Veganlık dünya genelinde giderek daha fazla insanın dikkatini çeken bir yaşam biçimi. Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere farklı boyutları olan bir yaşam felsefesi…
#Metro MarketKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeBalık, dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir dersek yanlış olmaz. Çünkü yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Balık yemek kadar hangi balığın hangi mevsimde tercih edileceğini de bilmek önemli. Çünkü, balığın lezzeti de mevsime göre değişiyor. Peki, ekim ayında aangi balıklar yenir? İşte ekim ayı balık önerileri...
#BalıkGastroANTEP Kültür Yolu Festivali’ne katılanlar birçok deneyimi bir arada yaşama fırsatı buldu. Operadan baleye tiyatrodan konsere Gaziantepliler birçok sanatçıyı izleme fırsatı bulurken gençler Local Chef yarışmasına yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca lezzet durağı da Gaziantep mutfağından çıkan eşsiz lezzetleri halkla buluşturdu.
#Gastroantep Kültür Yolu FestivaliMevlid Kandili, Peygamber Efendimizin doğum günü nedeniyle her yıl Rebiülevvel ayının 12. gecesi idrak ediliyor. 2024'te Mevlid Kandili 14 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor.İslam dünyası, Peygamberimizin dünyaya gelişini kutlamak için Mevlid Kandili'ni bekliyor. Mevlid Kandili'nde ne yapılır, kandilde ne dağıtılır? merak ediliyor. Biz de HÜRRİYET & LEZİZZ olarak sizler için kandil şekeri tarifi, pişi tarifi, iki tane kıyır kıyır kandil simidi tarifi ve iki tane de farklı kandil helvası yaptık.
#Kandilde Ne DağıtılırCoğrafi işaretli Manisa sultani çekirdeksiz üzümü dünyanın en eski meyve türlerinden biri. Sofralık olarak taze taze yenebildiği gibi zaman zaman farklı tariflerde de tercih edilebiliyor. Bu çok lezzetli meyvenin yapraklarıysa genellikle zeytinyağlı sarma yapımında kullanılıyor.
#Sultani Çekirdeksiz ÜzümBim 13 eylül 2024 kataloğu satışa sunuldu. Bu hafta BİM'e gelecek ürünler listesi açıklandı. Bim kataloğu bu hafta da geniş ürün yelpazesiyle ilgi görüyor. Bim aktüel 13 Eylül 2024 içerisinde ise; Philips Air Fryer 4.975 TL, Buffalo-F E-Bike 49.975 TL, Polosmart Kablosuz Işıklı Silindir Speaker 265 TL, Fakir Mikrodalga Fırın 2.450 TL',Berlin Büyük Derin Çelik Tencere 595 TL, Chef's Sütlük 149 TL, Paşabahçe Kavanoz Çeşitleri (11,00 TL, 12,00 TL, 13,00 TL)'den raflarda ve bim online satışta yerini aldı. Peki, bim'de bu hafta cuma neler var? İşte, bim 13 eylül 2024 kataloğu tamamı....
#Bim Aktüel Ürünler KataloğuChef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuEvde salça yapımı ve sonrasında muhafaza etmesi epey zahmetli bir iş olabilir. Ancak hem bu işlemi kolaylaştıracak hem de salçaların bozulmasını önleyecek teknikler bulunuyor. İşte Chef Rüzgar SÜNBÜL ile ev yapımı salçanın püf noktaları...
#Ev Yapımı SalçaPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeHürriyet Gazetesi İstihbarat Servisi'nde 20 Şubat 1978'de stajyer olarak işe başlayan ve son 3 buçuk yıldır Demirören Haber Ajansı (DHA) Genel Müdürü olarak görev yapan Celal Korkut, yarım asrı bulan çalışma hayatına veda etti. Birçok ismi sektöre kazandıran, sayısız başarıya imza atan Korkut için veda töreni düzenlendi. Gazeteciliğin duayen isimlerinden biri olarak bilinen ve bu nedenle 'Big Chef' olarak adlandırılan Celal Korkut, "Hürriyet, bana okul, yuva ve aile oldu. 43 yıl boyunca çalıştığım Hürriyet ile büyüdüm, bugünlere geldim. 3,5 yıl önce DHA Genel Müdürlüğü görevine gelince, 'Yeniden başlamaktan korkma. Bu sefer sıfırdan değil, tecrübelerinle başlıyorsun' dedim. DHA'da 3,5 yıl içinde çok güzel gelişmeler yaşadık. Bugünden sonra ailemle ve torunlarımla daha mutlu zamanlar geçirmeyi planlıyorum" ifadelerini kullandı.
