Henüz sektörde çalışan çok fazla vegan şef yok. Ama üniversitelerin vegan kulüpleri bu konuda çok aktif, bitki temelli lezzetlere ilgi duyan birçok gastronomi tutkunu genç yetişiyor. Ben ve restoran ekibim katıldığımız birkaç okul etkinliğinden aldığımız enerjiyi mutfağımıza yansıttık. İspanyol esintili tarifler hazırladık.
#ZeytinyağıChurros, İspanya mutfağının meşhur tatlılarından biri. Kızartılarak hazırlanan bu nefis tatlı, çikolata sosu veya süt reçeli ile servis ediliyor. Görünüm olarak halka tatlısına benzeyen bu güzel lezzeti tercihe göre farkı soslarla da tüketebilirsiniz. Peki Churros nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte Churros tarifi ve yapımı...
#Churros Nasıl YapılırTütsülenmiş dana sosisli hot dog... Tikka masala soslu tavuk... Fajita... Süt reçelli churros... Galataport’ta açılan Vandal’ın menüsüne uluslararası mutfaktan örnekler ve modernize edilmiş sokak yemekleri hâkim. Ayrıca Türk usulü serpme kahvaltı da var. Reçelleri ev yapımı, bal Erzincan’dan...
#Galataportİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakRika aslında yeni değil, pandemide açıldı ama kıvamını yeni yeni bulanlardan. Kısıtlamalarda kaybettiği zamanların hıncını fena çıkarıyor, gelip giden meşhurlar açısından Gizli Kalsın’ın Cihangir versiyonu gibi. Masalarda Hasan Can Kaya, Kadir Doğulu, İlker Ayrık gibi isimler göze çarpıyor.
#EtkinlikKoronavirüs pandemisinin başlangıcında 24 saat evde kaldığımız dönemlerde birçok kişi mutfakla tanıştı, hiç denemediği yemek tariflerini yapmaya başladı. Doğal olarak internet arama motorlarında yemek tarifi aramalarında da ani bir yükseliş oldu.
#ChurrosŞimdiye kadar gastronomiyi uluslararası tanıtımlarda çok etkin kullanamadık. Turizm Bakanlığı bünyesindeki TGA’yı (Turizm Geliştirme Ajansı) bu konuda önemsiyor ve pek çok şeyin öncüsü olarak görüyorum. İtalyanlar tüm turistik ve kültürel değerlerini ‘mutfak’ çatısı altında tanıtabiliyorsa biz neden yapmayalım?
#YazarÖzellikle evde yemek tutkunlarının yakından takip ettiği sosyal medya sitesi Pinterest, koronavirüs karantinası döneminde kullanıcılarının en çok hangi tarifleri arayıp pin'lediklerini açıkladı. Türkiye'nin de aralarında olduğu ülkelerde özellikle hamur işleri öne çıkıyor. Peki hangi ülkede ne arandı? İşte cevapları...
#PinterestBugüne kadar gittiği hiçbir şehre aşık olmayan, Avrupa’nın aynı gotik mimarisini görmekten az buçuk sıkılan, gittiği yerlerin tarihinden etkilense, bir gözü deniz arayan; denizi bulsa "eğlenceli bir şeyler yok mu?" diye etrafına bakınan benden başka birileri var mı bilmiyorum. Ama siz de benim gibi, bugüne kadar gittiğiniz tüm lokasyonlardan içinizde bir eksikle döndüyseniz, bu şehirde kalbinizi bırakmaya hazır olun!
#BarselonaBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru Erkeİspanya mutfağına özgü tatlı lezzetlerinden olan çiroz, Türk mutfağındaki halka tatlısına benzerliği ile yabancı olmadığımız lezzetlerden. Hamur tatlısı olan İspanyol tatlısı churros (çiroz) hazır konum geldikten sonra kızartılarak servis ediliyor. Basit malzemelerde hazırlanan çirozun tarifini merak edenler, internetten bu tatlının yapımını araştırıyor. Peki, çiroz nasıl yapılır? Çiroz malzemeleri nelerdir?
#ChurrosArmutlu’daki El Sabor Gastroteka, farklı lezzetlerle tanışmak isteyenleri cezbedecek bir Latin Amerika restoranı. Geleneksel ‘esnaf lokantası-kebapçı-balıkçı-meyhane’ dörtlüsü dışına çıkmaya karar verirseniz deneyin.
