Güncelleme Tarihi:
Betül KARABACAK/İSTANBUL (DHA) - İSTİNYE Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından meslek yüksekokullarına çift anadal uygulaması getirildiğini ve İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun programlarında gerekli düzenlemeleri sağlayarak uygulamayı tamamen ücretsiz olarak bu akademik yıl ile birlikte hayata geçireceğini söyledi.
Meslek Yüksekokulu (MYO) programlarında çift anadal uygulamasını detaylarını aktaran Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, şöyle konuştu:
"YÖK bu yıl aldığı bir kararla daha evvel sadece lisans eğitimi için geçerli olan çift anadal yapma imkanını önlisans programlarına da sağladı. Çift anadal,bir ön lisans programında eğitim görmeye hak kazanan öğrencinin gerekli şartları sağlaması halinde, ikinci bir ön lisans programında da eğitim almasıdır. Örneğin Adalet programını kazanmış bir öğrencinin aynı anda İnsan Kaynakları Yönetimi programında da eğitim görmesi ve iki diploma alarak mezun olmasıdır.İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde 13,Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde ise 14 farklı programımızın tamamında çift anadal uygulaması mevcuttur. Programlarımızın büyük kısmında öğrenciye birden fazla seçenek sunulmaktadır. Öğrencimiz,İnsan Kaynakları Yönetimi Programında eğitim alırken,Pazarlama veya Spor Yönetimi Programlarından birini tercih ederek eğitimini çeşitlendirebilecektir.İsteyen öğrencilerimiz İkinci sınıfın başından itibaren ücretsiz olarak çift anadal uygulamasından yaralanabilecektir. Meslek Yüksekokullarına sağlanan çift anadal uygulamasını hayata geçiren ilk Üniversite olmanın mutluluğunu taşıyoruz.Bu uygulamanın öğrencilerin istihdam edilebilirliğine önemli katkı sağlayabileceği düşünüyoruz."
ŞARTLARI NELER?
Ücretsiz çift anadal uygulaması için YÖK'ün belirlediği bazı başarı kriterleri olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Erenel, "Bunun için ders not ortalamasının100 üzerinde 70 veya 4’lü not sisteme göre 2.72 olması, o zamana kadar gördüğü derslerin hepsinde başarılı olması ve program içerisinde de ilk yüzde 20 arasında yer alması gibi başarı kriterleri mevcuttur. Elbette her programın kontenjanını da dikkate almak gerekir. Bu uygulama aynı zamanda lisans tamamlamada öğrencinin tercihinde dikkate alabileceği seçenekleri de artıracaktır.Tek bir programa ait 3-4 lisans alanı tercih seçeneği varken,2 programda eğitim alma halinde lisans alanı tercih sayısı da önemli ölçüde artacaktır" dedi.
DİKEY GEÇİŞ SINAVINA HAZIRLAYAN ÖZEL SEÇMELİ DERS KOYDUK
MYO programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına devam edebilmek için Dikey Geçiş Sınavına girdiklerini,ancak yetersiz hazırlık nedeniyle başarılı olmakta zorlandıklarını belirten Erenel, “Temmuz ayı içerisinde ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sayısal ve sözel sorulardan oluşan “Dikey Geçiş Sınavı”nda bütün öğrencilerimizin başarılı olmalarını arzu ediyoruz. Bunun için ikinci sınıfın son dönemine “Dikey Geçiş Sınavına Hazırlık” adı altında, öğrencimizin yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerinin de gelişimine de katkı sağlayacağını düşündüğümüz seçmeli bir ders koyduk. Bu dersin kredisi ve diğer dersler gibi sınavları da olacak.İlave bir ücret almaksızın vereceğimiz bu ders ile öğrencilerimizin Dikey Geçiş Sınavı’na hazır olarak mezun olmalarını ve zaman kaybetmeden eğitimlerine lisans programlarında devam etmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.
ÜLKEMİZİN SİBER GÜVENLİK ALANINDA YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNE KATKI SAĞLAMAYI PLANLIYORUZ
İstinye Üniversitesi'nde ayrıca ücretsiz olarak siber güvenlik eğitimi de sunduklarını söyleyen Erenel, konuşmasını şöyle noktaladı:
"Bilgi ve iletişim teknolojisinin gelişmesi ve kullanım alanlarının yaygınlaşması ile birlikte siber uzay adı verilen yeni bir dünya karşımıza çıkmaya başlamıştır.İşlemci ve kontrolörlerin bulunduğu internet, telekomünikasyon ağları ve bilgisayar sistemlerini de içine alan, birbirine bağlı bilgi teknolojileri altyapılarının olduğu küresel bir alan şeklinde tanımlanabilen siber uzayın güvenliğine yönelik siber tehdit adını verdiğimiz saldırılarda artış olduğunu görüyoruz. Günlük yaşamı ciddi olarak etkileyen ve büyük boyutlarda ekonomik kayıplara da yol açabilen bu tür saldırılarla mücadele giderek önem kazanmaya başlamıştır.Siber saldırılarla mücadele için ülkemizin yetişmiş çok sayıda insan gücüne ihtiyacı bulunmaktadır. İstinye Üniversitesi bir sosyal sorumluluk anlayışı içerisinde ülkemizin ihtiyacı olan siber güvenlik uzmanlarının yetişmesine katkı sağlayabilmek için 2 yıllık eğitim içerisinde bütün öğrencilerine ücretsiz olarak “Siber Güvenlik Sertifika Eğitimi” verecektir."
(FOTOĞRAFLI)