Yaklaşık 2 yıldır devam eden pandemi koşulları hayatın tüm alanlarında olduğu gibi eğitimde de etkili oldu. Yükseköğretimin en önemli unsuru uluslararası etkileşim ise ne yazık ki hâlâ tam anlamıyla uygulanamıyor. Öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapılamıyor.
#YükseköğretimYükseköğretim Kurulu (YÖK), 193 üniversiteye ait 2020 yılı üniversite izleme ve değerlendirme raporlarını yayımladı. Bugün YÖK’ün web sitesi üzerinden erişime açılan Raporda, 2020 yılında bazı alanlarda pandemi etkisiyle düşüş yaşansa da üniversiteler genel anlamda yükselen bir trend sergiledi. En çok düşüşün yaşandığı alan üniversitelerin uluslararası çalışmalarında oldu ancak yabancı öğrencilerin sayısı arttı. Dersler ve dezavantajlı bölgelere yapılan projeler en çok artan alanlar oldu.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, her bir üniversiteye ait 2019 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu'nu, YÖK'ün internet sitesinde kamuoyuna açtıklarını belirtti. Prof. Dr. Saraç, "Geçen yıl ilki yayımlanan raporlarla kıyaslandığında bu yıl üniversitelerimizin göstergelerinde gözle görülür bir iyileşmenin olduğunu söyleyebiliriz. Bu göstergeleri hedef alarak gelişme kaydeden üniversitelerimizin yöneticilerini tebrik etmek isterim" dedi.
#YökAksaray Üniversitesi (ASÜ) 2019 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’nin en çevreci üniversiteleri arasında dördüncü sırada yer aldı. Gerekli ölçüm sistemine bu yıl başvurusunu yapan ASÜ, ilk kez yer aldığı listeye üst basamaklardan giriş yapmış oldu.
#Aksaray ÜniversitesiYÖK Başkanı Yekta Saraç’ın duyurduğu yükseköğretim kurumlarına ‘karne’ uygulamasının yazısı üniversitelere gönderildi. Değerlendirmeler 5 ana başlıkta 45 göstergede olacak. Çalışmanın sonucunda ‘Üniversite İzleme Raporları’ oluşturulacak. Başarılı üniversiteler ise ödüllendirilecek.
#GazetehaberleriHepsiburada’nın deprem bölgesindeki ticarete destek vermek amacıyla başlattığı program, 1.5 yılda 8 bin 897 satıcıya ulaştı. Bunların 4 bin 654’ü ilk kez e-ticaret ile tanıştı. 1058 kadın girişimci de e-ticaret ile iş hayatına girdi. İki yıllık proje kapsamında eğitim alan satıcılar 6.8 milyar TL’lik ciro elde etti. Hedef ise iki yılı 10 milyar TL’lik ciro ile kapatmak.
#HepsiburadaAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "UYAP sistemimiz, dünyaya örnek bir projemizdir. Avrupa ülkelerinde henüz yargıda dijitalleşme başlamadan önce Türkiye'de yargıda dijitalleşme başlamıştı. E-duruşma dediğimiz görüntülü duruşmayla şu ana kadar 1 milyon 670 bin duruşma gerçekleştirilmiştir. Yine elektronik tebligatla 213 milyon tebligat elektronik ortamda gerçekleştirildi. 213 milyon tebligatın karşılığı, kâğıt tasarrufu anlamında baktığımızda 7 bin 500 ton kâğıda tekabül ediyor" dedi.
#İSTANBULCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazYURTDIŞINDA okuyan öğrencilerimiz var. Ve her yıl eğitim vizelerini yenilemek zorundalar. Ancak bu yıl Schengen bölgesinde okuyan öğrenciler büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Üniversiteler başladı, hatta sınav dönemine girildi ama birçok öğrenci vizeleriyle ilgili haber bekliyor.
#1Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde 'Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı' açtı. TUSAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, "Laboratuvar, havacılık ve uzay alanlarında geleceğin teknolojilerini şekillendirmek için atılan çok önemli bir adımdır" dedi.
#TUSAŞKüçük yaşlarda turizm sektörüne adım atmış, 1991’de ise günlük tekne turları düzenlemeye başlamış... Büyük emek ve mücadele vererek yatçılık sektöründe basamakları birer birer çıkarak kariyerine yön vermiş. Bugün Barbaros Yatçılık ile sektörün önemli bir aktörü olmayı başaran Barbaros Güneş, lüks konseptiyle Ege ve Akdeniz’in nadide sularının her iki yakasında daha da büyümeyi hedefliyor.
#12008’de Sarten Akademi’yi kuran ve 50’den fazla yöneticisini burada eğitim alan gençlerden yetiştiren Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir’e göre Türkiye’de istihdam bir yaklaşım meselesi. Sarıbekir, “Ben genç yetiştirmek istiyorum diye hangi meslek lisesine gitsen kapılar açılıyor. Bizim gençlere hayallerini, hedeflerini göstermemiz lazım. Eski usul yönetimle gençleri tutamayız” diyor.
#Türkiye İstatistik KurumuGülin Kayhan, Tokyo’daki on yıllık akademik kariyerinden sonra Eskikaraağaç Köyü’ndeki evine geri dönmeye karar verdi. Doğal yaşama geçişte çocukluğunun deneyimlerini takip ederken, kurduğu hayalleri sofrasında paylaşmak için evinin kapılarını açtı. Köyle şehir hayatını yeniden harmanlayan Gülin Kayhan, “Leylek Köy Göl Evi’nin hikâyesi aslında kırsal turizmle köydeki değerlerin yeniden hatırlanmasına dair bir girişim hikayesidir” diyor.
#BursaUKOME Genel Kurulu, başkentte toplu taşıma ücretlerinde zam yapılmasını oy çokluğuyla kabul etti. Tam biniş ücreti yüzde 46’lık zamla 6.5 TL’den 9.5 TL’ye çıktı. İndirimli biniş 4.75 TL oldu. Dolmuşlarda da kısa mesafe ücreti 7 TL’den 10 TL’ye çıktı. Yeni tarife 15 Ocak’tan itibaren geçerli olacak.
#UKOME Genel KuruluÇevreye en çok zarar veren ikinci sektör olan tekstilde dijital çağ başladı. Artık dijital numunelerle hem firma hem de doğa kazanıyor. 9 yıl önce kurdukları yazılım firması ile yeni dönemin kapılarını açtıklarını, bugün dünyaya dijital kıyafet ihraç ettiklerini belirten TİHCAD Başkanı Ergin Aydın, “Ülkemizde üretim yapan 46 bin firma varsa bunların ancak 200’ü yeterli teknolojiye sahip. Aktif kullanan ise 100 firma var. Bunu binli rakamlara çıkarmak hedefindeyiz. Böylece tekstil sektörü dünyadaki rakipleri arasından sıyrılarak, daha çok tercih edilecek” dedi.
#Tekstil İhracatçıları Ve Çalışanları Derneği