Güncelleme Tarihi:
Dünyada üniversiteler kampüste ve kentte kurulu olanlar olarak ikiye ayrılsa da İstanbulArel Üniversitesi 80 bin metre karelik yerleşkesiyle hem kent hem de kampus üniversitesi olmayı başarıyor. En önemlisi, yerleşke içinde yer alan modern yaşam merkezleriyle başlı başına bir üniversite kenti olması. Düzenlediği projelerle öğrencilerinin iş hayatına katılmasını kolaylaştıran İstanbul Arel Üniversitesi, akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerini de ortaklık anlaşması yaptığı dünyanın seçkin üniversiteleriyle bir araya getiriyor.
Günümüzde İstanbul, üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin ilk tercih ettiği kent olma özelliğini koruyor. İyi eğitim veren üniversitelerin varlığı, kozmopolit bir kent olması ve sunduğu imkânlar birçok öğrenciyi İstanbul’da eğitim görmeye itiyor. Fakat metropolun öğrenciye yaşattığı sorunlar bir süre sonra öğrencinin motivasyonunu bozabiliyor, daha önemlisi öğrenciyi yalnızlaştırabiliyor. İşte İstanbul Arel Üniversitesi yarattığı sosyal tesislerle mega kent İstanbul’un yarattığı sorunları en aza indirerek öğrencilerini iyi bir eğitim görmelerine imkan sağlıyor. Eğitiminin kalitesini en üst düzeyde tutacak güçlü altyapısının yanı sıra öğrencilere kendilerini sosyalleştirebilecek yaşam alanları da yaratan İstanbul Arel Üniversitesi’nde üniversite yaşamı fark yaratıyor.
TÜM İHTİYAÇLAR KARŞILANIYOR
1990 Yılında açılan Arel Koleji’nin 20 yıllık tecrübesiyle kurulan İstanbul Arel Üniversitesi ile birlikte Arel Eğitim Kurumları, anaokulundan üniversiteye köklü bir eğitim kurumu olmanın gururunu yaşıyor. İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Yerleşkesi ile Büyükçekmece ilçesinde Eğitimi ve Sosyal yaşamı birleştiren yeni bir kent yarattı. Büyükçekmece Tepekent Yerleşkesi ve Küçükçekmece Sefaköy Yerleşkesi ile hem şehir, hem de yerleşke üniversitesi olma özelliği taşıyor.
Kent Üniversitesi statüsünde, Küçükçekmece Sefaköy Yerleşkesi’nde; 6 Amfi, Proje Salonları, Araştırma Laboratuarları, Çizim Atölyeleri, 800 metre karelik alanda modern Kütüphane, 650 kişilik Tiyatro-Konferans salonu ve 1.000 metre karelik iki adet Teras ve kafeterya bulunmakta.
Öğrenci alındıktan seneler sonra kampus ve altyapı çalışmalarına başlayan yönetim anlayışına karşı çıkan İstanbul Arel Üniversitesi, Tepekent Yerleşkesi’ni kuruluş sürecinden çok önce hazır hale getirdi. Tepekent Yerleşkesi, Büyükçekmece Gölü’nün batısında, Tepekent Uydukenti içerisinde yer almakta. Tepekent Yerleşkesi, toplam 65 bin metre karelik kapalı alan ve 20 bin metre karelik açık alan olmak üzere toplam 80 bin metre karelik alan üzerine kuruldu. Yerleşke’de, 3 bin metre karelik Mühendislik Atölyeleri, 2 bin metre karelik Kütüphane, 900 kişilik Konferans ve Tiyatro Salonu, 7 bin metre karelik üzerinde yemek ve kafeterya alanları, Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu, kapalı ve açık spor alanları ile her türlü teknolojik alt yapı ve konfor öğrencilerin hizmetine sunuluyor.
AREL PARK PROJESİ BAŞLIYOR…
Tepekent Yerleşkesi içinde 400 bin metre2’lik açık Spor ve Sosyal Tesis Projesi olan Arel Park’da, Modern Atölyelerden Türk Hamamı’na kadar her şey düşünüldü. Yapımına başlanan proje kapsamında;
5.000 kişilik Açık Hava Tiyatrosu,
2 adet Açık Olimpik havuz
1 adet Standart Futbol sahası 70x105 m
5 adet Futbol Halı Saha
15 adet Basketbol oyun alanı
10 adet Tenis oyun alanı
2 adet Beach Volley alanı
1 adet Mini Golf oyun alanı
5 adet Kafeterya alanı 3000 kişilik
8 km’lik yürüyüş ve koşu parkuru
3.000 araçlık otopark yer almakta.
AREL’DE ÖĞRENCİLER VİLLADA YAŞIYOR!
İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Yerleşkesi’nin bulunduğu 6 milyon metre karelik alan üzerine kurulu Tepekent Uydukenti’nde 2 buçuk milyon metre karelik yeşil alan bulunuyor.
