İsviçre'nin Nidwalden kantonundaki Lucerne Gölü'nün yanında yer alan Bürgenstock kasabasında düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı'nın 2. gününde yayımlanan bildiri taslağında, "Konferans uluslararası hukuka uygun diğer barış önerileri temelinde gerçekleştirilen önceki görüşmelerin üzerine inşa edilmiştir" ifadeleri yer aldı.
#Ukrayna Barış KonferansıSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, şehirleri geleceğe hazırlamanın, depreme karşı dirençli şehirler oluşturmanın bir tek yolu olduğunun altını çizerek, “O da kentsel dönüşüm. Dünyada bunun dışında başka bir yol daha ortaya konmamış. 2012’de Kentsel Dönüşüm yasası çıkarıldı. Yasa ile bugüne kadar 2 milyon 250 bin konutu değiştiriyoruz, dönüştürüyoruz. Şu anda 425 bin civarında konutta inşaatlar devam ediyor. Bundan sonra da inşallah bütün hızımızla devam edeceğiz, Marmara Bölgesi'ndeki şehirlerimizi de depreme karşı dirençli hale getireceğiz.” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiHalkbank’ın ‘Üreten Kadınlar’ yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Bugüne kadar 208 bin kadına 51 milyar liralık finansal destek sağladıklarını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ödül töreninde, “Sorumlu bir yaklaşımla hareket ederek, Türkiye’nin üreten kadınlarına sağladığımız desteklerle yatırım, üretim, istihdam ve ihracat ortamının gelişmesine katkı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
#HalkbankTBMM Genel Kurulu'nda, 12'nci Kalkınma Planı üzerine yapılan görüşmelerin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Başkalarının değil, seçilmiş demokratik liderlerin, kadroların ülkeyi yönettiği bir noktaya geldik. Ve şunun altını yine çizmek isterim: Demokrasinin ve kalkınmanın düşmanı terördür. Terör, demokrasinin de kalkınmanın da düşmanıdır" dedi.
#Cevdet YılmazSürdürülebilirliği mutfakların ana disiplini haline getirme amacıyla düzenlenen 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nın kazananları Prag’da eğitim alırken yanlarındaydım. Onlara bu deneyimin iş yapış şekillerini, menülerini nasıl değiştireceğini sordum.
#Ebru ErkeÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Tüm bakanlıklarımızla, belediyelerimizle birlikte şehirlerimizin alt yapısını iklim değişikliğine uyumlu hale getirmek zorundayız. Çünkü bir afet öncesinde 1 liraya yapacağınız iş afet sonrasında maalesef 10 katına yapılmak zorunda kalınıyor. Dolayısıyla bu tedbirleri almak bizim için çok çok önemli" dedi. Bakan Kurum, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde; iklim değişikliğine uyum, koordinasyon noktasındaki mücadele eylem planlarında birçok Avrupa ülkesinden, dünya ülkesinden iyi durumdayız" şeklinde değerlendirdi.
#Bakan KurumTürkiye’nin bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki 105.7 milyon dolarlık baharat ihracatının 67 milyon 58 bin dolarlık büyük kısmının Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri tarafından karşılandığı bildirildi. Yıllık 200-250 milyon dolar aralığında olan baharat ihracatının 1 milyar dolar seviyesine taşınması hedefleniyor.
#Ege İhracatçı BirlikleriGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimMARMARA Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi'ndeki müsilaj benzeri yapıların alg çoğalmasına neden olan polenler olduğunu söyledi. Salihoğlu, "Oluşumların polen, alg, ölmüş denizanası ve bitki gibi bazı organik yapılar olduğunu tespit ettik. Denizdeki kirlilik durumu ve oksijen azlığı ise devam ediyor" dedi.
#MERSİNSon günlerde herkes bunu konuşuyor. Üç kişi bir araya geldiğinde muhabbet dönüyor dolaşıyor ‘Sizin elektrik faturanız ne kadar geldi?’ sorusuna geliyor. Restoran işletmelerinde kışla birlikte, elektrik faturaları bir yandan artarken, elektrik kesintileri de gündemden düşmüyor.
#FaturaHazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik iddialar doğru değil" dedi. Bakan Elvan, "Esnafın 2021’den önce kullandığı hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75’ini yıl sonuna kadar biz karşılayacağız" açıklamasında bulundu.
#Bakan ElvanAğızda dağılan Erzincan tulumu, Türk kahvaltısının olmazsa olmazı ezine, yağı alınmış taze sütten üretilen, coğrafi işaretli peynirlerimizden civil ve daha niceleri... Peynirlerimiz, ülkemizin sahip olduğu kültürel belleğin bir parçası ve korunmaları gerekiyor.
#Peynir2022- 2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da büyüme ve enflasyon hedefi için neler yapılacağı tek tek sıralandı. Mali disiplinin kararlılıkla devam edeceği mesajı verilirken, yeşil dönüşüm de programa girdi. İşte gelecek üç yılda atılacak adımlar...
#GazetehaberleriYaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, 2021-2022 akademik yılında eğitime başlıyor. Tarımda, sektörün en önemli ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağını sağlamak amacıyla hayata geçirilen fakülte, bu yıl, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği ile Tarım Ekonomisi bölümlerine 15’er tam burslu öğrenci alacak.
#AVRUPADAN HABERLER18 Haziran Dünya Sürdürülebilir Gastronomi Günü… Gıda hukuku profesörü Hilal Elver “Gastronomi artık sadece gurme menülerle uğraşmak, mutlu azınlıklara hitap etmek yerine kitlelere ulaşmayı amaçlıyor. Bu bir moda değil, zorunluluk! Az et, çok sebze, meyve kullanan, ürününün her şeyini değerlendiren şefler önde. Gastronomi dünyası büyük değişim içinde” diyor.
#Yazar