#PufböreğAltı günlüğüne İspanya’nın Endülüs bölgesindeyim. Burada kadınlar yaşamın dışında değil, odak noktasında. Eğlence de bazı ülkelerde olduğu gibi kapalı kapılar ardında değil, kamuya açık alanlarda... Mimari ve kent planlaması buna çok uygun; trafiğe kapalı sokaklar, dışarı kurulmuş masalar... Mutfak derseniz, o da ağzınıza layık!
#İspanyaBarselona tarihi, kültürü, mimarisi ve sanatının yanı sıra kendine özgü zengin mutfağı ile de ziyaretçilerine kendisini fazlasıyla cazip kılıyor. İspanyol mutfağı deniz ürünleri ağırlıklı olduğu için deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet Barselona. Atıştırmalık denilemeyecek kadar lezzetli ve doyurucu tapasları, İspanyol mutfağının vazgeçilmezi olan paellası, deniz ürünleri, churros ve crema catalana gibi lezzet patlaması yaşatacak tatlıları ile yemek kültürü bir hayli zengin bir şehir. Barselona’da gideceğiniz birçok mekân eğlenceli ortamı, kalabalığı, gürültüsü, neşesi ve samimiyeti ile tam anlamıyla Akdenizli. İşte size denemeden dönmemeniz gereken lezzetleriyle Barselona mekânları.
#BarselonaBarselona tarihi, kültürü, mimarisi ve sanatının yanı sıra kendine özgü zengin mutfağı ile de ziyaretçilerine kendisini fazlasıyla cazip kılıyor. İspanyol mutfağı deniz ürünleri ağırlıklı olduğu için deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet Barselona. Atıştırmalık denilemeyecek kadar lezzetli ve doyurucu tapasları, İspanyol mutfağının vazgeçilmezi olan paellası, deniz ürünleri, churros ve crema catalana gibi lezzet patlaması yaşatacak tatlıları ile yemek kültürü bir hayli zengin bir şehir. Barselona’da gideceğiniz birçok mekân eğlenceli ortamı, kalabalığı, gürültüsü, neşesi ve samimiyeti ile tam anlamıyla Akdenizli. İşte size denemeden dönmemeniz gereken lezzetleriyle Barselona mekânları.
#Barselona50 yıldır kalitesini koruyan restoranlar mı ararsınız, yaratıcı eserlerin sergilendiği galeriler mi, Amerikan usulü brunch’lar mı? Şu anda yaz mevsimini yaşayan Paraguay’ın başkentinde hepsini bulmak mümkün. Asunción restore edilmiş tarihi binaları, Arnavut kaldırımı sokakları, kentin kültürünü yansıtan kafeleri, modern otelleriyle kıymeti yeterince fark edilememiş büyüleyici bir şehir.
#36 Saatte AsunciónYola çıkmanın tam vakti. Gidilen yerlerden keyif almanın ilk şartı da damakları şenlendirmek. Ben, kent gezilerimde, sabah ve öğle yemeklerini genellikle sokakta yerim. Hem çok lezzetli hem de ucuz olur. Ayrıca kuyruklarda sürpriz dostluklar da kurulur. İşte not defterimdeki sokaklara damgasını vuran lezzetler.
#Lezzet DurağıMeksika’da keşfetti, İspanya’da çikolataya bandırdı, Moda’da İstanbul’un ilk ‘churros’ tatlıcısını açtı. Turizmci Özgür İshakoğlu dünyanın farklı kıtalarında yıllarca yaşadıktan sonra İstanbul’a döndü, İspanyollar’ın ünlü tatlısı ‘churros’ satan bir mekan bulamayınca eşiyle kolları sıvadı...
#Churros NedirKatalan mutfağının, Akdeniz’le birleşip, deniz ve güneş sosuna bulandığı yer Barcelona… Yemek, içmek eğlenmek ve haz almak üzerine kurulmuş bir dünyaya ziyaretçi olarak gittiğinizde Barcelona size "İyi ki geldin tabağımdaki en güzel baharat sensin" diyor. Okurumuz Oya Mumcuoğlu, Barcelona mutfağını test etti, izlenimlerini yazdı.
#Barcelonaİspanya’nın en büyük iki şehrinden biri olan Madrid (diğeri Barcelona) çok canlı; özellikle haftasonları, Londra, Paris gibi diğer metropollerden akın akın insan geliyor. Neredeyse, 24 saati yaşayan bir metropol. Ne zaman dinleniyorlar diye kendi kendinize sormadan edemiyorsunuz. Her yaştaki insanı gerek tek başına gerekse de bir arkadaş grubuyla birlikte, günün her saatinde, bir bar ya da kafeteryada görebilirsiniz.