Uydukent içerisinde yer alan "Öğrenci Villaları" sadece İstanbul Arel Üniversitesi öğrencilerinin konaklamasına ayrılmış. Tepekent Yerleşkesi’ndeki “Öğrenci Villaları”, ortak kullanımlı havuzlara ve sportif tesislere sahip. Ayrıca öğrenci villalarının tamamında ortak dinlenme alanı mevcut. Kız ve erkek yurtları ayrı binalarda olup, temizlik hizmetleri odalarda ve ortak yaşam alanlarında gün boyu karşılanmakta. Dahası yurt müdürlüğü; güvenlik elemanları, sağlık ekibi ve teknik ekibiyle 24 saat öğrencilerine hizmet vermekte.
600 öğrenci kapasiteli “Öğrenci Villaları”nda bir, iki ve üç kişilik oda seçenekleri sunulmakta. Öğrenci Villaları’nda konaklayan öğrencilerin şehir merkezine ulaşımları için İstanbul Arel Üniversitesi’ne ait ücretsiz ring servisler ulaşımı sorunsuz hale getiriyor.
BURS KESİNTİSİ YOK
İstanbul Arel Üniversitesi öğrencilerine ÖSS Bursu, Onur ve Özel Burslar, Başarı Bursları ve Spor Bursu sağlanmakta. Ayrıca, bir bölüm veya programa burssuz yerleştirilip, bir akademik yılda genel not ortalaması 4.00 üzerinden 3.50 ve üstünde olan öğrencilere de Rektörlüğün belirlediği oranda öğrenim ücreti indirimleri uygulamakta. Ek olarak başarılı öğrencilere maddi olanaklar da sağlanmaktadır. İstanbul Arel Üniversitesi öğrencilerinin %42’si yani iki öğrenciden biri burslu okumakta. Ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümlerine Özel Yetenek Sınavı sonucu kayıt yaptıran tüm öğrencilere %50 Sanata ve Yeteneğe Destek Bursu verilmekte.%100, %50 ve %25 Burslu programlara yerleştirilen öğrencilere sağlanan burslar lisans ve önlisans programları yasal öğrenim sürelerince geçerli olup bu süre içinde hiçbir şekilde burslar kesilmez.
İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ AÇILDI
İstanbul Arel Üniversitesi’ne iki şekilde öğrenci alınmakta. Merkezi Yerleştirme ve Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre. Bu kapsamda herhangi bir puan türenden 140.000 puan ve üzeri alan öğrenciler İstanbul Arel Üniversitesi tarafından düzenlenen Özel Yetenek Sınavı’na başvurma hakkına sahip. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan Moda ve Tekstil Tasarımı, Grafik Tasarımı ve İç Mimarlık Bölümlerinde 4 Yıllık Lisans eğitimi verilmekte.
YURTDIŞI EĞİTİM FIRSATI
İstanbul Arel Üniversitesi 2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu’na başvurarak ERASMUS Üniversite Beyannamesi’ni (Erasmus University Charter – EUC) almaya hak kazanmıştır. Yurt dışındaki üniversitelerle işbirliğine gitmekle kalmayıp öğrencilere staj imkanı tanıyan kuruluşlarla anlaşmalar yapmak için çalışmalara başlamış.
Almanya, İngiltere, Fransa, Cek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Bulgaristan Portekiz’deki en prestijli üniversitelerle ERASMUS programı dâhilinde ortaklık anlaşmaları yapıldı.
ÖĞRENCİLERİMİZ ÇİFT DİPLOMA İLE FARK YARATIYOR!
İstanbul Arel Üniversitesi’nde lisans eğitim-öğretimine kayıtlı olan öğrenciler, okumuş oldukları bölümde not ortalaması 3.00 üzeri olup, en erken 3. yarıyıl en geç 5. yarıyılda ilgili fakülte dekanlığına başvurarak Çift anadal yapma hakkına sahip.
Çift anadala başvuran öğrenci, başvurmuş olduğu bölümün zorunlu tüm derslerini başarıyla tamamlamakla yükümlü. Çift anadal programını başarı ile bitiren öğrencilere iki ayrı lisans diploması verilmekte.
Yandal Programı'nın amacı ise kendi bölümünün lisans programını başarı ile yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini sağlamak. Öğrenciler, okumuş oldukları bölümde not ortalaması 2.5 üzeri olup, en erken 4. yarıyıl en geç 6. yarıyılda ilgili fakülte dekanlığına başvurarak Yandal yapma hakkına sahip. Böylece, kendi lisans programlarına ek olarak diğer alanlarda da eğitim yapma olanağı bulabilmekte. Yandal programını başarı ile bitiren öğrencilere lisans diplomaları ile birlikte Yandal Sertifikası verilmekte.
ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ ARTIYOR!
