ortamı oluşturulmasına yardımcı olmalarını da öneriyor.
#Ebeveyn