#Celal KorkutHürriyet Gazetesi İstihbarat Servisi'nde 20 Şubat 1978'de stajyer olarak işe başlayan ve son 3 buçuk yıldır Demirören Haber Ajansı (DHA) Genel Müdürü olarak görev yapan Celal Korkut, yarım asrı bulan çalışma hayatına veda etti. Birçok ismi sektöre kazandıran, sayısız başarıya imza atan Korkut için veda töreni düzenlendi. Gazeteciliğin duayen isimlerinden biri olarak bilinen ve bu nedenle 'Big Chef' olarak adlandırılan Celal Korkut, "Hürriyet, bana okul, yuva ve aile oldu. 43 yıl boyunca çalıştığım Hürriyet ile büyüdüm, bugünlere geldim. 3,5 yıl önce DHA Genel Müdürlüğü görevine gelince, 'Yeniden başlamaktan korkma. Bu sefer sıfırdan değil, tecrübelerinle başlıyorsun' dedim. DHA'da 3,5 yıl içinde çok güzel gelişmeler yaşadık. Bugünden sonra ailemle ve torunlarımla daha mutlu zamanlar geçirmeyi planlıyorum" ifadelerini kullandı.
#Celal KorkutEt ve deniz ürünlerini aynı tabakta birleştiren ‘surf&turf’ özellikle yazlık yerlerdeki mekânların talep gören gözde sunumlarından. Şef Buse Doğrular Dövenci, bize bu tarifin burger versiyonunu market raflarında kolaylıkla bulabileceğimiz Metro markalı ürünlerle hazırladı. Evde denemek için vakit kaybetmeyin.
#Metro2022’de coğrafi işaret tescili alan Kızıltepe kırmızı mercimeği, Fırat ve Dicle nehirlerinin verimi, Mezopotamya toprağının yapısı ve aldığı güneşin açısıyla ayrı bir lezzete ve renge sahip. Kısa sürede pişmesi, aroması ve piştiğinde oluşan sapsarı rengi onu diğer mercimeklerden ayırıyor.
#Metroİklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri olan sıcaklık artışlarından bunalmış olsak da hafta sonlarıyla birleşen, yarın başlayan Kurban Bayramı ister seyahate çıkalım ister evde olalım hepimizin içini ferahlatıyor. Mutlu ve huzurlu bir bayram olsun.
#İncili Gastronomi RehberiDaha yumuşak yapmak mümkün Kurban Bayramı başlıyor. Kurban Bayramı denilince akla ilk gelen yemek ise kavurma oluyor. İşte ağızda dağılan, tadı damakta iz bırakan hatta sert etleri tarihe karıştıracak olan lokum gibi kurban kavurma püf noktaları hürriyet.com.tr okurları için hemen aşağıda... Kavurma tarifi nasıl yapılır, malzemeleri neler? Kurban etiyle kavurma nasıl pişirilir, nasıl saklanır? Bayram için kavurma yapacaklar dikkat! Her bayram olduğu gibi bu bayramda kavurma yapmak isteyenler, kavurma tarifi hakkında bilgi almak istiyor. Peki yumuşak kavurma nasıl yapılır, kurban etiyle kavurma nasıl pişirilir, nasıl saklanır? Chef Rüzgar SÜNBÜL ile kurban kavurma tarifi...
#Kurban Kavurma TarifiBitki bazlı beslenme artık çoğumuzun aşina olduğu bir trend. Sebze ve meyvelerin yanı sıra ürün çeşitliliği de giderek artıyor. Bu alanda reçeteler geliştiren şef Beril Oymak’tan bitkisel ürünleri sofralarımıza nasıl dahil edebileceğimizi dinledik ve Metro Chef’in bitki bazlı mezeleriyle hazırladığı enginar ve kuru domatesli hafif wrap’in tarifini aldık.
#GastronomiKuşburnu çayı, son yıllarda popülerliği artan, doğal ve sağlıklı bir içecektir. Marmelattan çaya kadar farklı şekillerde tüketeceğiniz E ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu yu yazın şerbetini yaparak da tüketebilirsiniz . Pek çok hastalığa karşı kilit rol oynayan her derde deva olan kuşburnu şerbetini bakın nelerle daha zengin hale getirdik!
#Kuşburnu ÇayıTürkiye’nin ve dünyanın en ünlü şefleriyle siz okurlarımızı bir araya getireceğimiz Chef’s Table yemeğimiz 22 Mayıs Çarşamba akşamı Raffles İstanbul’da gerçekleşecek. Urla’nın 1 Michelin yıldızlı restoranı Teruar Urla, Hürriyet Lezzetli Hayat Chef’s Table için ilk kez İstanbul’da yemek pişirecek.
#Gastronomi Kazanında Kaynayanlar