İstanbul Arel Üniversitesi Kariyer Merkezi (ARELKAM) henüz üçüncü yılının içersinde olmasına rağmen birçok alanda farklılığını ortaya koyuyor. Öğrencilerin kariyer ile ilgili her türlü ihtiyacına cevap vermek üzerine kurulmuş olan merkez, geleneksel olan iş bulma ve staja yerleştirme misyonlarının dışına çıkarak; kariyer planlama, meslek seçimi, kişilik testleri, kariyer danışmanlığı, sahte mülakatlar, ön yazı ve özgeçmiş oluşturma gibi konularda öğrencilerine hizmet veriyor. Daha birinci sınıftan itibaren öğrenciler ile irtibata geçerek, onlara kariyerlerini ne kadar erken planlamaya başlarlarsa, mezun olduklarında iş hayatına da o kadar hazır olacaklarını anlatıyor.
İstanbul Arel Üniversitesi’nde üniversite ve sanayi işbirliğine oldukça önem verilmekte. Öğrencilere sunulan staj olanakları sanayi işbirliğinin ilk adımıdır. Üniversitede her yıl düzenlenen “Kariyer Günleri”nde sektöründe uzman kişilerle öğrenciler bir araya getiriliyor.
İstanbul Arel Üniversitesi’nde 1000’i aşkın kurumla çözüm ortaklığı yapılmaktadır.
2008-2009 Akademik yılında ilk mezunlarını veren üniversite de mezunların kariyer planlamalarını sağlıklı yapabilmeleri için “Kariyer Planlama ve Uygulama Merkezi” tarafından öğrenciler için yıl boyunca çeşitli eğitim ve çalışmalar yapılmakta.
Bu çalışmalar doğrultusunda mezunların büyük bir bölümü mezun oldukları alanlarda iş hayatına ilk adımlarını attılar.
AREL’DE “İŞYERİNDE EĞİTİM PROJESİ”NİN EN ÖNEMLİ KAZANÇLARINDAN BİRİ: İŞ OLASILIĞI
Dünya ve Türkiye Ekonomisi’nin içinde bulunduğu durgunluk İstanbul Arel Üniversitesi’nin “İşyerinde Eğitim” projesine yeni bir hayat veriyor. İşyerinde Eğitim Projesi, öğrencilerin eğitim gördükleri alanlarda birinci sınıfın ilk döneminden itibaren anlaşmalı kurumlarda haftanın belirli günleri işe gittikleri ve üniversitede gördükleri derslerle çalışma hayatını birleştiren programlar olarak tasarlanmış. İstanbul Arel Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kariyer Planlama Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Cemal Yükselen; “İhtiyatlı ve tedbirli işveren kurumlar, deneyimli çalışanlar aldıklarını bildikleri için sanayide eğitim projesi mezunlarını işe almanın iyi bir strateji olduğunu artarak görüyorlar” diyor.
Merkezin yaptığı araştırmalar sonucunda, İşyerinde Eğitim Projesi’ne katılmış öğrencilerin yüzde 95’inin mezun olduktan hemen sonra iş sahibi olduğu görülmüştür. Dahası yüzde 60’dan fazla öğrenci okuldayken yanlarında çalıştıkları işverenlerin tam zamanlı iş tekliflerine olumlu dönmektedirler.
Prof. Dr. Cemal Yükselen ekliyor; “İşverenler çalışanları seçerek alabilme şansına sahip oluyorlar ve beğenmedikleri elemanları eleyip, yeni fikirleri olan dinamik kişileri kadrolarına dâhil ediyorlar.”
İstanbul Arel Üniversitesi İşyerinde Eğitim Projesi’ni Meslek Yüksekokulu bünyesinde başlatmıştır. Birinci sınıfın Bahar Dönemi itibariyle başlayan program haftanın en az iki iş günü öğrencilerin kendi alanlarında üniversitenin onayladığı 1000’in üzerindeki çeşitli çözüm ortağı kurumlarda çalışması şeklinde tasarlanmıştır. Program zorunlu tutulmadığı gibi, belirli bir not ortalamasının üzerindeki öğrencilerin katılabildiği belirtiliyor. Üniversitedeki 24 programın tümünde, öğrencilerin çalışkan ve istekli olduklarını göstermeleri durumunda, arzu ediyorlarsa programa katılabilmektedirler.
Öğrencilerin çoğunluğunun şu anda İstanbul’da çalıştığını belirten yetkililer, ileriye dönük lisans öğrencilerinin de üçüncü sınıf olması ve projeye dâhil olmaları durumunda - İstanbul Arel Üniversitesi 2008–2009 öğretim yılı itibariyle Lisans öğrencisi alıyor ve öğrencilerin çoğunluğu henüz ikinci sınıfta- hedeflerinin İstanbul dışı şehirlere ve hatta yurt dışına da proje kapsamında öğrenci gönderebilmek olduğunu söylüyorlar. Mezun olacak öğrencilerin yarısına çalışma şansı yakalandıktan sonra işveren kurumlar tarafından iş teklifi geleceği de tahmin ediliyor.
Çalışanların sigortasının İstanbul Arel Üniversite tarafından yapılması, sigortalı çalışanlarına ödeyecekleri pek çok masrafın yapılmayacak olması da kurumların büyük ölçüde tasarruf etmesine olanak veriyor.